Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ercan Şehri, kooperatife borcu olan 320 küçük esnafı icraya vermek için dosyalarının hazırlandığını ifade etti. Şehri, esnaflara borçlarını ödemeleri için zaman tanıdıklarını belirterek, hep aynı mazeretlerle borçlarını ödemediklerini, bunun üzerine de icraya vereceklerini ifade etti.
Başka çarelerinin kalmadığını belirten Şehri, şunları söyledi;
“İNSANLARA İYİLİK YAPALIM DERKEN BİZ BAŞARISIZ DURUMA DÜŞÜYORUZ”
“Esnaf geri ödemede sıkıntı yaşıyor, borcu olan bütün esnafların dosyalarını çıkardık. Bunları yapmaya mecburuz. Çünkü artık 3 ayda bir denetim göreceğiz, icraya vermek mecburiyetindeyiz. Başkan olduğumdan beri herkese iyi niyet çerçevesinde yaklaştık. Elimizden geleni yaptık, artık bu iş bizden çıktı. Yasal işlemlere başlayacağız, yine iyi niyet çerçevesinde arıyorum. İcra takibi başlatacağımız toplam 320 küçük esnaf var. İyi niyet çerçevesinde gelmek isteyenler var, mazeret bildirenler de var, ama geldiğimden beri hep aynı mazeretleri bildiriyorlar. Biz böyle olaylarla karşılaşmak hiçbir zaman istemeyiz. Bölge Birliği bizi 3 ayda bir denetleyecek, çünkü Ankara, bölgelere tam yetki verdi. Bu işlere çözüm bulmamız gerekiyor, Türkiye’de iki tane kooperatif kapalı, biri Batman, biri de Zonguldak, tüm ağırlıklarını bize verdiler. Biz de esnaf arkadaşlarımız için elimizden geleni yaparken kendimiz başarısız duruma düşmek istemeyiz. İnsanlara iyilik yapalım derken biz başarısız duruma düşüyoruz. Bu durumdan kurtulmamız gerekiyor, onun için bazı radikal kararlar almak için mecburuz.”
“320 ESNAFIN TOPLAM
BORCU 803 BİN TL”
“Önümüzdeki Pazartesi günü işlemlere başlayacağız. Bütün kooperatifler denetleniyor. Biz bir yandan da insanlara kredi vermeye de çalışıyoruz. Bizim Halk Bankası’nda esnaflara vereceğimiz kredimiz var. Ben insanların işlerini görebilmek, onlara yardım etmek için saatlerimi onlara ayırıyorum. Gerçekten icraya mecburiyetten vereceğiz, başarısız bir kooperatif olmak istemiyoruz. Esnafın toplam borcu 803 bin TL, arkadan gelen alacak ise 482 bin TL, bizi bu sıkıntıya sokuyor. Biz her ne kadar para yatırsak bile arkadan gelenler açığı pompalıyor. Başka bir şey yapacak şansımız kalmadı. Taksitlendirmeleri 15 gün uzattık, daha sonra bir ay kadar uzattık. Ankara’nın kurallarını çiğnedik, hepsi arkadaşımız, dostumuz ama elimizden bir şey gelmiyor. Kendimizi kurtarmamız gerekiyor. Hükümet daha yeni kuruldu, daha önce küçük esnafa çok büyük yardımlar ve katkılar sağlandı. KOSGEB’in verdiği krediler var, onu hızlandırsalar çok iyi olacak. Faizsiz, altı ay ödemesiz seçenekleri var. Herkes bu krediyi dört gözle bekliyor.”