Toplam 6 milyar dolarlık ekonomiyi temsil eden Avrupa’nın en büyük çelik boru üretimini gerçekleştiren Türkiye’nin bu üretiminin yüzde 85’ini sağlayan firmaların oluşturduğu Çelik Boru Üreticileri Derneği, genişletilmiş yönetim kurulu toplantısını Kdz.Ereğli’de gerçekleştirdi. Önemli işadamlarının katıldığı bu toplantıda Kdz.Ereğli ve Alaplı ile ilgili bilgiler aktarıldı ancak İl’in yetkili isimleri bu tarihi fırsatı kaçırdı.

ÇEBİD (Çelik Boru Üreticileri Derneği) 2011 Mayıs ayı Genişletilmiş Yönetim Kurulu toplantısını Kdz.Ereğli’de gerçekleştirdi. Merkezi İstanbul’da bulunan ÇEBİD, aylık toplantılarının bir kısmını Anadolu’da yaparak hem Anadolu’da ki ekonomik imkanları görmeyi hem de yöre sanayicileri ile daha yakın temas kurmayı hedeflemekte. Bu bağlamda ÇEBİD üyelerine Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettiler. Kdz.Ereğli ve Alaplı Ticaret Sanayi Odası Yöneticileri katıldı. Toplantıda Kdz.Ereğli ve Alaplı’nın sanayisi ile ilgili bilgiler aktardı. Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Gündüz Acar’ın Kdz.Ereğli’nın kısa tanıtımının ardından Kdz.Ereğli ve Alaplı Organize Sanayi Bölgeleri’nin son durumu hakkında detaylı bilgiler aktarıldı. Alaplı’ya yapılması planlanan Alport Liman Projesi Koordinatörü Şehir Plancısı Esra Alpago’da limanın son durumu ve yapılması hedeflenen çalışmaları katılımcılara aktardı. Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Genç, ÇEBİD’in genişletilmiş yönetim kurulu toplantısını Kdz.Ereğli’de yapmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Demircioğlu’na şilt takdim etti.

TOPLAM ÜRETİMİNİN
%85’İ ÇEBİD ÜYESİ
ÇEBİD Yönetim Kurulu Başkanı olan Bülent Demircioğlu (BORUSAN Boru A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı) yaptığı konuşmasında Kdz.Ereğli’de bulunmaktan mutlu olduklarını, çelik boru üretiminde Türkiye’nin ciddi potansiyele sahip olduğuna vurgu yaptı. Demircioğlu, “ÇEBİD Çelik Boru İmalatçıları Derneği, 16 yıl önce kuruldu. Bugün Türkiye’deki üretimin yüzde 85’ini temsil eden üyelerimiz mevcuttur. Türkiye’deki çelik boru üretimi 3.6 milyon ton oldu, 2007 senesinde 3,9 milyon tona ulaşmıştık. Hızla toparlandık 2011 yılında daha iyi olacak.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK ÜRETİCİSİ
Türkiye boru üretimi ile dikişsiz boru üretiminde Avrupa’nın en büyük üreticisi konumunda. Avrupa Birliğine katılan son 12 ülkenin toplamının iki katı boru üretiyor. Bu bakımdan Türkiye için önemli bir sektördür. Ortadoğu, Avrupa ve Amerika en büyük ihracat yapıyoruz. Tüm bu sektör 4.5 milyar dolar üretim hacmini servisler ve ticareti ile birlikte 6 milyar dolarlık toplam ekonomiyi temsil ediyor. Avrupa, Amerika ve tüm Akdeniz havzasında önemli bir yeri vardır. Oralarda hakim en önemli üretici ülke Türkiye’dir.

“EN BÜYÜK
TEDARİKÇİMİZ ERDEMİR”
Biz yılda 2 defa genişletilmiş yönetim kurulu toplantılarını şirket merkezimiz dışında üyelerimizin tedarikçilerimizin ve müşterilerimizin yoğun olduğu bölgelerde yapıyorum. Hem tüm üyelerimiz 19 tane zannediyorum yüzde 70’i şuan burada.  Hem o bölgeyi tanımak hem o bölgenin sanayisi ile temas etmek hem bir miktar ekonomik yaratmak hem ülkeyi görmek faydalı oluyor. Bu sefer toplantımızı Ereğli’de yaptık, üyelerimiz var hem en büyük tedarikçimiz Erdemir burada” sözleri ile konuştu.

MERKEZ SANAYİ
Gazetemiz muhabirinin, “Kdz.Ereğli’yi bir yatırımcı olarak nasıl görüyorsunuz?” sorusuna ise Demircioğlu şu sözlerle yanıt verdi: 70 milyonluk bir ülkede bence ekonominin merkezi sanayi olmalıdır. Sanayi üretimi tek başına düşünmemek gerekir. Sanayi üretiminin en az bir o kadarı sanayinin yarattığı kendi hizmetlerinden kaynaklanıyor. Sanayi hizmeti olmazsa o servis hizmetleri de olmayacak. Nedir bunlar, nakliyecilik, bankacılık, finansman, sigortacılık bunların hepsi sanayi olmazsa olmayacak. Türkiye’nin her yerinde sanayinin olması ve teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ne kadar doymuşluğa erişsede yapılacak yeni şeyler mutlaka vardır” dedi.

YETKİLİLER YOKTU
Ekonominin dev firmalarının da bulunduğu bu önemli toplantılarda İl’in yetkili isimlerinin bulunmaması şaşkınlık yarattı. Kdz.Ereğli TSO’da Kdz.Ereğli ve Alaplı hakkında detaylı bilgiler önemli isimlere aktarılırken bu tür organizasyonlarda neden İl’in yetkili isimlerinin yeralmaması ise ayrı bir soru işareti olarak kaldı.

ÇEBİD’E ÜYE FİRMALAR
Tamamı en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan 18 ÇEBİD üyesi firmalar, Borusan Mannesmann, Borusan Paslanmaz, Boyçelik, Çayırova, Çınar Boru, Emek Boru, Erbosan, Erciyas Boru, Göktaş, Hat Boru, İlhanlar, MMZ Onur Boru, Noksel, Özbal Boru, Tosçelik, Ufuk Boru, Ümran Çelik, Yücel Boru.