Zonguldak'ta geçen yıl ekonomik kriz nedeniyle yapılamayan Karaelmas Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali bu yıl yapılacak. Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, festivalin büyük ihtimal lavuar alanında yapılacağını söyledi.
Zonguldak'ta geçen yıl yaşanan ekonomik kriz nedeniyle gerçekleştirilemeyen Zonguldak Karaelmas Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali bu yıl gerçekleştirilecek. Her yıl TIR parkında yapılan festivalin bu yıl Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait olan ve yıkılan lavuar alanında yapılabileceğini söyledi. Lavuar alanında festival komitesi ekipleri inceleme yapan Başkan Eşref, "Her yıl düzenli olarak yapılan ve geçen yıl yapamadığımız Uluslar arası Karaelmas Kültür ve Sanat Festivali bu sene olacak. Geçen yıl ülke ekonomisinin, Zonguldak ekonomisinin iyi olmaması nedeniyle yapılamayan festivalimizi artık yapmak istiyoruz. Bu festival geçen yıl yapılamaması nedeniyle etkili olması bekleniyor. Böyle arzu ediyoruz. Artık konserlerimizi TIR parkında değil, lavuarın yıkılan alanında yapmayı düşünüyoruz. Çünkü bu alan çok büyük. Orda 5 bin kişi oluyorsa, burada 25 bin kişi olabilir. Festival sadece konser demek değil, festival komitemizi Valimiz başkanlığında kurduk. Kurduğumuz komitemizde kültür ve sanat ile ilgili dernekler, meslek odaları, resmi kurumlar var. Bu resmi kurumlarında görevli arkadaşlarımız yapılan iki toplantıda görüşlerini belirttiler. Derneklerimiz yurt dışından gelen ekipler ile görüşme halindeler. Her yıl olduğu gibi bu yılda 6 ülke gelecek. Konseri iki veya üç akşam düşünüyoruz. Öncelikle istediğimiz Anadolu Ateşi olsun istiyoruz. Çok büyük bir sahnede Zonguldak halkına izletmek istiyoruz. Festivalimizi etkili ve coşkulu bir şekilde kutlamak istiyoruz. Festivalin kültür ve sanat tarafını ZOKEV, Kültür Müdürlüğümüz ve diğer birimlerimiz ile yaptığımız görüşmelerde salon toplantıları, sergiler, sanat eserleri olsun istiyoruz. 23 Haziran'da başlamasını düşündüğümüz festivalimizin 27 Haziran akşamına kadar dolu dolu geçsin istiyoruz. Yer seçiminde lavuar alanına ağırlık veriyoruz. Stadyumda yapmayı düşündük. Orası çok uygun ama şehirden biraz kopuk gibi. İnsanları şehir merkezinde ağırlamak istiyoruz. Ama her iki seçeneğini değerlendireceğiz.
ANADOLU ATEŞİ KESİNLEŞTİ
Başkan İsmail Eşref, festivale gelecek sanatçıların daha kesinleşmediğini belirtti. Festivalin ilk gününde Anadolu Ateş'in çıkmasını planladıklarını belirten Eşref, "Şuanda sadece Anadolu Ateşi'ni belirledik. Başka sanatçılar var, hatta çok isim var aklımızda. Şimdi telaffuz edipte 'Olmadı'ya getirmeyelim. Bir hafta içinde onlarda netleşir kamuoyuna açıklamayı yaparız. Yaklaşık masrafın 200-250 bin civarında olacağını bekliyoruz. Bu miktar taşabilir.
Tasarruflarla, yerel sanatçıları kullanarak, daha az masraf ederek festivali ucuza mal etmek istiyoruz. Festivaller ve bu tür etkinlikler belediyelerin bütçesiyle olmaz. Olsa bile yetmez, belediyenin buna gücü yok. Sponsor bularak, ses ve sahne düzenini bir başka sponsora yükleyerek gelirlerimizi temin etmeye çalışıyoruz.
En büyük gelirimiz stant gelirleri. Kordon boyundaki o çirkin görüntüleri artık Zonguldak halkına yaşatmak istemiyoruz. Biz başlattık ama kötüye gitti.
O olumsuzluğu oluşturmayacağız. Bana göre bu alanda santta konser de yapabiliriz. Kordon boyu yürüyenlere kalmalı" diye konuştu.