Zonguldak EMO, elektrik dağıtımında "Ali Cengin Oyunları" iddiasında bulundu.

Elektrik Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, AKP iktidarının gözünü enerjiye diktiğini, enerji alanındaki özelleştirmeler yoluyla sermaye grupların rant aktarımı yaptığını öne sürdü. Olayı "Ali Cengiz Oyunları" olarak değerlendiren EMO'nun yazılı açıklaması şöyle:
YANDAŞ SERMAYE
AKP Hükümeti, gözünü enerjiye dikmiştir. Enerji alanında özelleştirmeler yoluyla yandaş sermaye gruplarına rant aktarımı yapılmaktadır. Adıyaman-Kahramanmaraş elektrik dağıtımının 13 yıl önceki ihaleyle devredilmeye çalışılması aşamasında yandaş sermaye grubunun alıcı şirkete sokulması için uğraşıldığı tespit edilmiştir. Benzer uygulamaların diğer dağıtım özelleştirmelerinde de yaşandığı görülmektedir. Hatta bu hükümet döneminde yapılan özelleştirmelerde, ihale şartnamesi yoluyla, "alıcı şirketin ortaklık yapısına müdahale edilebilmesinin", kural haline getirildiği ortaya çıkmıştır. Nitekim son devredilen Meram Elektrik Dağıtımı'nda ihalede en yüksek teklifi veren ve ÖYK kararıyla bölgeyi devralmasına karar verilen şirket başka, alıcı şirketin ortaklık yapısı ise başka hale getirilmiştir.
Öncelikle Adıyaman-Kahramanmaraş elektrik dağıtım özelleştirmesinde yaşanan gelişmeleri ele alalım.
-Adıyaman-Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım Bölgesi
Necmettin Erbakan'ın başbakan olduğu Refahyol Hükümeti döneminde yapılan 24 Kasım 1996 tarihli işletme hakkı devir ihalesiyle 20 elektrik dağıtım bölgesi için alıcı şirketler belirlenmiş, ancak bu şirketlerin tümünün görevlendirmesi iptal edilmişken; yalnızca Kahramanmaraş-Adıyaman bölgesi 13 yıl sonra devredilmeye çalışılmaktadır. Kahramanmaraş-Adıyaman bölgesi için o dönemde 60 milyon dolarla en yüksek teklifi veren AKEDAŞ Adıyaman Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş ile sözleşme tadilat çalışmaları yürütülmektedir. Elektrik Mühendisleri Odası tarafından devir öncesinde alıcı şirketin ortaklık yapısına müdahale edilmeye çalışıldığı belirlenmiştir.
Bu şirkete yeni bir şirketin ortak yapılmaya çalışıldığı, yeni ortak olacak ASEL şirketinin sahiplerinin ise Deniz Feneri EV davası sanıkları, Aykut Zahid Akman ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ticari ilişkileri olduğu saptanmıştır. Bugün bu devir işleminde nasıl bir hülleye başvurulduğunu ortaya koyacağız.
- MERAM Elektrik Dağıtım Bölgesi
Konya, Karaman, Ereğli, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir ve Akşehir'i kapsayan Meram elektrik dağıtım bölgesi ise bir hafta önce özel şirkete devredilmiştir. Burada da ihaleyi kazanan şirket, devir öncesinde değişmiştir. Devredilen şirkete bakıldığında ihaleye rakip olarak giren iki şirketin ihale sonrası ortaklık kurdukları anlaşılmaktadır. Meram ihalesinde, en yüksek teklifi Alsim Alarko vermiş, ikinci sırada Kiler Alışveriş Hizmetleri, üçüncü sırada ise Cengiz İnşaat yer almıştır. Rekabet Kurulu'nun yaptığı inceleme üzerine ÖYK da 30 Nisan 2009 tarihinde bölge dağıtım şirketinin Alsim Alarko'ya satılmasına karar vermiştir.
Ancak devir öncesinde Alsim Alarko'nun ihalede rakibi olan ve 3. sırada yer alan Cengiz İnşaat ile ortaklık kurarak Alcen adlı şirketi kurduğu görülmektedir.
Bir şirketin tek başına ihaleye girip kazandıktan sonra rakibi olan şirketi yanına ortak olarak alması nasıl açıklanabilir? Üstelik bu şirketin Başbakan Tayyip Erdoğan'la yakın ilişkileri olduğu bugüne kadar çeşitli vesilelerle kamuoyuna yansımıştır.
Nitekim kamuya ait olan Eti Alüminyum ile birlikte Cengiz İnşaat şirketine Oymapınar Barajı da bedelsiz olarak devredilmiş, aynı şirket yine özelleştirme yoluyla Karadeniz Bakır İşletmeleri'ni de devralmıştır.
- İhale Şartnamesinde "Yandaş Ortaklık" Kuralı
Elektrik dağıtım ihaleleri için hazırlanan şartnamelerin, yandaş şirketlerin alıcı şirketlere monte edilmesini sağlayacak bir içeriğe sahip olduğunu tespit ettik.
Elektrik dağıtım ihaleleri şartnamelerine bundan önceki kamu ihaleleri ve özelleştirme ihalelerinde görülmemiş bir şekilde alıcı şirketin hissedarlık yapısının değiştirilmesine olanak sağlandığı belirlenmiştir. Bu düzenlemeye göre, ihalede kazanan şirketin, devralmak için oluşturacağı şirkete yüzde 49'a kadar başka bir şirketin ihale sonrası girmesine olanak tanınmaktadır. Meram Elektrik Dağıtı-mı'n da da bu "yandaş ortaklık" kuralı denile-bilecek olan hükmün işletildiği tespit edilmiştir.