Filyos Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Arslan Özkan, AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un Biz Fatih Sultan Mehmet'in emanetine sahip çıkacağız. Santralin kurulması için şu anda en uygun yer Filyos'tur açıklamalarını eleştirdi.  Özkan yaptığı açıklamada Tunç'un açıklamalarını hatırlatarak sözlerini sürdürdü.
AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, dana önce de gündeme gelen Amasra'ya termik santral konusunu geçtiğimiz gün yerel bir televizyonunda yaptığı açıklama ile tekrar ateşledi. Tunç, yaptığı açıklamada, termik santralin yapılmasının Amasra'ya yanlış olduğunu vurgularken, Filyos'a yapılmasının doğru olacağını belirtti. Tunç, konu ile ilgili olarak, 'Hükümet olarak çevreye zarar verecek hiçbir oluşumun içinde olmayız. ÇED süreci şu anda devam ediyor. Kesin ve net bir şey yok. Bir taraftan da ülkemizin enerjiye ihtiyacı var. Ama bunu yaparken de, doğaya zarar vermeden yapmamız gerekir. Bu iş nerede uygunsa, oraya yapmak gerekir. Şu anda Filyos'ta bazı çalışmalar yapılıyor. O bölgede şu anda termik santraller de yapılacak. Biz Fatih Sultan Mehmet'in emanetine sahip çıkacağız. Santralin kurulması için şu anda en uygun yer Filyos'tur' dedi. Yılmaz Tunç'un açıklamasını değerlendirmeye bile gerek kalmadan kaba taslak baktığımızda, temel mantık hatalarını görebilmek mümkün. Açıklamada açık açık diyor ki, 'Hükümet olarak çevreye zarar verecek bir oluşumun içindeyiz. Bartın'a zarar gelmesin, ama Filyos'a kurulabilir.' Bu nasıl bir çevrecilik anlayışıdır? Hem olayın çevre yönünden bahsedeceksiniz, hem de Zonguldak'ın turistik potansiyeli en yüksek olan yeri Filyos'a 'olabilir' diyeceksiniz. Bunu söylemesinin nedeni de açık. Termik santrali istemeyen Bartın halkının tepkileri sonrası 'Bakın biz Bartın'ı koruyoruz' imajı vermektir.
FİLYOS'A YAKIŞTIRMADIĞIMIZI
AMASRA'YA DA YAKIŞTIRMIYORUZ
Benim üzerinde en çok durduğum sözü de, 'Biz Fatih Sultan Mehmet'in emanetine sahip çıkacağız' oldu. Bu nasıl bir politikadır? Bu nasıl bir siyasettir? Bartın, Fatih Sultan Mehmet'in emaneti de, Filyos gavurların emaneti mi? Aslında burada yanlış olan en temelinde yapılan siyasettir. Yılmaz Tunç'un Aba TV'de yaptığı açıklamalar sonrası Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu ile görüştük. Görüşlerimizin hemen hemen hepsi aynı. Çiloğlu, Yılmaz Tunç'un açıklamaları sonrası bir üzüntü duyduğunu, Bartın ve Zonguldak illerinin aynı tarihe ve kadere sahip olmalarına rağmen 'Bartın'a olmasın Filyos'a olsun' sözlerinin çok manidar olduğunu da belirtti. Biz bu açıklamaları doğru bulmuyor ve Bartın'a yapılsın da demiyoruz.
Bartın halkının verdiği tepkiyi saygı ile karşılıyoruz. Bartın halkının santralden kurtulmak için Filyos'a yapılsın demeyeceğini de biliyoruz. Filyos'a yakıştırmadığımızı Amasra'ya da yakıştırmıyoruz. Aynı hassasiyeti keşke Tunç'ta gösterebilseydi