Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, saat 17.00'de düzenlediği basın toplantısında Erdemir Genel Müdür Vekili Fatih Tar'ın belediye ziyaretini ve gün boyu gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Toplantının geç yapılma nedeninin Çarşamba günü Ankara'ya Perşembe günü ise Almanya'ya gidecek olmasından kaynaklandığını belirten Posbıyık, Erdemir ile ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını vurguladı. Posbıyık'ın yaptığı açıklamalar şu şekilde:

YANLIŞ ANLATTILAR

Erdemir'de bundan evvel çok büyük kavgalarımız oldu, doğrudur. 2 Her iki kanattan da yanlış olarak tanıtmaya başladılar onlarda bizim üzerimize geldiler, beni dövmeye kalktılar.

"HER TARAF ZARAR GÖRDÜ"

Gerginlikler bir hayli arttı, gerginliklerden her iki taraf zarar gördü Ereğli halkı da zarar görmüş olabilir. Fatih Tar, Erdemir Genel Müdürlüğüne başladığından sonra sık sık görüşüyorum. Ereğli ve Erdemir'in huzurlu bir şekilde büyüme yolunda olumsuzlukları ortadan kaldırmak şeklinde iyi noktalara yönlendirmek ve şekil vermek için gayret içerisindeyiz. Kolay kolay söylemediğim sözleri söyleyeyim ben kolay kolay inanmam çok samimi duygular içerisinde fevkalade iyi şeyler düşünüyoruz.  Biz bugün öğlen bir araya geldik daha sonra Göztepe kantininde görüştük 14.30'a kadar.

 

"BELEDİYE OLARAK HİÇBİR TALEBİMİZ YOK"

Uzun zamandır hazırladığım bir rapor vardı elimde. Ereğli Belediyesi'nden hiçbir talebimiz yok. İstediğimiz önemli 2 şey var dedik. Bunlardan birincisi Ereğli ile Erdemir arasında huzur yapılaşmasının sağlanması ve Ereğli'de bir sevgi, barış, dostluk ortamının yaratılması. İkinci konuyu ikiye ayırdık a dedik Ereğli'de yatırım yapılması noktasında büyük bir hazırlık içerisindeyiz.

 

TEK TEK KAĞIDA DÖKTÜK

Yatırım konularında neler yapabileceklerini tek tek kağıda döktük ikinci kısmın b kısmı da Erdemir'de çalışan işçiler huzursuz, huzursuz oldukları için de verimli çalışamıyorlar verimli çalışamadıkları için de Erdemir üretimde yapması gereken artışları yapamadığını biliyorum dedim. Bunun değişik etmenleri var hiç kimseyi suçlamak istemediğim için detaya girmiyorum.

 

RAPORDA ALAPLI'DA VAR

Bu raporun içerisinde Alaplı'da var, Alaplı'nın da sorunları var. Hem Alaplı'da hem Ereğli'deki bölgelerimizi fotoğrafladık. Mühendisler ile arazi çalışması yaptık, uygun arazilerin hepsini çıkardık. Hepsini de Fatih Tar ve ekibine teslim ettik. Öğlen burada teslim ettik yemekte çok uzun görüşme yaptık. İlk defa elimize ciddi bir rapor geldiğini söylediler. Her türlü yardımı yapacaklarını ve hemen harekete geçeceklerini söylediler. Kdz.Ereğli'de liman bakımından yollar bakımından fevkalade iyi yerlerin olduğunu kimse bilmiyor.

 

İŞTEN ATILMA YOK

Çok önemli konular konuştuk Ereğli hakkında basına bu kadar bilgi veriyorum. Erdemir'de huzursuzluğun kalkmasını istiyorum. Buradan Erdemir işçilerine çalışanlarına hitap etmek istiyorum. Artık yüzde 35 maaş indirimi, bin 500 kişi bin 200 kişi işten atılıyor gibi olgular geride kalmıştır onlar geçmişte kaldı. Bundan sonra böyle bir şey olmayacak. Belli bir yerlerle görüşüp belli şeyleri almasam belediye başkanıyım bu kadar rahat konuşamam. Nasıl belediyede emekli dolanlar emekliliğe ayrılıyorsa belediyede haciz işlemlerim var ayrılmak istiyorum diyorsa Erdemir'de de emekliliği gelenler ayrılmak isteyenler ayrılabilir. Haksız yere işten atılması gibi bir şey söz konusu olmayacak. Tekrar ifade ediyorum ben Erdemir'in yetkili bir amiri değilim, genel müdürü de değilim. Yaptığım görüşmelerde sorunları anlattım, mühendis ve formenlerin Erdemir'de dövüldüğünü belgeleri ile birlikte kendilerine açıkladık. Kesin net bilgilere ulaştığım için bu kadar rahatlıkla konuşuyorum. Ereğli'ye huzuru getireceğiz. Yakında bir görüşmemiz daha var, bu görüşmeler daha iyi olacak.

 

KİMSE UMUTSUZLUĞA KAPILMASIN

Ereğli halkına Erdemir çalışanlarına geleceğin iyiye doğru gideceğini hiç kimsenin umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini, Ereğli ile Erdemir arasının bozulmayacağını her şeyin iletişim ile halledileceğini bir kez daha ifade ediyorum.

 

SENDİKA İLE GÖRÜŞMEM YOK

Erdemir Genel Müdürü, İdare Meclisi ile görüştüm, metal sendikası ile bir görüşmem yok. Erdemir'in sahibi ile Ereğli'nin sahibi konuştu, bunlar konuştuktan sonra gerisi detaydır.

 

ÖĞRETMEN EVİ

600 bin TL para verecektim esnaftan da malzeme toplayacaktım herkes korku içerisinde. Masa hazırladık yer hazırladık korkudan festivale gelemediler. Korkudan gelemene ben ne diyeyim, benim korkanlarla işim yok.