Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındık üreticilerine verilecek 2012 yılı Alan Bazlı Gelir Desteği müracaatlarının başladığını bildirdi.
Türkoğlu, yaptığı açıklamada, alan bazlı fındık destekleme ücretlerinin 1 yıl daha çiftçilere ödeneceğini söyledi.
Fındık üreticilerine dekar başı 170 lira olması için odaların çalışması olduğunu ifade eden Türkoğlu, şunları söyledi; Çiftçilerimize alan bazlı fındık desteği ödemeleri 2011 yılında sona ermiştir. Alan bazlı fındığın devam etmesi için 70 ziraat odası başkanı ve ilgi bakanlıkla birlikte toplantı yapılmıştı. Toplantı'da fındık rekoltesinin 700 bin tona ulaştığı zaman fiyatının düşeceğini bununda maliyetini karşılamayacağını anlatmıştık. Bu günden itibaren İlçe Tarım müdürlüğünden bize gelen yazıda 1 yıl daha alan bazlı fındık desteklemesinin devam edeceğini bildirdiler. Bizde 5500 çiftçimize mesaj çekerek alan bazlı fındık desteklenmesi ödemelerinden faydalanmasını istedik. Daha önce mazot ve gübre desteği yaptıran çiftçilerimiz sadece imza atmaya gidecekler. Hiçbir işlem yaptırmayan çiftçilerimiz ise yeniden işlemlerini yaptırarak fındık, mazot ve gübre desteğinden yararlanabilecekler. Gecen yıl fındık destek dönüm başı 150 lira idi. Bu yıl ise odaları beklentisi 200 lira olmuştu. Ancak şu an için herhangi bir rakam açıklanmadı.
Ama 170 lira olacağını tahmin ediyorum. Fındık milli bir üründür. Dünyada tek birinci olduğumuz fındık üretimidir. Fındık muhakkak desteklenerek Türk parası değil, dolar bazında satılması gerektekini düşünüyorum.Tüm Karadenizli çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun