Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç ve Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu'nu ziyaret ederek, Pazar günü Zonguldak'ta yapılacak olan Emeğe Saygı mitingine davet etti.
GMİS Genel Sekreteri Cinkılıç ve Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, 7 Ocak'ta Kozlu'da meydana gelen maden kazasında 8 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak şöyle dediler:
Biz GMİS olarak, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)'nda yeraltında taşeron çalıştırılmasını istemiyoruz. Bu konuda daha önceki yıllarda da uyarılarda bulunduk ve bu uygulamanın çok üzücü kazalara sebebiyet verebileceğini ifade ettik. Biz, taşeronda çalışan madenci arkadaşlarımızın işsiz bırakılmasını da istemiyoruz. Gerekli eğitimi aldıktan sonra kurum bünyesinde de çalıştırılabilirler. Taşeron uygulamasıyla ilgili yaptığımız uyarılar maalesef dikkate alınmıyor ve üzücü kazalar devam ediyor. Biz de GMİS olarak buna tepki göstermek ve uyarılarımıza dikkat çekmek amacıyla önümüzdeki Pazar günü Madenci Anıtı'nda Emeğe Saygı mitingi düzenledik. Pazar günü saat:12.00'de başlayacak olan mitinge Alaplı halkının da katılımını sağlamak amacıyla aynı gün saat:10.00'da Belediye binası önünden araç kaldıracağız. Sayın Belediye Başkanımızı ve tüm Alaplı halkını da emeğe saygıya dikkat çekmeye çalıştığımız bu mitinge davet ediyoruz.
Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu da, TTK'da yer altında taşeron işçi çalıştırılmasına kendisinin de karşı olduğunu belirterek, bu anlamda GMİS'in talebine destek verdiğini bildirdi. Taşeron işçilerinin TTK'da yer üstündeki sosyal tesisler ve diğer işlerde çalıştırılabileceğini belirten Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu şöyle dedi:
GMİS yöneticilerinin davetine teşekkür ediyorum. Programım müsait olursa 'Emeğe Saygı' mitingine katılmak istiyorum. Tüm halkımızı da bu mitinge katılmaya davet ediyorum. GMİS, TTK'daki taşeron uygulamasıyla ilgili insani bir talepte bulunuyor ve üzücü kazalara sebebiyet verdiği gerekçesiyle yeraltında taşeron uygulamasına son verilmesini istiyor. Ben de kendilerinin bu görüşlerine katılıyorum. Yer üstünde taşeron işçisi çalıştırılabilir ancak taşeron işçilerinin yer altında çalıştırılması bana göre de sakıncalı.