Türk Kızılayı Kdz. Ereğli Şube Başkanı Yusuf Oktay, Alemdar Müze Gemisi yanında kurulan çadırda iftar sonrası kan bağışlarını kabul ettiklerini, halkın bu konuda duyarlı olduğunu belirtti.

Kdz. Ereğli'de Türk Kızılayı Şubesi Ramazan ayının ilk günü başlatılan kan bağış kampanyasında toplam 94 ünite bağışta bulunuldu. Türk Kızılayı Kdz. Ereğli Şube Başkanı Yusuf Oktay, sahil bandında tarihi Alemdar Müze Gemisi yayındaki alanda kurdukları çadırda iftar sonrası kan bağışlarını kabul ettiklerini söyledi.
Ereğli halkının kan bağışında her zaman duyarlı olduğunu belirten Oktay, Zonguldak Kızılay Kan Merkezi ile ortaklaşa düzenlediğimiz organizasyonda, Ramazan ayı olmasına rağmen ilk üç günde toplam 94 ünite kan bağışında bulunuldu. Ereğli halkı, kan bağışında bölgede birinci sıradadır. Bu duyarlılık sayesinde de bağışlarda en yüksek durumdayız. Zonguldak bölgesinin kan ihtiyacının üçte biri Ereğli'den karşılanmaktadır. Bu duyarlılıklarından dolayı Ereğli halkına ayrıca teşekkür ediyorum. Aynı duyarlılığın devam etmesini bekliyorum. Unutulmasın ki, bağışlanan kan sayesinde insan hayatının kurtulması da bir başkasına yardım sayıldığından, kan vermek de vücudun zekatı olmuş oluyor. Ramazan Ayının ilçe, bölge halkı ile İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum dedi.
Zonguldak Kan Merkezi doktorlarından Murat Babalık da, vatandaşların oruçlu olmaları nedeniyle gündüz saatlerinde kan vermelerinin mümkün olmadığını belirterek, Bu nedenle de ekiplerimizle birlikte kan alımlarını gece gerçekleştiriyoruz. Ramazan ayı boyunca iftar vakti sonrası çadırımız gece saat 01.00'e kadar açık tutuluyor. Kan bağışında Ereğli önemli bir ilçe. Vatandaşlarımız çok duyarlı. Henüz ilk üç günümüz olmasına rağmen çok güzel kan sayılarına ulaştık. Böyle sıkıntılı dönemlerde bu gibi yüksek sayılara ulaşmak çok önemli. Zonguldak'ta da oluşturulan sağlık ekibi nezaretinde kan bağışı kampanyası devam ediyor. Zonguldak ve Bartın ve Karabük olmak üzere yaklaşık 15 hastanenin kan ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Özellikle Ramazan'da olsa kan ihtiyacı azalmadan devam ediyor ama kan alam sayılarımız çok düştüğü için hastanelerde kan temininde sıkıntı yaşıyoruz.
El birliği ile var olan sıkıntıyı aşabilmemiz için vatandaşlarımızı kan bağışlamaya davet ediyoruz. Bu konuda aracı olan basınımıza da çok teşekkür ediyoruz diye konuştu.
Bir insanın yılda 4 kez kan verebileceğini hatırlatan Babalık, şunları söyledi: Uzmanlar insanların yılda en az iki kez kan bağışında bulunmasını öneriyor. Kan bağışı sayesinde baş ağrısı, vücutta halsizlik, yorgunluk hissinin ortadan kalkmasına katkı sağlıyor. Özellikle erkeklerde kalp krizini belli oranda azaltması, tansiyon, şeker hastalığı ve kolesterol üzerinde bir çok faydası var. Bu faydalara karşı kan vermenin hiçbir zararı yok. Zira kan bağışı öncesi kişinin kan değerlerini ölçüyoruz. Bunlarla ilgili değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Uygun kişilerden kan alıp, sağlıklı bir şekilde hastanelere ulaştırıyoruz. Aldığımız kanda Hepatit B ve C, AIDS, Tifilis hastalıkları testlerini yapıyoruz. Bu testleri, kişinin isterse 30. kan bağışı olsun yine de yapılıyor.
Bunlara bağlı bir hastalığın çıkması durumunda ise kan vermeden önce doldurduğumuz formdaki bilgiler aracılığıyla kişiye ulaşıyoruz.