BEÜ Kdz.Ereğli Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü tarafından organize edilen TED Kdz.Ereğli Koleji'nin desteklediği, Hacettepe Üniversitesinden Profesör, Doçent ve Uzman Doktorların yanı sıra ÖZEV Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan'ın da katıldığı, Engelin Tıbbi Nedenleri konulu panel gerçekleştirildi.

Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz.Ereğli Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü tarafından organize edilen TED Kdz.Ereğli Koleji'nin desteklediği, Hacettepe Üniversitesi görevlileri Prof.Dr.Necate Dönmez, Prof.Dr.Gülden Köksal, Doç.Dr.Yasemin Işık Taner, Uzman Dr.Özlem Ünal, engelli annesi Yıldız Tokgöz ve Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan'ın konuşmacı olarak katıldığı, Engelin Tıbbi Nedenleri konulu panel TED Kdz.Ereğli Koleji Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

DİKKAT ÇEKİLMİŞTİR

TED Kdz.Ereğli Koleji Lisesi Müdürü Selim Aslankaya'nın selamlama konuşmalarının ardından Kdz.Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ali Azar, Karadeniz Bölgesinin, Marmara ve İç Anadolu'dan sonra engellilerin en fazla yaşadığı yer olduğunu hatırlatarak özellikle bölgenin engelli nüfusunun yüksek oluşunun bu konuda daha duyarlı olunması ve halkın bilgilendirilmesi gereğini ortaya koyduğunu söyledi. Azar konuşmasında, Her yılın 10-16 Mayıs tarihleri arasında Sakatlar Haftası kutlamaları çerçevesinde önemli etkinliklerde bulunmak suretiyle kamuoyunun dikkati özürlülük ve özürlüler üzerine çekilmiştir. Her yıl sakatlar haftası çeşitli özür gruplarına yönelik etkinliklerle kutlanmıştır.

EN FAZLA YAŞADIĞI YER

Bu kutlamalar halkın farkındalığını arttırmak adına önemli bir rol üstlenmektedir. 2002 yılında yapılan Türkiye Özürlüler Araştırmasının verilerine göre özürlü olan nüfusun toplam nüfus içindeki oranı %12.29'dur. Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel özürlülerin oranı ise %2.58 iken süreğen hastalığı olanların oranı ise %9.70'dir. Bu verilere göre engelli nüfusun genel nüfusa oranı hiçte azımsanamayacak ölçüdedir. Aynı araştırmanın ikinci analizinde ise engelli nüfusun coğrafi bölgelere daha dağılımlarına bakıldığında Karadeniz Bölgesi'nin Marmara ve İç Anadolu'dan sonra engellilerin en fazla yaşadığı yer olduğu görülmektedir. Özellikle bölgemizin engelli nüfusunun yüksek oluşu bu konuda daha duyarlı olmamız ve halkın bilgilendirmemiz gerektiğini bir kez daha ortaya koymaktadır dedi.

 ORGANİZE ETME MECBURİYETİNDEYİZ

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan'da konuşmasında, Bu etkinliği düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Engelliler Konusundaki konuşmayı tıbbi anlamdaki konuşmayı ben uzmanlarına bırakıyorum benim uzmanlık alanım değil. Eğer bir amaca ulaşmak istiyorsak toplu halde ve organize halde organize etme mecburiyetindeyiz sözleri ile konuştu.

BU ETKİNLİKLER ÇOK YARARLI

ÖZEV Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan'da konuşmasında, Bu tür günler ve haftalara halen engelli sorununun çok büyük ihtiyacı var. Gelecekte benden ihtiyacı olmayacak ama bu gün ve haftalarda özellikle engelli gençlerimizin ailelerini yüreklerine su serpecek çalışmalar yaparak onları bir tarafta bilgilendirirken diğer taraftan da toplumun eğitmek gerektiğini düşünerek bu etkinliklerin yapılması çok yararlıdır. Daha geleceğin öğretmeni olan bu gençlerimizi bugünden gösterdikleri bu coşkulu ilgi ve mesleklerine duydukları sevgi için kutluyorum. Bu tür toplantıları hazırlamak o kadar kolay olmuyor çok büyük emek istiyor. Aynı engelli sorununun istediği emek gibi. İnsanlar engelli olmasınlar diye öncelikle uğraşmamız gerekiyor. Çünkü o biraz daha hafif maliyetli. Engelli olduktan sonra bir bireyin maliyeti onun maddi manevi maliyeti çok ağır boyutlardı.

EĞİTİME İHTİYAÇ VAR

Bugünkü panelin konusunu çok önemsiyoruz. Çocuklarımızın toplumun kaynaşmış parçası olmasını istiyorsak anaokulu çağından itibaren engelli olmayan yaşıtları ile birlikte eğitimlerinin sağlanması gerekmektedir. Bunun için bir yandan toplumun eğitimine ihtiyaç vardır bir taraftan engelli çocuklarımızın ailelerinin eğitime ihtiyacı vardır. Engelliler ile ilgili olarak ülkemizde bakış açısı eskiye göre artık çok daha farklı. Biz engelli sorununa artık yardımcı olmak yardım etmek eksenli değil hak eksenli bakmaktayız. Son 15 yıldan buyana yapılan yasal çalışmalar ile ilgili engellilerin tüm ihtiyaçları tüm gereksinimleri hak eksenli bir bakış açısı kazanmıştır ifadelerine yer verdi.

 GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Hacettepe Üniversitesi görevlileri Prof.Dr.Necate Dönmez, Prof.Dr.Gülden Köksal, Doç.Dr.Yasemin Işık Taner, Uz.Dr.Özlem Ünal ve engelli annesi Yıldız Tokgöz, Engelin Tıbbi Nedenleri konularında konuşmada bulundu. İki engelli annesi olduğunu belirterek konuşmasına başlayan ve çocuklarının yaşam mücadelesini yakınlarının yalnız bırakmalarına rağmen tek başına sürdürdüğünü belirten Yıldız Tokgöz konuşmasında gözyaşlarını tutamadı. Bir süre konuşmakta zorluk çeken Yıldız Tokgöz, bu tür etkinliği gerçekleştirenlere de teşekkür etti.

TED'İ GEZDİLER

Daha sonra Kaymakam İbrahim Çay, Milletvekili Ercan Candan, ÖZEV Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, Gökçeler Belediye Başkanı Bekir Çolak, Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, TSO Meclis Başkanı Zeki Us, AK Parti İlçe Başkanı Adem Öztürk ve davetliler daha sonra TED Kdz.Ereğli Kolejini gezdi Vakıf İkinci Başkanı Celal Bozkuş ve okul yöneticilerinden bilgi aldı. 

 

Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, AKP Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan ve protokol üyeleri TED Kdz.Ereğli Koleji'ni gezerek TED II.Başkanı Celal Bozkuş ile TED Yöneticilerinden bilgi aldılar.

TSO Meclis Başkanı Zeki Us, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, Gökçeler Belediye Başkanı Bekir Çolak, AKP İlçe Başkanı Adem Öztürk ve yönetim kurulu üyeleri de etkinlikte yeraldı.

Prof.Dr.Ali Azar, konuşmacılara ve davetlilere teşekkür etti.

İki engelli çocuğu bulunan Yıldız Tokgöz, konuşmasının bir bölümünde duygulandı ve gözyaşlarına boğuldu.