Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, son zamanlarda Türkiye'de 'tematik üniversiteler' dedikleri belli konulara odaklanmış bilim yuvaları üzerinde çalıştıklarını belirtti.

YÖK Başkanı Özcan, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Çaycuma Meslek Yüksekokulu Kampüsü'nde yaptırılan Sakine-Şevki Yurtbay Araştırma Merkezi'nin temel atma töreni ve Çaycuma Meslek Yüksekokulu Spor Salonu'nun açılışına katıldı. Özcan, burada yaptığı konuşmada, tesis ve bazen okul yapmanın yeterli olmayabileceğini, bir şekilde fark yaratılmasının gerektiğini söyledi.
Bölgede yapılacak araştırma merkezinin 'gıda üzerine Hacettepe gibi olacağını' belirten ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz'e, "Hacettepe Üniversitesi'ndekinden daha iyi olacak'' dediğini kaydeden Özcan, ''Bir şekilde fark yaratamazsanız, o zaman katma değeri ülkemize ve ekonomimize az olur. Ümit ediyorum ki araştırma merkezi birçok merkezin içerisinde parmakla gösterilecek şekilde olur. Ben şimdiden merkeze emeği geçen hayırseverlere şükranlarımı sunuyorum. Bugüne kadar hayırla yapılan illerde üniversitelerimiz çok gelişmektedir. Konya ve Kayseri örneğine bakınız. Onları takip eden başka illerimiz de var. Halkla üniversitelerimiz bütünleştiği, hayırseverlerimiz de yüksek öğretime el attığında, sonuç her zaman fevkalade olmaktadır. Ümit ediyorum, Türkiye yakın zamanda bu yolu çok ilerletecek, üniversitelerimiz özlediği seviyeye gelecektir diye düşünüyorum. Tek istediğim, üniversitelerin birbirlerinin kopyası olmaması ve her zaman farklılık yaratmasıdır.'' şeklinde konuştu.
TEMATİK
ÜNİVERSİTELER KURULACAK
Son zamanlarda, Türkiye'de belli konulara odaklanmış tematik üniversiteler üzerine çalıştıklarını dile getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, şunları söyledi:
''Kurulacak 7 üniversitenin bu anlamda özelliği, onların sadece lisansüstü eğitim verecek olmalarıdır. Yeni açılan üniversitelerimize öğretim üyesi yetiştirebilmek için böyle yola başvurduk. Onların hepsi belirli konularda ve alanlarda farklı olmak şartı ile sadece lisans üstü ve doktora eğitimi verecekler. İhtiyaç duyan üniversitelerimize, bu okuldan mezun olan öğrencilerimizi yollayacağız.''
Zonguldak Valisi Erdal Ata da Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında eğitimle ilgili sorunların geldiğini, bunun çözümü için de devletin elinden gelen her türlü gayreti sarfettiğini söyledi.
ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz de bin 900 metrekare alanda inşa edilen spor salonunun 450 kişi kapasiteli olduğunu, Sakine-Şevki Yurtbay Araştırma Merkezi'nin de Filyos Projesi'ne uygun olarak tasarlandığını hatırlatarak, ''Binanın tamamlanarak laboratuvarlarının donatılmasının ardından gıda mühendisliği programında yüksek lisans, doktora ve lisans eğitimi için başvuruda bulunacağız.'' dedi.  Açıkgöz, eğitime katkılarından dolayı Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayri Kandemir ile iş adamı Zeki Yurtbay'a plaket verdi.