Türkiye Kamu-Sen Zonguldak İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Türkiye Kamu-Sen Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin yaptığı 2011 Ağustos ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını değerlendirerek bir açıklama yaptı. Her krizde faturanın çalışanlara çıkarıldığını ifade eden Bacıoğlu, şunları söyledi;
KRİZİN KAYMAĞINI RANT
ÇEVRELERİ YİYOR
Araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.543,68 TL, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 3.090,69 TL, açlık sınırı ise 1180,29 TL olarak hesaplanmış, buna göre, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 712,56 TL; bir evin aylık kirası ise ortalama 501,81 TL oldu. Bir ailenin yalnızca gıda ve kira harcaması için 1.214,37 TL ye ihtiyaç duyduğu ortaya çıktı. Bir memur, ortalama maaşının yüzde 75,57'sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmakta, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 24,43'ü kalıyor. Başka bir deyişle ortalama ücretle geçinen bir memur, maaşından arta kalan 393 TL ile bir ay boyunca ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Bir aileyi 393 TL ile yaşamaya mahkûm edenler, bu utançtan kurtulmalıdır. Bunun yolu da çalışanların kendisi ve ailesinin insanca yaşamasına yetecek seviyede ücrete kavuşturulmasıdır. Son 10 yılda zorunlu ihtiyaç maddelerinin fiyatındaki artış, memur maaş zamlarını geride bırakmıştır, bu nedenle de memurların büyük bir mağduriyet içinde bulunuyor. 2003 yılına kadar kamu çalışanlarına gerçekleşen enflasyon ve üzerine refah payı eklenerek maaş artışları belirleniyordu. 2003 yılında bu uygulamadan vazgeçildi. Sonuçta memurlar, ekonomik büyümeden yeterince pay alamayan ve fiyat artışlarından en olumsuz etkilenen kesim oldular. Son günlerde piyasalarda yeni bir ekonomik kriz endişesi hâkim oldu. Her krizde fatura çalışanlara çıkarılırken, krizin kaymağını rant çevreleri yiyor.
Bu durumun önlenmesi için zaman varken tedbir alınmalı ve memurlarımızla birlikte tüm dar ve sabit gelirlilerin alım gücü yükseltilerek, piyasalar için yeterli talep yaratılmalıdır. Bir memurun kira ve gıda harcamalarından sonra elinde aylık 393 TL kalmakta, bir çalışana 393 TL ile ailenin tüm ihtiyaçlarını karşıla demek mümkün değildir. Bu durumdan yetkililer utanç duymalıdır. Bu utançtan kurtulmanın yolu da insanca yaşama yetecek ücret seviyesidir. Çalışanların alım gücünün artırılması, piyasaların talep ihtiyacını da karşılayacağından, ekonomiyi rahatlatacak bir tedbirdir. Yetkililer, devletin memuruna insan onuruna yaraşmayan ücret verme utancından bir an önce kurtulmalıdırlar.