Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, yapılması 'konuşulan' hastanenin Devlet Demir Yollarından alınan araziye yapılması durumunda Ereğli'ye yapılacak en büyük 'ihanet' olacağını belirtirken, Kaynarca Konutlarının hemen alt tarafındaki belediyeye ait 170 dönüm arazinin değerlendirilmesini önerdi.

TOKİ KONUTLARI: İmarı olmayan bir yerde imar yolu ve yeşil alan işlenmemişte belediyenin kamulaştırma yapması mümkün değil. Konutlar yapıldı ve sorunlar ortaya çıktı. Belediye oradaki insanların mağdur olmaması için elinden geleni yapıyor. Çıkıp belediye yolu yapsın demek çok ucuz laftır.

VERGİYİ ÖDÜYORUZ: Zonguldak en yüksek vergiyi veren bir vilayet. Geriye dönüşlerde yüzde 50'yi dahi alamıyor. Hastane iyi konumda değilse iyi işlev vermiyorsa hastane yapmak mecburiyetinde. Yok hastane yapacağım yer bulun 40 milyon TL bütçe ayırdım, yer bulmazsanız yapmam deniliyor neyin pazarlığını yapıyorsunuz? Sen buraya bu hastaneyi yapmak zorundasın.

YENİ YER ÖNERİSİ: Yerel yöneticiler hastane için yeri buldu ve Osmantepe dedi. DDY'den alınan arazilere hastane yapımı deniliyor. Oraya hastane yapılsın demek Ereğli'ye ihanet etmektir. Biz bu ihanetin karşısında olacağız. Yer bulamadınız mı gelin bulalım. Toplu Konut yapılan kaynarca konutlarının altında 170 bin m2. dönüm Ereğli Belediyesi'nin ürettiği bir alan var. Osmantepe olmazsa burasını değerlendirelim.

ÇÖP REZİLLİĞİ: Zonguldak'taki çöpler ara istasyonlar sayesinde toplanıyor Bakacakkadı'ya gönderiliyor. Aktarma istasyonu bir tek burada yapılmadı. Ereğli, Alaplı, Gülüç, Ormanlı hala çöplerini dökemiyor. Mart ayının sonuna doğru aktarma istasyonunu ihalesi yapılacak deniliyor. Sürekli aynı şey söyleniyor ama bir şey yok. Her taraf çöpünü döküyor ama buraya üvey evlat muamelesi yapılıyor, isyan ediyorum.

EMLAK VERGİLERİ: Emlak vergisi çok yükseldi deniliyor evet doğrudur. Belediye başkanı yükseltti deniliyor hayır ben komisyonda yokum. Komisyonda Ticaret Odası, imar yetkilisi, emlakçılardan, tapudan, mahalle muhtarlarından temsilciler vardır, toplanırlar arsaların tek tek fiyatlarını belirler, karar alır, imzalarlar. Ereğli'de en pahalı 600 TL diğer bölgelerde 2-3 bin TL'ye değerler biçilmiş.

Ereğli Belediye Meclisi Mart ayı olağan toplantısını Halil Posbıyık başkanlığında Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda gerçekleştirdi. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık gündeme ilişkin açıklamalarda bu lunurken iktidara ve yöneticilere göndermelerde bulundu ve Ereğli?nin yaşadığı sıkıntıların çözümünde herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi geriktiğini ısrarla vurguladı.
Toki konutlarında yaşanan sıkıntıların çözümünde Ereğli Belediyesi'nin üzerine düşeni yaptığını bu bölgelere gi-derek eksiklikleri Ereğli Belediyesinin yapması gerektiğini söyleyenlerin de ayıp ettiğini belirten Posbıyık, "İmar yok ki yapalım. Yine mağdur olmaması için oradaki insanımızın belediye üzerine düşeni yapıyor. Gidip belediye buraya yol yapsın demek ayıptır" dedi.

İMAR SORUNU VAR

Emlak vergilerinde yaşanan artış başta olmak üzere çok konuşulan ancak bir türlü adım atılamayan hastanenin yer süreci, çöp dökümü ile ilgili yaşanan sıkıntıları da değerlendiren Posbıyık sert ifadelere yer verdi. Posbıyık, Toki bölgesinde vatandaşların yaşadığı sıkıntıları çözebilmek için belediye olarak ellerinden gelen çabayı ortaya koyduklarını, bu bölgede imar planı yapılmadığı için de sıkıntı yaşandığını söyleyerek, "Ucuz konut yapmak için bu işleme girdiler, iyi niyetlerle oldu diye düşünüyorum. Bu alanda imar, kanalizasyon, su, yol yok. Yol yapımı için imar planı yok. İmarı olmayan bir yerde imar yolu yeşil alan işlenmemişte belediyenin kamulaştırma yapması mümkün değil. Konutlar yapıldı ve sorunlar ortaya çıktı. İlk defa bir imar planının yapılıp yolların açılması lazım. Böyle bir şansımız yok.

UCUZ LAFLAR

Belediye olarak buna rağmen o yöredeki insanlarımızın her gün makinelerimizi gönderiyoruz. Üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz oradaki insanlarımızı mağdur ol masın diye, yazık günahtır kimsenin kimseyi mağdur etmeye hakkı da yoktur. Belediye burada yolu yapsın diye ucuz laflar söylemek çok ayıptır. Siyasete de yakışmaz belediyeciliğe de yakışmaz. Burada imar yolu yok ki bir şey yapılsın. İstismar edilmesin polemiklere girmek istemiyorum. Birbirimize laf atıp pas atıp galip duruma geçmek gibi bir durumumuz yok. Oradaki halkımız da neyin ne olduğunu biliyor. Önceki gün bir grup geldi beni ziyaret etti ve teşekkür etti. Revizyon devrede. Revizyonu belediye kendisi geçiremiyor. İller Bankası geçiriyor. Fazlı Erdoğan'da takip ediyor onun takip etmesine rağmen hala daha aylar geçti İller Bankasından imzalayıp göndermediler. Ne yapabiliriz? İller Bankasını bay pass edip yapamayız.

ZONGULDAK VERGİ ÖDÜYOR

Ereğli'de en çok konuşulan konu hastane. Zonguldak en yüksek vergiyi veren bir vilayet. Geriye dönüşlerde yüzde 50'yi dahi alamıyor. 10 tane vilayetin içerisinde en çok vergiyi veren ama geri dönüşümü alamayan bir Zonguldak ve ilçeleri var. Sağlık Bakanlığı hastane yapacakmış, yapacak tabi. Nereye yapacak, buraya. Vatandaşın verdiği ödediği vergiler ile yapacak. Hastane iyi konumda değilse iyi işlev vermiyorsa hastane yapmak mecburiyetinde. Yok hastane yapacağım yer bulun 40 milyon TL bütçe ayırdım, yer bulmazsanız yapmam deniliyor neyin pazarlığını yapıyorsunuz? Sen buraya bu hastaneyi yapmak zorundasın.

NE DEMEKTİR BU?

Yer bulunmazsa yapmam? Ne demektir bu ya. Yeri de bulacaksın hastaneyi de yapacaksın. Biz yeri bulduk Osmantepe dedik. Kaymakam, Başhekim ile Fazlı Erdoğan ile İmar Müdürü ile yerel yöneticiler olarak anlaştık Osmantepe diye söyledik. Devlet Demir Yolları arazileri büyük çabalarla bize geçti. Herkes gözü oraya dikti. Hastaneyi de oraya yapacaklar. Devlet Demir yollarının oraya arsa yapılır mı ya? Ereğli'ye ihanet etmek istiyorlarsa buyursunlar yapsınlar. Ereğli'ye açık ve net bu ihanettir. Trafiğin yok olması, o vadinin tamamen bitmesi demektir, yazıktır. Buna biz izin vermeyiz.

EREĞLİ'Yİ EREĞLİ BİLİR

Yereli biz biliriz, sağlık bakanlığındaki bürokratlar oradaki işleri bilirler. Yerel denilen konu budur. Camii'nin okulun boyasını dahi Ankara'daki müdür tayin ediyor varmı böyle bir şey. İmarını, yöresini, gelişmesini Ankara'daki nereden bilir? Ereğli Subaşına kadar genişlemelidir diye 10 yıldır söylüyorum, yavaş yavaş söylediğime gelmeye başladılar ama geç kalınıyor. Aydınlar Köyüne kadar Bayındırlık Bakanlığı buraları bize devretmesi lazım. Bu bölgelerde atelyeler kurulsun, Organize Sanayi Bölgesi demiyorum. Sektörel teşvik alınacak sactan. Radyotör panelvan, soba, konserve kutuları gibi çeşitli atelyelerde faaliyete başlanılmalı.

GELECEĞİ ORTADA

Asgari ücretli de olsa insanlar çalışacak, işsizlik azalacak ve Ereğli'nin kurtuluşu sağlanacak. Yeni banka şubeleri, konutlar buralara yapılacak. Biz görürüz veya görmeyiz görevde oluruz veya olmayız ama Ereğli'nin geleceği nokta budur. Bunu kimse değiştiremez ancak buna engel koyabilirler. Osmantepe ile ilgili ısrarımız 600 dönümlük orman alanı var. Hiç kimsenin yeri falan değil. Zaman zaman deniliyor belediye meclis üyeleri falan yer almışlar. Yok öyle bir şey. 600 Dönüm orman alanıdır devletin alanıdır. Hastane için veriyorlar. Yok oraya giderse hastane özel hastaneler burada para kazanırmış, devlet hastanesi para kazanmazmış.

DESTEĞE HAZIRIZ

Sağlığın para ile konuşulması bize ters geliyor. Yol problemi olurmuş şu sıkıntılar olurmuş teknolojinin son noktaya geldiği günümüzde bu tür lafları aklım mantığım almıyor. Ereğli'de bir iki yılı değil 30-40 yılı düşüneceksiniz. Bu alana hastane yapılırsa daha sonra göğüs hastalıkları hastanesi yapılabilir yani hastaneye ilaveler yaparak genişletebilirsiniz. Devlet Demir Yollarının oraya ne yapacaksınız, hiçbirşey. Zonguldak'ta Araştırma Hastanesi yapılırken Zonguldak ayağa kalktı, "buraya hastane mi yapılır?" diye. Şimdi araştırma hastanesinde yeni sağlık merkezi yapacakları yer yok. Bu kadar kısa sürede yeni alanlar bulamıyorlar.

ALIN SİZE SEÇENEK

Osmantepe diye ısrar etmiyoruz madem istemiyorsunuz. Subaşına kadar olan bölgede Delihakkı'da, Belen'de Kocaali'de nerede isterseniz yapalım. Biz her türlü desteği veririz vermeye hazırız. Yok yer için vatandaş para istiyor. Para isteyecek tabiî ki vatandaş bedava mı verecek? Para senin cebinden mi çıkıyor. Para bu bölgedeki insanların ödediği vergilerle çıkıyor. Yer bulamadınız mı gelin bulalım. Toplu Konut yapılan kaynarca konutlarının altında 170 bin m2. dönüm Ereğli Belediyesi'nin ürettiği bir alan var. Toplu konut yapacağız dedik bir türlü olmuyor. Aylardır konuşuluyor olmuyor, neden olmuyorsa. Bu yeri size verelim yarısına toplu konut yapın yarısına hastane yapın. Müthiş geniş alanları var. Alın size yer, 170 bin metre karelik alana 6 mı 7 milyar mı versin alsın yapsın. Çözüm yolu çok. Açık ve net devlet demir yolları arazisine ben ve arkadaşlarım hastaneyi yaptırmayız.

ÇÖP REZİLLİĞİ

Çöp aktarma istasyonu sorunu var. Zonguldak'taki çöpler ara istasyonlar sayesinde toplanıyor Bakacakkadı'ya gönderiliyor. Aktarma istasyonu bir tek burada yapılmadı. Ereğli, Alaplı, Gülüç, Ormanlı hala çöplerini dökemiyor. Zonguldak'ın bir parçası değimliyiz biz. Diğer bölgelerde aktarma istasyonlarının tamamı bitti ama burada yok. Kemer'e döküyoruz yazık oradaki insanlara da. Mart ayının sonuna doğru aktarma istasyonunu ihalesi yapılacak deniliyor. Sürekli aynı şey söyleniyor ama bir şey yok. Her taraf çöpünü döküyor ama buraya üvey evlat muamelesi yapılıyor, isyan ediyorum.

EMLAK VERGİSİNİ KOMİSYON BELİRLEDİ

Emlak vergisi son günlerin en fazla konuşulan konusu. Emlak vergisi çok yükseldi deniliyor evet doğrudur. Belediye başkanı yükseltti deniliyor hayır ben komisyonda yokum. Emlak vergisi belirleme komisyonunda Ticaret Odası, Belediyeden imar yetkilisi, emlakçılardan, tapudan, mahalle muhtarlarından temsilciler vardır, toplanırlar arsaların tek tek fiyatlarını belirler, karar alır, imzalayıp bize sunarlar. 15 Günlük itiraz süresi vardır. İtiraz eden bir tek demir çelik fabrikası oldu. Emlak vergisi süresi de geçti ve kesinleşti. Bu konuda çok şikayetler gelecek bunu da biliyoruz. Çatalağzı'nda 1 milyarlık yerler var Ereğli'de en yüksek yer 600 TL belediyenin karşısındaki cadde yani 900 TL'lik yer yok. Zonguldak'ta Fener'de 3 bin TL bu civarda değişiyor. Ereğli'de 600'den yukarıya yoktur. Geçmişte emlak vergisi düzenlemede seyyanen zam yapılmıştı. Birden bire farklı olunca insanlar tepki gösteriyor. 1 veya 2 dairesi olanın emlak vergisi için bir problemi yok 5 TL veriyorsa 10 TL verecek. Burada sesi çıkan vatandaşlar müteahhitler, geniş arsaları olan kişilerdir. 250 Bin TL'lik daireyi satıp 15 bin TL gösterir devlete vergisini de vermez.

YOL GEÇTİ

Gündemde yeralan İmar Planı tadilatlarına ait komisyon raporunun görüşülmesi belediye meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Buna göre Osmantepe'ye yapılması düşünülen hastane için Ereğli Belediyesi yol yapımını belediye meclisinden geçirdi. Gündemde yeralan Bankalarda yapılacak olan protokollerin görüşülmesi, gelir tarifesinde değişiklik yapılması, özel halk otobüslerinin çalıştırılmasına ilişkin yönetmelik ile iş sözleşmelerinin görüşülmesi, hukuk işleri müdürlüğünün görev ve çalışma esaslarına dair yönetmelikler de görüşüldü. Meclis bugün oyun park alanları ve ücretsiz otobüs tahsisi konusunu görüşmek üzere yeniden toplanacak.