TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, madenlerde alınabilecek önlemlere karşı eğitimler verildiğini, ancak uygulanmadığını ifade etti. Başkan Torun, denetim yapılmadığını, iş güvenliği ekipmanlarının yetersiz olduğunu belirterek, "600-700 TL'ye bu işi yapan insanlar uzman değil, babasının öldüğü yere oğlu gidip işe başlıyor" diye konuştu.
Torun, gelişmiş ülkelerde bu tür sorunların yaşanmadığını kaydederek, Türkiye gibi, Çin gibi ülkelerde bu tür kazaların yaşandığını dile getirdi.
Torun, son 6 ayda 3'ü maden mühendisi 65 işçinin madenlerde yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek, acilen Maden Mühendisleri Odası, Bakanlık, üniversiteler ve sendikaların bir araya gelmeleri gerektiğini ifade etti. Torun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Zonguldak'ta yaptığı, "Bu bölgede yaşayan kardeşlerim bu tür kazalar alışık. Bu mesleğin kaderinde bu var" açıklamalarını doğru bulmadığını kaydederek, ortamın hassasiyetinden böyle konuşulmuş olabileceğini vurguladı.
Torun, kaderin değiştirilemeyecek durumlar için söz konusu olduğunu oysa bu kazaların gerekli ve yeterli önlem ve tedbirlerle aşılabileceğini ifade etti. Olay yerinde olduğunu kaydeden Torun, 28 işçiye ulaşıldığını diğer iki işçi içinde çalışmaların devam ettiğini anlattı.