Zonguldak Eğitim İş Başkanı Metin Kahveci, AKP iktidarının Toplu Görüşme Sürecinde kamu çalışanlarını  yok sayan tavrını, 2010 yılı için öngördüğü  %2,5+%2,5 ücret artışına karşı Kamu Sen ve Kesk'in bir araya gelerek ortaklaşa aldıkları 25 Kasım 2009 günü iş bırakma eylemini destekleyerek üretimden gelen gücünü kullanarak alanlara çıkacaklarını belirtti.
Eğitim İş'in tek bir kişi kalsa bile ilkelerinden taviz vermeyeceğini, mantıklı ve uzlaşmacı tutumunu sergilemeye devam edeceğini vurgulayan Zonguldak Eğitim İş'in açıklaması şu şekilde:
"Haklı ve meşru taleplerin (ekonomik, özlük, hukuk vb) kazanılması için kamu çalışanlarının zıt kutuplar olsa dahi (sağ ve sol gurupların) bir araya gelmekten başka şansları yoktur. Eğitim İş yıllardan beri hep bu birlikteliği savunmuştur. Ve bu oluşumların olmasını en çok klasik ve kalıplaşmış sendika yöneticileri değil iş yerlerimizdeki çalışanlarımız (emekçiler) istemektedir. Bu birliktelikten de en çok korkan oligarşi düzenden faydalananlardır.  Hedef 1 Aralıklar olmalıdır. Bu eylemden oligarşi çok korkmuştur. Bu korkunun sürdürülebilmesi ve haklarımızı alabilmemiz için bu eyleme büyük küçük bütün sendikaların ve özellikle Eğitim Bir Sen ve konfederasyonu ayrıca Teç Sen de katılması gerekmektedir. Katılanlar verilen zammı kabul etmiyor,  katılmayanlar ise iktidar yanlısı (yağcılığı) konumuna düşecek ya da 2,5 zammı yeterli buluyor görünümünü verecektir ki bu mepalin sorumluluğu ve yükünü taşıyamaz olacaklardır.  Kendi kitlesine 2,5'luk zammı reva görenler sendikacılığı hangi iş yerlerinde yapacaklardır? İş bırakma eylemine siyasi gözlükle bakılmanın yanlış olduğu kadar emek mücadelesine ve dayanışmasında seyirci konumuna düşmekte bir o kadar yanlıştır.  
Bu nedenle iş bırakma eylemi kararını alan sendikalar (KAMU SEN ve KESK)  bütün sendikalara çağrıda bulunarak eyleme katılmalarının yolunu ve ikna etme gücünü kullanmalıdırlar.  Eleştiri konusu olmaması için yapılacak çalışmalarda ya da okunacak bildiride eyleme katılan ve destek veren büyük küçük bütün sendikaların isimlerinin mutlaka telaffuz edilmesi gerekmektedir. Eğitim İş bir tek kişi kalsa da doğru yerde duruşunu sergileyerek, ilkelerinden taviz vermeyen (Cumhuriyet değer ve yargıları, laiklik, üniter devlet yapısı vb) mantıklı ve uzlaşmacı tutumunu sergilemeye devam edecektir."