Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) 20. yıl etkinlikleri kapsamında Uluslar arası Türk ve Dünya Edebiyatları arasında etkileşim sempozyumu yapıldı. BEÜ'nin şehir merkezindeki Tahir Karauğuz Konferans salonunda ilk oturumu gerçekleşen sempozyum, 2 gün boyunca devam edecek. Sempozyumun ilk günü, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile Başarken, açılış törenine Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, BEÜ Rektörü Prof.Dr. Mahmut Özer, Kıbrıs Balkanlar ve Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu Başkanı Metin Turan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İsmail Bozkurt ile yurt içi ve yurt dışından akademisyenler katıldı. Açılış konuşmasını yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer,  Her edebiyat önce kendi dilini yaşar, onda var olur. Yazar bu dille beraber kültürünü de edebi dolaşıma sokar. Ancak bu döngü bir o kadar da evrenseldir. Edebi eserler arasında öncelikle insan olma halinden kaynaklanan kendini anlamlandırma çabası, memleket sevgisi hüzün, acı, sevinç gibi çok çeşitli duygu ve düşünce ortaklığı vardır. Yunus Emre'nin, Mevlana'nın, Shakespeare'in, Dostoyevsky'nin sadece kendi dillerinden değil, pek çok dilde yaşaması, pek çok yazarı etkilemesinin en önemli nedenlerinden biri, bu insani özü en yalın biçimde yakalamaları aynı zamanda da en etkili biçimde anlatmalarındandır dedi. Rektör Özer, BEÜ'de Sosyal Bilimlerin güçlenmeye başlamasıyla birlikte bu tür etkinliklerin sayısının artmasından da mutluluk duyduğunu ifade etti. BEÜ Rektörü Prof.Dr. Mahmut Özer, her edebiyatın önce kendi dilinde yaşadığını, var olduğunu vurgulayan Özer, şöyle konuştu:
"Bu sempozyumda, uluslararası önemdeki sanatçıların ve eserlerin kendi sınırlarını, yüzyılları aşarak diğerlerini nasıl yönlendirdiklerini ve geliştirdiklerini, Türk edebiyatının uluslararası alandaki etkililiğini, sanatçılarımızın esin ve etkilenme biçimlerini ele alan pek çok bildiri sunulacak" dedi. Sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulunan Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız ise Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Türk ve Dünya Edebiyatları Arasındaki Etkileşimler konulu sempozyumda konunun uzmanlarınca yapılmış araştırmaların ortaya konulması, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulması, konuya önem veren değerli katılımcıların birbirleriyle tanışması, konuyla ilgili yeni bildirilerin sunulması açısından yararlı olacağına ve başarılı geçeceğine inanmaktayım dedi.
Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Mutlu da, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 40 akademisyenin, Türkiye'nin sıra Almanya, İngiltere, Fransa, Kırgızistan edebiyatları arasındaki etkileşmeler hakkında, bilim kurulu tarafından 36 bildirinin sunulmaya değer bulunduğunu ifade etti. Mutlu, Sempozyumun sonunda Türk ve dünya edebiyatlarının hem geçmişte hem de günümüzde birbirini etkileme biçimleri, bu etkileşimlerin boyutları, çağını aşarak günümüze ulaşan eserler arasındaki benzerlik ve farklılıklar konusundaki düşüncelerimizin berraklaşacağını; geleceğin teknolojik dünyasında edebiyatın arz edeceği görünümünü daha kolay hayal edebileceğimizi düşünüyoruz diye konuştu.  Ankara Üniversitesi D. T. C. F. Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Gürsel Aytaç ise konuşmasında bu tür bilimsel etkinliklerin edebiyatçıları bir araya getirmek için önemli bir vasıta olduğunu vurguladı. KIBATEK Vakfı Başkanı ve KKTC Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İsmail Bozkurt,  ilk kez konusunun tam olarak etkileşim olan bir sempozyum yaptıklarını ve sunulan bildirilerin ileride önemli bir kaynak olacağı inancında olduğu ifade etti. Kıbrıs Balkanlar ve Avrasya Türk Edebiyatları (KIBATEK) Kurumu Başkanı Metin Turan ise Edebiyat ürünlerinin en önemli unsurunun dil olduğu belirterek KIBATEK kurumunun çalışma alanı ve bilimsel etkinliklere katkı sağlama konusunda gösterdikleri önemi anlattı.
Gazi Üniversitesi Orta öğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Kayahan Özgül, dünya üzerinde tüm toplulukların birbirinden etkileşimsiz bir şekilde şiir olgusunu ve böyle bir gereksinimi görebildiklerini ifade etti.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Prof. Dr. Layli Ukubayeva ise bu sempozyuma katılmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek ilk kez geldiği Zonguldak'ı beğendiğini kaydetti.