TMMOB Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Birhan Şahin, Pazartesi günü Zonguldak'a gelen YÖK Başkanı Prof.Dr.Gökhan Çetinsaya'yı protesto eden ve akabinde gözaltına alınan öğrencilere geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, basın açıklaması yaptı. Her türlü baskıcı, gerici, bağnaz yaklaşım ve eylemlerin reddedilmesi ve düşünce özgürlüğünün desteklenmesi gerektiğini ifade eden Şahin, şunları söyledi:
"Toplumun gereklerine uygun bilginin üretildiği, aydınlığın, demokrasinin ve özgürlüğün sembolü olması gereken üniversitelerin çeşitli politikalar ile işlevsizleştirildiği ve amacından uzaklaştırıldığı gözle görülür bir gerçektir. Dışarıdan ithal edilen eğitim politikaları ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamamış, aksine hem kurumları, hem de öğrencileri yıpratacak sıkıntılara neden olmuştur. Üniversiteler üzerinde etkili olan piyasacı sistem, üniversiteleri amaçlarının dışına çıkararak sermayenin egemen olduğu kurumlar haline getirmiştir. Bilime mal, öğrenciye müşteri gözüyle bakan bu sistem, üniversite olanaklarının sermayenin kendi çıkarları doğrultusunda kullanılmasına ve öğrencilerin maddi açıdan sömürülmesine neden oluyor. Mevcut üniversitelerin durumlarını iyileştirmek yerine siyasi rant sağlamak amacıyla açılan yeni üniversiteler ve arttın lan kontenjanlar eğitimin kalitesini düşürmüştür. Teknik donanım bakımından yetersiz üniversitelerde; pratikten yoksun, ezberci eğitim alan ve teori içinde boğulan öğrenciler yoğun program ve yetersiz sosyal olanaklar nedeniyle sosyal yanı zayıf bireyler haline getirilmektedir. Toplumsal sorumlulukları unutturulan, duyarsızlaştırman, soruşturmayan ve bencilleştirilen bir yeni nesil oluşturmak isteyen politikalar üniversite öğrencileri üzerinde de etkisini gösteriyor. Mevcut bu düzen üniversiteleri amacından uzaklaştırmış ve toplumsal gelişimini engellemiştir. Bu tespitlerden hareketle çözüm önerilerimiz: Sermayenin egemen olduğu üniversite yapısına derhal son verilmelidir. Parasız eğitim hakkı her bireyin erişebileceği bir hak olmalı, harç, yaz okulu gibi paralı uygulamalar tamamen kaldırılmalıdır. Toplumun ihtiyaçlarına uygun ve bilimsel üretimi güçlendirecek eğitim politikaları izlenmelidir. Mevcut üniversitelerin derslik, atölye, öğretim elemanı gibi altyapı eksiklikleri giderilip eğitim kalitesi standartlaştırılmalıdır. Öğrencilerin sosyal, sağlık, barınma, ulaşım, kültürel ihtiyaçları göz ardı edilmemeli bu konularda çözüm üretilmelidir. Her türlü baskıcı, gerici, bağnaz yaklaşım ve eylem reddedilmeli, düşünce özgürlüğü desteklenmelidir.
Geleceği inşa edecek olan öğrencilerin güçlenen örgütlenmesi çağdaşlığın, özgürlüğün, sosyal yaşamın ve bilimin en büyük destekçisi olacaktır diyor, son protesto eyleminde gözaltına alınan öğrencilere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."