Eğitim-İş Sendikası Şube Başkanı Kahveci, AKP iktidarına yüklendi

Birleşik Kamu-İş'e bağlı Eğitim-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Metin Kahveci, zorunlu eğitimin kesintili olarak 12 yıla çıkarılmasını eleştirerek, bu düzenlemenin gizli amaçlar taşıdığını belirtti.
Kahveci, zorunlu temel eğitimin 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın devre dışı bırakılarak Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından meclise sunulduğunu dile getirdi. Kahveci, Zorunlu eğitimin kesintili olarak 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifi, Milli Eğitim Bakanlığı da devre dışı bırakılarak AKP milletvekillerince hazırlanıp TBMM Başkanlığı'na sunulmuştur. Önümüzdeki günlerde ilgili komisyonlarda görüşülecek olan yasa teklifi ile 1997'den bu yana uygulanan 8 yıllık kesintisiz eğitim sistemi kaldırılacak ve yerine 4+4+4'ten oluşan kademeli geçiş sistemi getirilecektir. Uygulanacak olan bu yeni düzenleme ile ilköğretim kesintili olacak, 4 yıl birinci kademe, 4 yıl ikinci kademe olacak şekilde ikiye ayrılacaktır. Öğrenci, ilk 4 yıllık eğitimden sonra bağımsız okullar halinde kurulması esas olan ilköğretim ikinci kademe okullarına devam edecektir dedi.
DİNDAR NESLİN
YETİŞMESİNE YARDIMCI OLACAK
AKP tarafından hazırlanan düzenleme ile birlikte 8 yıllık zorunlu eğitimin kapanan imam hatip okullarının orta bölümünün tekrar açılmasını gündeme getirileceğini dikkat çeken Kahveci, mevcut iktidarın 2002 yılından beri eğitim sisteminde sürekli değişiklikler yaptığının altını çizdi. Kahveci şöyle konuştu;
Eğitim-İş olarak daha önce belirtmiş olduğumuz gibi zorunlu eğitim süresinin uzatılmasını doğru bulmakla birlikte, ilköğretimin 4+4 şeklinde kesintili olarak düzenlemesinin gizli amaçlar taşıdığına inanıyoruz. AKP tarafından hazırlanan bu düzenleme 8 yıllık zorunlu eğitim nedeniyle kapanan imam hatip okullarının orta kısmını yeniden hayata geçirme planının bir parçasıdır. Siyasal iktidar, yönetime geldiği 2002 yılından bu yana eğitim sistemimiz üzerinde sürekli değişiklikler yaparak kendi politikasına uygun bir eğitim sistemi oluşturma gayreti içinde olmuştur. Yapılacak bu yeni düzenlemeyle Sayın Başbakanın hayalini kurduğu 'dindar neslin' yetişmesine yardımcı olacak imam hatip okullarına, 4'üncü sınıftan itibaren devam etme olanağı sağlanacaktır. Ayrıca yasal düzenlemenin ilköğretimin birinci kademesinden sonra öğrencilerin açık öğretim sistemi ile kalan kademeleri tamamlamasına olanak sağlaması, temel eğitim çağındaki çocukların eğitim sürecinden koparak okuldan uzaklaşmalarına neden olacaktır.
Bu durum, kanayan yaramız olan, okula devamlarını sağlamakta zorlandığımız hatta bu amaçla onlarca kampanya düzenlendiğimiz kız öğrencilerimizi olumsuz yönde etkileyecektir. Özellikle kırsal kesimde eğitim gören kız çocuklarımız, ilköğretimin birinci kademesinden sonra eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalacaklardır. AKP grubunun dayattığı bu kanun teklifi ile birlikte ilk 4 yıldan sonra henüz 10 yaşında olan çocuklar çıraklık eğitim merkezlerine yönlendirilerek, ülkemizde oldukça yaygın olan, çocukların psikolojik, fiziksel, sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyen ve çocuk istismarını kamçılayan çocuk işçiliği daha da yoğun bir şekilde yaşanacaktır. Bu uygulama hem ulusal yasalarımıza, hem de evrensel çocuk hakları sözleşmelerine aykırıdır. Bu uygulama ile birlikte Seviye Belirleme ve Yönlendirme Sınavları birinci kademe 4'üncü sınıfa kadar inecek, çocukların kişisel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyen, yaratıcılıklarını ve üretkenliklerini körelten sınav odaklı eğitim sistemimiz daha da çekilmez bir hal alacaktır. Buna bağlı olarak özel dershane sayıları çığ gibi artacak, veliler üzerindeki eğitim maliyeti de yükselecektir.
EĞİTİM, KESİNTİSİZ 13 YIL OLSUN
Böylesi erken yaşlarda yapılacak mesleki yönlendirmenin, ileriki yaşlarda şekillenecek ilgi ve becerilerin değişmesi neticesinde, istemediği işlerde çalışan mutsuz bireylerin çoğalması gibi sakıncalar yaratmayacak mıdır? Ülkemizin bugününü ve geleceğini etkileyecek toplumsal, siyasal ve ekonomik pek çok boyutu bulunan milli eğitim politikalarının planlanmasının günü-birlik siyasi amaç ve hedefler doğrultusunda, deneme tahtasına dönüştürülmesini sakıncalı buluyoruz. Milli Eğitim planlaması, ülkenin geleceğinin de planlanması demektir. Dolayısıyla toplumun tamamını ilgilendirmektedir.  Eğitim-İş olarak; AKP grubu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan zorunlu eğitimin kesintili olarak 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifinin geri çekilmesi ile ilgili meclise yürüyen arkadaşlarımız polis gazına maruz kalınarak yürüyüşümüz engellenerek basın açıklamamız Milli Kurtuluş caddesinde yapılmıştır. Bu konu ile ilgili talebimiz açık bir şekilde ifade edilmiştir.
Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili sendikalar, demokratik kitle örgütleri, üniversiteler, bilim insanları, öğrenci ve velilerin temsilcilerinden oluşan, konunun tüm taraflarını kapsayıcı, eşit ve demokratik katılımla gerçekleşecek şekilde bir çalıştay düzenlenmesini, gerekli yasal düzenlemelerin de bu çalıştayın çıktıları doğrultusunda, zorunlu eğitimin okul öncesi eğitimi de kapsayacak biçimde kesintisiz 13 yıl olmasını talep etmekteyiz.