Türkiye İş-Kur İl Müdürlüğü ile Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği "Sualtı Bakım Onarım ve Kaynak Kursu"nun sertifika töreni dün ZESOB Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Sertifika törenine; Vali Erdal Ata, İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, İşgücü Uyum Dairesi Müdürü Kemalettin Metin, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ZESOB) Başkanı Muharrem Coşkun, İş-Kur İl Müdürü Cemal Yiğit, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş, Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar. Türk Hava Kurumu Şube Başkanı Hüseyin Demirel ve kursiyerler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende açılış konuşmasını yapan ZESOB Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Düztaş, bugüne kadar düzenledikleri kurslar hakkında katılımcılara bilgi verdi. İş-Kur İl Müdürü Cemal Yiğit, İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan'ın programının yoğunluğu nedeniyle konuşmasını kısa tutarak, etkinliğin gerçekleşmesine katkı sağlayanlara teşekkür etti, kursiyerlere de başarılar diledi. Ardından ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun, kürsüye çıkarak, katılımcılara odanın hizmetleri hakkında detaylı bilgi verdi. Coşkun, kursiyerleri tebrik ettikten sonra, İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan şunları söyledi:
"İŞSİZLİĞİ BİTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
"Sualtındaki mesleki eğitimin önemi çok büyük… Vali Erdal Ata'ya ve ZESOB yetkililerine bu kursa destek verdikleri için teşekkür ediyorum. 2003 yılından sonra klasik iş bulma görevimizi kapsamlı olarak artırdık. Sizlerin işgücü piyasasına desteklerinize katkı sağlamaya hazırız. İşsizlik 2008 yılında tepe noktasına ulaştı. Biz de 'İş-Kur olarak ne yapabiliriz?' diye düşündük. Vatandaşlarımız neden iş gücü piyasasına dahil olamıyor, bunu araştırdık. Elde ettiğimiz sonuçta da mesleki eğitimin düşük olduğunu gördük. Bu kapsamda 167 bin kişiye mesleki eğitim vererek çalışma hayatına soktuk. İşsizlere ücret geliri sağlamak amacıyla devamlı ve geçici istihdam alanları yarattık. 2008-2009 yılları arasında binlerce kişinin işten çıkarılmasını önlemek için ücret desteği yaptık. Elimizden geldiğince işsizliği bitirmeye çalışıyoruz. Ama bu konuda tek başımıza çözüme ulaşmamız imkansız. Sosyal paydaşlarımızdan ve kamu kurumlarımızdan bize destek olmaları çağrısında bulunuyorum. Bu sayede tüm işsiz arkadaşlarımızı istihdama dahil edeceğiz. Kursu başarıyla bitiren arkadaşlarımı tebrik ediyorum." Ardından kürsüye çıkan Vali Erdal Ata, etkinliğin gerçekleşmesine destek verenlere teşekkür ederek şunları söyledi:
"İLİMİZDE 20 BİN KAYITLI İŞSİZ VAR"
"Ülkemizdeki ve ilimizdeki en büyük sıkıntı işsizlik… İş arayanlar var, ama aranılan nitelikte eleman bulunamıyor. Bunun için bu gibi kursların önemi çok büyük. Sanayi kuruluşlarımızın eleman bulamayışı eğitim sistemimizdeki bozukluğu gösteriyor. Bizler, mesleki eğitime önem vererek kalifiye elemanlar yetiştirmek ve işsizliği azaltmak istiyoruz. İlimizde İş-Kur'a kayıtlı 20 bir işsiz arkadaşımız var.  Vatandaşlarımızı böyle kurslarla sertifikalandırmak güzel... Başarılı olan tüm kursiyerleri tebrik ediyorum."
Konuşmaların ardından bazı kursiyerler, Eğitim Merkezi'ndeki su dolu havuza girerek kaynak yaptılar. Kaynak, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.