Son yıllarda hazır gıdaların tüketiminin yaygınlaşmasıyla birlikte, Türk halkının yeme içme alışkanlıkları değişime uğradı.
Uzmanlar çeşitli araştırmalar sonucunda, fast-food gibi gıda tüketim maddelerinin ülke genelinde yaygınlaştığını ve bunun sonucu olarak, özellikle gençlerin gittikçe şişmanladığını tespit etti. Doğal gıda tüketiminin azaldığı ülkemizde, besin değeri yüksek olan yiyeceklerin tüketimi de azaldı.

BALIK HER DERDE DEVA
Zonguldak Merkez Balıkpazarı'ndaki balıkçılar da, fast-food ürünlerindeki artışın satışlarını etkilediklerini ifade etti. Özellikle gençlerin balık tüketmediğini belirten balıkçı esnaf, apartmanda oturanlarında balık pişirdikleri zaman yayılan kokudan apartman sakinlerinin rahatsız olmasından ötürü evlerine balık götürmediklerini kaydetti. Bilinçsiz avlanmanın da balık çeşitlerinin azalmasına yol açtıklarını belirten esnaflar, balığa eskisi gibi rağbet olmadığını dile getirdi. Balık pazarında çalışan Süleyman Avcı (53), şu anda çoğunlukla hamsi, istavrit ve mezgit balıklarını sattıklarını belirterek, hava koşullarının olumsuz olmasından ötürü avlanmaya çıkamadıklarını söyledi. Avcı şöyle konuştu;
Eskiden insanlar müstakil evlerde oturuyordu. Balık pişirseler bile çıkan konudan kimse rahatsız olmuyordu. Şimdi herkes apartman dairesinde oturuyor ve balık pişirilince çıkan kokudan diğer komşular rahatsız oluyor. Bu yüzden evlerine kimse balık götüremiyor. Balık besin değeri açısından oldukça faydalı bir besin kaynağı. Balıkta bulunan Omega 3 her derde deva. Gençler sürekli fast-food türü yiyecekler tüketiyor. Balık yemeyi unuttular. Fast-food çıktı balık unutuldu. Bilinçsiz avlanmada çinekop gibi balık türlerinin azalmasına neden oluyor. Kar yağdığı için hava koşulları oldukça sert geçiyor, bu yüzden ava çıkamıyoruz. İşlerimiz yarı yarıya düştü. Vatandaşın da eskisi gibi alım gücü yok bu yüzden balık alamıyorlar. Hamsiyi 7,5 TL'den, mezgidi 10 ila 12,5 TL'den, istavriti ise 7,5 TL'den satıyoruz. İnsanlara şunu öneriyorum; bol bol balık tüketin sağlıklı kalın.