Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İl Başkanı Hamdi Uçar, hükümetin kırmızı et ithalatı izniyle ülkemizde et tacirlerinin oluşturduğu fiyat tekelinin kırılmasıyla birlikte fiyat istikrarının sağlanması için hükümetin besicilik ve süt inekçiliğinin gelişmesini destekleyici desteklerde bulunduğunu açıkladı.

İl Başkanı Uçar,  Kurban Bayramı’na girilmesine sayılı günler kala kamuoyunda et ve kurbanlık hayvan fiyatlarına yönelik çeşitli spekülatif amaçlı görüşler nedeniyle açıklama yapma gereğini duyduğunu ifade etti.

Uçar’ın konuya ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

“Hükümetimizin fiyat dalgalanmalarının üretici ve tüketici aleyhine gelişmeler göstermesi nedeniyle sorun haline gelen büyük et tacirlerinin oluşturduğu fiyat istikrarsızlığı alınan etkin önlemlerle giderildi. Hükümetimiz zamanında müdahale ederek et ithalatına izin vermekle başta et tacirlerinin tekelini kırdı. Et ithalatı izniyle et, besicilik sığır ve süt inekçiliğinin önü açıldı. Çiftçimiz artık atıl vaziyetteki toprağını ekecek, yem ihtiyacını karşılayacak, hayvancılık ve süt inekçiliğine başlayacak, dolayısıyla da köyden kente göç önlenmiş olacaktır. Et ithalatının açılması bu anlamda çok önemlidir. Bulunamayan besilik dana ve süt ineği gerek bireysel gerek kooperatifler kanalıyla daha kolay ve daha ucuz mal edilebilecek, bu da tarım ve hayvancılığı yatırımcıya cazip hale getirip gerek üretim gerek istihdam anlamında katma değer oluşturacaktır. Hükümetimizce bu sektöre finans ve hibe destekleri de bulunuyor. Ziraat Bankası, KOSGEB ve Tarım İl Müdürlükleri cazip fırsatlar sunarak bu konudaki hassasiyeti ortaya koydu. Valiliğimiz ve Tarım Müdürlüklerince yatırımcılarımızın tarım ve hayvancılığa teşvik edilmesi, Zonguldak’ımız için avantaja çevirmesi anlamında çok önemlidir. Diğer taraftan ülkemizde son dönemlerde meydana gelen et fiyatlarındaki spekülasyonlarla ilgilide kamuoyuna bilgilendirme ihtiyacı doğdu. İlimizde Et ve Balık Kurumu’nun satış şubesinin olmaması nedeniyle kasap ve marketlerde pahalı ürün satıldığı iddia ediliyor. Yaptığımız incelemelere göre, piyasada ithal ve yerli olmak üzere 2 grup et var. Yerli üretim, yöremizde ve Türkiye’de yetiştirilen hayvanların sağlanan etin ülke genelindeki karkas kilogram fiyatı 18-19 TL’dir. Bu fiyata yüzde 20-25 arası kemik firesi ve yüzde 8 KDV eklendiğinde ise kıymanın maliyeti 24 TL civarında oluşuyor.   Ancak ithal et daha ucuz fiyatlarla tüketiciye sunuluyor. Ülkemizde deli dana, İslami kesim hassasiyeti gibi sebeplerden dolayı tüketici tepkisi de dikkate alınarak kasap ve marketler yerli et satmayı tercih ediyor. Bizimde arzumuz, hükümetimizin de sağladığı desteklerle besicilik ve süt inekçiliğini geliştirerek iç talep ihtiyacını karşılayarak fiyat istikrarını sağlamaktır. Zaten Kurban Bayramı sonunda yerli et fiyatlarında bir düşüş eğilimi bekleniyor.”