AKP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı M. Fatih Çakır, Osmanlı İmparatorluğu'nun 714. Kuruluş yıldönümünü kutladı.
Çakır, Osmanlı İmparatorluğu, yetmiş iki milleti dostluk ve barış içinde 623 sene idare etmiştir. Osmanlı İmparatorluğu dünya da barış, kardeşlik, özgürlük gibi kavramların en büyük temsilcisi idi. Bu durum şu anki dünyada özlemle anılan bir durumdur dedi.

Açıklama şu şekilde:

Bugün, Osmanlı İmparatorluğu'nun 714. kuruluş yıldönümü. Osmanlı İmparatorluğu 1299 yılında Oğuz'un Kayı boyundan gelen Ertuğrul Gazi'nin küçük oğlu Osman Gazi tarafından Söğüt'te kuruldu. Kısa sürede güçlenerek ve Anadolu'da dağınık halde bulunan Anadolu Beyliklerini toplayarak büyüdü. Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethedip, Bizans'ı yıkmasıyla Avrupa'ya doğru açılması dünyada 'Orta Çağ'ın kapanıp 'Yeni Çağ'ın açılmasına sebep olmuştur. Yavuz Sultan Selim'in Doğu'ya, Kanuni Sultan Süleyman'ın Batı'ya yaptıkları seferlerle üç kıtaya hâkim bir imparatorluk haline gelmiş olan Osmanlı İmparatorluğu, yetmiş iki milleti dostluk ve barış içinde 623 sene idare etmiştir. Osmanlı İmparatorluğu dünya da barış, kardeşlik, özgürlük gibi kavramların en büyük temsilcisi idi. Bu durum şu anki dünyada özlemle anılan bir durumdur.

Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıflayarak kaybettiği topraklarda hâlâ o zaman ki günler özlenmektedir. Zira şu anda bu topraklar ve insanları savaşa, işgale hatta soykırıma maruz kalmaktadırlar. İşte bu durum Osmanlı'nın ne kadar büyük bir hoşgörüye sahip olduğunun kanıtıdır. O zaman ki Hıristiyan ülkelerinde yaşayanlara bile ülkemde papaz külahı göreceğime Osmanlı sarığı görmeyi tercih ederim dedirtecek kadar hoşgörüye sahip olması üzerinde düşünülecek şeylerdir.

Aynı zaman da Müslümanların ve Müslüman devletlerin hamiliğini de yapan Osmanlı, İslâmiyet'e çok büyük hizmetler etmiş ve İslâmiyet'in yayılmasını sağlamıştır.

İlay-ı Kelimetullah neferi olan padişahları ile büyük seferler yapmış ve birçok ülkenin insanlarına yardımlar etmiş olan Osmanlı İmparatorluğu, İslâmiyet'in o çağda yüz akı olmuş ve dünyaya adalet ne demek öğretmiştir.

Osmanlı'nın kim olduğunu büyük vatan şairi Yahya Kemal Beyatlı'nın da Ben de bir varisin olmakla bugün mağrurum dizesinde ifade ettiği gibi dünyaya 623 sene hükmetmiş, adaleti, hoşgörüyü, insaniyeti öğretmiş olan Osmanlı'nın torunları olmakla bizde çok gururluyuz.
Bu vesile ile Osmanlı İmparatorluğu'nun 714. Kuruluş yıl dönümünü kutluyor, saygılarımı sunuyorum.