Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Genç, göreve geldikleri yaklaşık 18 aylık süreci değerlendirirken gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ERDEMİR'DEN ÇİFT TARİFE: Bugün Erdemir Limanı'nı Ereğli'nin sananlar var; ancak bu doğru değil. O liman, şirkete ait bir liman. O limanı Erdemir kullanmadığı zamanlar başka firma ve şirketlere kullandırıyor ancak o da normal liman fiyatının iki katına. Dolayısıyla da Erdemir, bizim liman ihtiyacımızı tam olarak karşılayamıyor.

ALAPLI'DA LİMAN: Alaplı ilçesi de, kamu kurum ve kuruluşlarıyla bir araya gelerek kentlerine bir liman kazandırmak için uğraşıyorlar. Biz, Alaplı'da yapılacak herhangi bir yatırımın da bizim için önemli olduğuna inandığımız için, Ereğli'nin limana olan ihtiyacını gündeme getirerek Alaplı'daki projenin engellenmesini istemedik.

KANTAR: Ereğli'deki kantar kalkmalı Akçakoca veya Düzce tarafında bir yere konulmalı. Bunun ile ilgili talebimizi yetkililere gerek yazılı gerekse sözlü olarak ilettik. Şuan kantara girmek istemeyen araçlar OSB yolundan gidiyor bu hem köylüyü rahatsız ediyor hemde yola zarar veriyor.

BİZİ STÖ'LER İLGİLENDİRİR: Bizi ilgilendiren siyasiler, seçilenler değil sivil toplum örgütleridir. Sivil toplum örgütleri ile bir adım değil 50 adım ilerde olduğumuzu son toplantıda da gördünüz. O katılımla o mesaj verildi heralde insanlara.

DOSYALARI VERDİK: Kdz.Ereğli'ye 2 bakan geldi. Bizim onlara gidip Ereğli'nin sorunlarının yeraldığı dosyaları vermek, dosyalara baktılar mı bakmadılar mı teyit etmek çok zor bir şeydi. Bu zorluğu ayağımıza gelen bakanlara biz vererek bir adım attık. Konuların takipçisi olacağız. Kdz.Ereğli'de toplam 35 bin öğrencisi var. Bu şehirde bu zamana kadar bir üniversitenin olmaması herhalde bizim ayıbımız değildi ama bugünden sonra bizim ve sizin ayıbınız olur.

Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticileri yaptıkları ve yapmayı düşündükleri çalışmaları kamuoyu ile paylaştılar. Damla Organizasyonda gerçekleştirilen toplantıya TSO Meclis Başkanı Zeki Us, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Genç, Kadın ve Genç Girişimciler ile TSO Yöneticileri katıldı. Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'nın yeni yönetiminin belirlenmesinin ardından yaptığı çalışmalar sinevizyon gösterisi eşliğinde anlatan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Genç gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Zaman zaman cümle kurmakta zorlanan Genç, gazetecilerin desteğine de teşekkür etti.

ALAPLI UĞRAŞIYOR
Genç çok konuşup az iş yapmadıklarını belirtirken, liman konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Genç konuşmasında, "Kdz.Ereğli'de tersaneler bölgesinde bulunan mendirek havuzunun ileride limana dönüştürülebilmesi konumu var. Biz sayın bakanlarımıza bu yöndeki talebimizi ilettik. Ancak takdir edersiniz ki Alaplı ilçesi de, kamu kurum ve kuruluşlarıyla bir araya gelerek kentlerine bir liman kazandırmak için uğraşıyorlar. Biz, Alaplı'da yapılacak herhangi bir yatırımın da bizim için önemli olduğuna inandığımız için, Ereğli'nin limana olan ihtiyacını gündeme getirerek Alaplı'daki projenin engellenmesini istemedik. Alaplı'daki proje hızlanmaya başlayıp karara bağlanınca, biz de liman ile ilgili sıkıntılarımızı dile getirmenin yararlı olacağına inandık. Şunu açlıkça ifade etmeliyim ki biz çok konuşup az iş yapmıyoruz. Hiçbir zaman da böyle olmadık.

ERDEMİR'İN LİMANI
2 KAT FAZLA ALIYOR
Geçen yıl başladığımız noktanın bugün on adım ilerisindeyiz. Sayın bakanlarımıza da kentimize geldiklerinde Ereğli'nin öncelikli meselelerinin yazılı olduğu yedi maddelik bir rapor takdim ettik. Bu maddeler içinde de liman konusu mevcuttur. Bugün Erdemir Limanı'nı Ereğli'nin sananlar var; ancak bu doğru değil. O liman, şirkete ait bir liman. O limanı Erdemir kullanmadığı zamanlar başka firma ve şirketlere kullandırıyor ancak o da normal liman fiyatının iki katına. Dolayısıyla da Erdemir, bizim liman ihtiyacımızı tam olarak karşılayamıyor. Bu sebeple de biz Kdz.Ereğli TSO olarak, kendimizden ayrı görmediğimiz Alaplı'da da bir liman inşa edilmesini yürekten destekliyoruz. Alaplı Liman Projesi öncelikli proje olmalıdır" sözleri ile kaydetti.

KANTAR KALKSIN
Kantar konusuna değinen Genç, kantara girmemek için Organize Sanayi Bölgesi yol güzergahını kullanan araçların hem köylüleri rahatsız ettiğini hemde yolları yıprattığını belirterek, "Kantarın şuanki yerinin uygun olmadığını, Akçakoca veya Düzce'de herhangi bir yere taşınması gerektiğini ilgililere anlattık, bu sorunları içeren dosyayı yetkililere verdik. Bizim olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi kantardır" dedi.

"HERALDE BİZİM
AYIBIMIZ DEĞİLDİ"
Sanayi ve Ticaret Bakanı ile Ulaştırma Bakanına bölgenin sorunlarını içeren dosyayı verdiklerini belirten Genç, "Bizim onlara gidip dosyaları vermek, dosyalara baktılar mı bakmadılar mı teyit etmek çok zor bir şeydi. Bu zorluğu ayağımıza gelen bakanlara bu dosyaları vermekle biz bir adım attık. Bu dosyalarda yeralan konuların takipçisi olacağız. Karadeniz Ereğli'de başka ne var geçmişte olan bir süre kolejler var toplam 35 bin öğrencisi var. Bu şehirde bu zamana kadar bir üniversitenin bugüne kadar olmaması herhalde bizim ayıbımız değildi ama bugünden sonra bizim ve sizin ayıbınız olur"

SEÇİLEN VE SİYASİLER
BİZİ İLGİLENDİRMİYOR
Sivil toplum örgütlerine büyük önem verdiğini belirten Genç, "Bizi ilgilendiren siyasiler, seçilenler değil sivil toplum örgütleridir. Sivil toplum örgütleri ile bir adım değil 50 adım ilerde olduğumuzu son toplantıda da gördünüz. O katılımla o mesaj verildi heralde insanlara" değerlendirmesini yaptı. 
FORMATI
BAKANLIK BELİRLEDİ
Başkan Genç, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ü, kentin işadamlarıyla bir araya getiren istişare toplantısının formatının bakanlık tarafından belirlendiğini ve Zonguldak Valiliği tarafından da kendilerine Perşembe günü akşamı bildirildiğini söyledi. Düzenlenen toplantının her ne kadar ev sahipliğini yapsalar da içeriği ile ilgili tüm karar tasarrufunun Sanayi ve Ticaret Bakanına ait olduğunu ısrarla vurgulayan Genç, dolayısıyla da milletvekili Erdoğan'ın bu toplantının içeriğinden ve nasıl olacağından haberdar olmaması ihtimalinin bulunmadığını ifade etti.
Toplantının başında yaşanan tartışmanın da etkisiyle gerçekleştirilen istişare toplantısından bekledikleri iyi sonucu alamadıklarına dikkat çeken TSO Başkanı Genç, buna rağmen kentte faaliyet gösteren işadamlarından ve sanayicilerden gelen talep ve istekler doğrultusunda, kentin temel sorunlarını gerek Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e gerekse de onun bir gün sonrasında bölgeye ziyarette bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a gerektiği ölçüde anlattıklarını verdikleri dosyalarla aktardıklarını söyledi.

ERDEMİR NEDEN KATILMADI?
Erdemir Genel Müdürü Oğuz Özgen'in işadamlarıyla istişare adı altında düzenlenen toplantıda neden katılmadığına dönük bir gazetecinin sorusuna da Genç, aynı ifadeleri kullanarak, toplantının formatını kendilerinin hazırlamadığını, bakanlık tarafından hazırlanan ve valilik makamı tarafından kendilerine iletilen formatta Bakan Ergün'ün işadamlarıyla bir araya gelerek istişare edeceğinin belirtildiğini ve Erdemir Genel Müdürü Özgen'in davet edilip edilmediğini ya da toplantıya neden gelmediğini bilmediğini belirtti.