Zonguldak Demokrasi Platformu, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Lokali'nde Adalet ve Demokrasi Haftası ve Uğur Mumcu'nun ölüm yıldönümü çerçevesinde Türkiye'de Faili Meçhul Cinayetler konulu söyleşi düzenledi. Söyleşiye, sivil toplum örgütü temsilcileri ve üyeleri katıldı. Moderatörlüğünü güzetemiz yazarı ve ZOKEV Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Öztürk'ün yaptığı söyleşiye, konuşmacı olarak BirGün Gazetesi Yazarı Nazım Alpman katıldı.
Mavcut iktidarın eskilerden farkını dile getiren Nazım Alpman, Onlar öldürmüyor, ama cezaevlerinde süründürüyorlar. Nedeni belli olmayan Balyoz'du, KCK'ydı, Ergenekon'du yazar- çizer, aydın ne kadar insan varsa, Silivri'ye yerleştirildi. Uğur Mumcu çok iyi bir hukukçuydu. Uğur Mumcu'nun bir benzeri daha yoktur. Uğur Mumcu araştırmalarında en çok lazım olan şeylere ulaşıp bulup yazıyordu. Uğur Mumcu nüktedan biriydi ve espri fabrikası gibiydi. Uğur Mumcu yaptıklarının arkasında ve yaptıklarını savunan ve akıllı bir insandı dedi.
Alpman, şunları söyledi;
BUNLAR ÖLDÜRMÜYOR,
AMA SÜRÜNDÜRÜYOR
Faili meçhul dendiğinde bizim ülkemiz den başka bir topluluk, başka cumhuriyet var mı, bilemiyoruz. Sanki bu ülke faili mechul cumhuriyeti gibi. Bize faili meçhuller olağan geliyor. Yaşaması gerektiği kadar yaşamış, öldürülmesi gerektiği için öldürülmüş. Devlet yasa dışı işler yapar. Suçluları kullanıp adam öldürürler. Bu devlet neden Uğur Mumcu'yu öldürme gereğini hissetti? Buradaki panoda resimleri bulunanlar ile bire bir temasım, sohbetlerim oldu. Metin Göktepe en küçük faili meçhul. Bir haber peşinde iken öldürülen kişidir. Uğur Mumcu yaşasaydı, bu cinayetin arkasındaki sır perdesini kaldırırdı. Eskiden öldürüp mezara koyuyorlar, Ahmet Şık gibi basılmamış kitap yüzünden insanlar cezaevlerinde süründürülüyor. Öldürmüyorlar, ama süründürüyorlar. Bunun adınada 'ileri demokrasi' diyorlar. Türkiye'de sosyalizim üzerine çalışmaları vardı, öğrencilik yıllarında. 'Ordu uyanık olmalı' yazısı yüzünden 7 yıl hapis cezası aldı. Ancak, bu cezayı yargıtay bozdu. Ve Hukuk Fakültesi mezunu genç bir subay olmasına karşın askerliğini er olarak Ağrı Patnos'ta yaptı. Mumcu'nun, 'Holdinglerin yönetim kurullarında yüksek maaşla danışmanlık yapan general olmaktansa, biz Anadolu çocuklarıyla Patnos Dağları'nda er olarak askerlik yapmayı tercih ederiz' sözlerini hatırlarsınız. Mumcu, holding paşalarının sürekli kulaklarını çınlatırdı. Mumcu'ya göre iki çeşit general ve profesör vardı. Biri holdinglerin danışmanı, diğeri ise ordunun başında, okulunun başında görev yapandı. Artık günümüzde böyle şeyler kalmadı, Allah'a şükür. Artık para ile haşır neşir olanlar artık başarılı sayılıyor.
Alpman'ın konuşmasının ardından kendisinin hazırladığı Metin Göktepe belgeseli izleyicilere sunuldu.
Daha sonra Demokrasi Platformu Sözcüsü ve Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, çeşitli hediyeler sundu.