Eğitim-İş Zonguldak Şube Başkanı Metin Kahveci, Ereğli'de 2 bin 500, Zonguldak'ta 15 bin öğrenci bulunduğuna dikkat çekerek, 'Öğrenci yığılması neden Zonguldak'a yapılıyor? Ereğli'nin ilçe olmasından kaynaklanan cezası mı var?' dedi.

Kahveci: Ereğli'de diğer fakültelerin açılmamasını istemeyen kim? Bundan rahatsızlık duyanlar kimler diye de soruyoruz? Ereğli'nin bu kadar büyümesine rağmen hala daha 2 bin 500 öğrenci de kalmasını sağlamaları 95 binlik Ereğli'ye haksızlıktır. Her yerde iktidar savunuculuğu yapanlar bu çirkin dengesizliği neden görmezler? 

Eğitim-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Metin Kahveci, Kdz.Ereğli'nin yüksek öğretim hakkının kimler tarafından engellendiğini sordu?

Ereğli'de fakültelerin yeterli olmadığı,  sadece eğitim fakültesinin bulunduğu, öğrenci kapasitesinin Zonguldak ilinin öğrenci oranıyla çok düşük olduğu yönünde kamuoyunda haberler çıktığını belirten Kahveci, konu ilgili açıklamalarda bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mahmut Özer'in Ereğli ile Zonguldak arasında öğrenci sayılarında genel nüfus oranlarıyla fark oluştuğunu, Ereğli ilçesine diğer fakültelerin yerine Meslek Yüksek Okulunun açılmasının düşünüldüğünü belirttiğini söyledi.

Kdz.Ereğli'ye haksızlık yapıldığını ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık haricinde kimsenin sesinin çıkmadığını da belirten Kahveci açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

EREĞLİ'DE 2 BİN 500 ÖĞRENCİ

Ereğli ile Zonguldak nüfus oranlarının birbirine yakın olduğu aralarında 10 bin kadar bir fark olduğunu tahmin ediyoruz. Ereğli ilçemizde 2 bin 500 Zonguldak'ta ise yaklaşık 15 bin civarında öğrenci bulunmaktadır. Sayın rektörün il nüfus oranlarıyla gelen öğrenci oranlamasının Ereğli'de başarılmadığını kabul ediyor. Durum böyleyse neden öğrenci yığılması sadece Zonguldak'a yapılıyor diye de bütün yetkililere de soruyoruz? Ereğli ilçesinin ilçe olmasından kaynaklanan bir cezası mı var? diye de ekliyoruz. 

AÇILMAMASINI İSTEYEN KİM?
Nüfus olarak Ereğli ilçesinin bir il kadar olduğuna göre bu kadar dengesizlik neden yapıyor? Ereğli ilçemizde diğer fakültelerin açılmamasını istemeyen kim? Bundan rahatsızlık duyanlar kimler diye de soruyoruz? Ereğli ilçesinin bu kadar büyümesine rağmen hala daha 2500 öğrenci de kalmasını sağlamaları 95 binlik Ereğli ilçesine haksızlıktır. Yaklaşık 105 binlik Zonguldak ilimize gelen öğrenci sayılarının kapasitesini aştığını ve barınma koşullarını sağlayamazken Zonguldak ilimize bu kadar öğrencinin yüklenmesini doğru bulmuyoruz. Bu durumda büyümenin gereği olarak Ereğli ilçemiz İl olma hakkı istemesi çok ta doğaldır.

POSBIYIK'DAN BAŞKA SESİ ÇIKAN YOK
Ereğli ilçesinin büyümesinde bayağı emeği olan emektar başkan Halil Posbıyık'tan başka sesi çıkan kimseler yok. Böylece sesi çıkmayan Ereğli ilçemizde öğrenci sayısı 2500'ler de kalmaya neden olmaktadır. Zonguldak'ta ise yeterli yurtlar olmadığı için (yurt-kur) öğrenciler istif olmaya, barınma yeri aramaya,  45 metre karelik yerlerde 600 TL kira vermeye mahküm bırakılmaktadır. Her yerde iktidar savunuculuğu yapanlar bu çirkin dengesizliği neden görmezler? 

ÇÖZÜM YOLU ÜRETİRLERDİ
Ereğli ilçesinin sahibi yok mu? İktidar savunucuları kendi işlerinden başlarını kaldırıp ta bilimselliği rehber edinselerdi bu dengesizliği bir an önce fark edip çözüm yolları üretirlerdi. Görülüyor ki iktidar savunucuları Ereğli'nin il olmasında da bu dengesizliğin giderilmemesinde de bir icraatları bulunmamaktadır. Anlaşılan o ki emektar Halil başkanın gayretleri sayesinde Ereğli ilçemiz tanıtılmaya, büyütülmeye çalışılacaktır. Eğitim İş olarak diyoruz ki yerleşim alanlarının büyüklüklerine göre gerekirse mühendislik, iktisat vb fakültelerin açılması ya da diğer bölümlerin bu bölgelere kaydırılması sosyal dengesizliğin giderilmesinin yanında öğrencilere daha rahat edici ortamların hazırlanması hepimizin görevi olmalıdır diye de yetkililere seslenmekteyiz.  Kamuoyuna saygıyla duyurulur