Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Madeni İşler Esnaf ve  Sanatkarları Odası'nı ziyaret etti. Yaklaşık bir buçuk saat süren ziyarette Belediye Başkanı Posbıyık, kentte faaliyet gösteren esnafın sorun ve sıkıntıları hakkında bilgiler aldı, düşüncelerini paylaştı.

Gerçekleştirilen ziyarette Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ı Madeni İşler Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Atilla Akar ve bazı yönetim kurulu üyeleri konuk ederken, Belediye Başkanı Halil Posbıyık'a Belediye Meclis Üyesi Cumhur Nalcı da eşlik etti.

YANLIŞ POLİTİKALAR UYGULANDI

Oda yöneticileri tarafından toplantı salonda misafir edilen Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'a genel olarak kentte faaliyet gösteren esnafların sorun ve sıkıntıları hakkında bilgiler verildi. Oda Başkanı Atilla Akar ve yöneticilerin anlattıklarını dinleyen ve tespitlerini paylaşan Belediye Başkanı Halil Posbıyık, özellikle son yıllarda Zonguldak genelinde uygulanan yanlış ekonomik politikalar sebebiyle Karadeniz Ereğli'nin de kötüye gittiğini ve eski gücünü yitirmeye başladığını iddia etti.

'KİMSENİN TEPKİ GÖSTERECEĞİ YOK'

Madeni İşler Esnaf ve Sanatkarları Odası'na gerçekleştirdiği ziyarette yaptığı konuşmada, son yıllarda yaşanan birçok soruna rağmen kent genelinde kendisinden başka kimsenin gereken tepkiyi ortaya koymadığına vurgu yapan ve bu tepkileri sonrasında da bedel ödemek zorunda kaldığını belirten Başkan Posbıyık, 'Ben de yaşatılanlar karşısında sesimi çıkarmasam kimsenin tepki göstereceği yok. Bir de bu yetmezmiş gibi bu mücadeleleri verdiğim için bana 'kavgacı' diyorlar. Varsın desinler. Bundan rahatsızlık duymuyorum. Ama gerektiğinde herkesin, bu memlekette sivil toplum örgütlerini yöneten her yöneticinin Karadeniz Ereğli için aynı kavgayı vermesi gerekir' dedi.

'AMAÇ TEK TİP İNSAN YARATMAK'

Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın ortaya koyduğu bu tespit üzerine yorumlarda bulunan bazı oda yöneticileri ise Türkiye genelinde merkezi otoritenin uygulamaları karşısında haklı tepkilerini ortaya koymak isteyen sivil toplum örgütlerinin çeşitli baskılarla karşı karşıya bırakıldığına işaret ettiler. Oda yöneticileri; 'Mevcut iktidar, özellikle de meslek odalarının çok sesli olmasından dolayı rahatsızlık duyuyor ve hemen her kentte tek bir meslek odası kalması yönündeki düşüncelerini hayata geçirmeye çalışıyor. Bu düşüncenin temel amacı tek tip insan yaratmak. Bu düşünceye göre herkes tek elbise içinde olmalı' ifadelerini kullandılar.

TEMSİLCİLER KURULU VURGUSU

Oda yöneticilerinin bu tespitleriyle ilgili yorumlarda bulunan Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise konuşmasında şu görüşleri sundu: Yaşanan sorun ve içinde bulunulan sıkıntılar ne olursa olsun, bu sorun ve sıkıntıların ortadan kaldırılabilmesi için yapılması gereken tek bir şey var; o da 1990'lı yıllarda olduğu gibi siyasi düşünceleri ve ideolojik saplantıları bir kenara bırakarak ortak hareket etmek. Temsilciler Kurulu benzeri bir oluşumla Ankara yollarına düşmeli ve o bakanlık senin bu bakanlık benim, demeden sorunlarımızı Ankara'ya kadar taşımalıyız. Bunu yapabilmemiz için de bize bir önder lazım. Bir milletvekilinin ortaya çıkıp bu liderliği üstlenmesi lazım. Bu iş sadece Belediye Başkanı olarak benim ortaya çıkıp haykırmamla olmaz. Bunu yapmadığımız takdirde Karadeniz Ereğli daha da kötüye gidecek. Benim en büyük endişem budur.

'ÜLKEDE TERSANELER HARIL HARIL ÇALIŞIYOR'

Tüm ülkede tersaneler harıl harıl çalışıyorken, bizim tersanelerimiz kapalı. Binlerce gencimiz işsiz kaldı, birçok gencimiz da başka kentlerdeki tersanelerde çalışmak üzere Karadeniz Ereğli'den göç ettiler. Yılların esnafları bir daha açmamak üzere kepenklerini kapattılar. Bu gerçekleri bizden başka haykıran var mı? Bu gerçekleri milletvekillerimiz bilmiyor mu? Elbette biliyorlar. Ancak ortaya çıkıp da bu gerçekleri bizim gibi haykırmıyorlar. Ben geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiğim bir ziyarette özellikle tersanelerimizde yaşanan sıkıntıları Bakan Yardımcısı Sayın Yahya Baş'a anlattığım zaman, Sayın Baş'ın tersanelerimizle ilgili net bilgilere sahip olmadığını gördüm. İktidarın ilçemizdeki yöneticilerinin tersanelerimizde yaşanan sıkıntıların birini bile Ankara'ya taşımadığını gördüm. Buna rağmen boynuna bir kravat takan herkes ortaya çıkıp boş boş konuşuyor. Bunların yaptıkları tek şey bilgi kirliliği yaratmak.

SIKINTININ BAŞ NEDENİ TERSANELER


Madeni İşler Esnaf ve Sanatkarları Odası yönetimine gerçekleştirdiği ziyarette Ereğli ekonomisi üzerine yorumlarda bulunan Belediye Başkanı Halil Posbıyık, kent ekonomisinin bu kadar sıkıntı yaşamasının temel sebeplerinden birinin tersanelerin kapanması olduğu gerçeğine vurgu yaptı. Başkan Posbıyık konuşmasında; … Erdemir'de işçi ücretlerinin aşağılara çekilmesi ya da çalışan sayısının azaltılması da belki bir etken olarak kabul edilebilir ama yaşanan sıkıntıların asıl sebebi tersanelerin kapanmasıdır. Zira asgari ücret bile alsalar tüm tersane çalışanları kazandıkları her kuruşu bu kent içinde harcıyorlardı ve dolayısıyla da para sirkülasyonu Karadeniz Ereğli'de oluyordu. Bu para sirkülasyonu bir anda ortadan kalkınca ister istemez esnaf da zora girdi' dedi. 

EREĞLİ BUGÜNLERİNİ BİLE ARAYACAK

Başkan Posbıyık konuşmasında ayrıca, ekonomik durum böyle devam ettiği takdirde Karadeniz Ereğli'yi daha da kötü günlerin bekleyeceğine işaret ederek; 'Korkarım ki Karadeniz Ereğli bugünleri bile arayacak duruma gelecek' yorumunda bulundu. Ekonominin bu denli kötü olmasına rağmen, başta meslek odaları olmak üzere hiçbir sivil toplum kuruluşunun çözüm üretme noktasında gayret göstermediğini kaydeden Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ekonomik alanda girişimlerde bulunmak bir belediye başkanı olarak temel görevlerinden biri olmamasına rağmen, kentin geleceğine ışık tutmak amacıyla ekonomi uzmanlarına yatırım alanlarıyla ilgili raporlar hazırlattığını hatırlattı. Bu raporları başta Erdemir yöneticileri olmak üzere, ülke genelinde yatırım yapmaya hazırlanan birçok holding ve şirket yöneticisi ile de paylaştığını belirten Belediye Başkanı Halil Posbıyık, özellikle demir-çelik yan sanayi başta olmak üzere çeşitli sanayi kollarında yatırımları bölgeye çekmek suretiyle Karadeniz Ereğli'nin önünü açmaya çalıştıklarını söyledi.