Kdz. Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat, geçen yıllara göre düşük seyreden fiyatların yükselişe geçeceğini öne sürdü. Fındıkta "alan bazlı" desteklemelerin bu yıl da devam edeceğini ifade eden Başkan Pulat, "En az 150 lira olarak alan bazlı destekler devam edecek. Bu, üreticilerimiz için fevkalade önemli bir gelişme" dedi.

Pulat, fındık sektöründe Fiskobirlik gibi fiyat istikrarı açısından düzenleyici bir kuruma ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekerek, bu yönde çalışacaklarını ifade etti.

Fındık fiyatlarının rekolteye bağlı olarak düştüğüne işaret eden Pulat, alan bazlı desteklemelerin bu dönemde daha çok önem kazandığını bildirdi.

Karadeniz'de en önemli ekonomik unsurun fındık olduğunu vurgulayan Pulat, söyle devam etti:

"Özellikle Karadeniz'de fındık para etmezse, ekonomi çöker, bu kadar basit. Fındık para ediyorsa, ekonomi de canlanır, çünkü fındığın dışında başka bir ekonomik alternatif olmadığı gibi özellikle Doğu Karadeniz'de tarım dışı istihdamı da yaratmak mümkün olmadı. Sanayi sektörü henüz gelişmedi. Dolayısıyla bu bölgelerimizde en önemli ekonomik faaliyet fındıktır."

Dünya genelindeki kuraklığın tahıl dışında fındık gibi ürünleri de etkilediğini vurgulayan Pulat, geçen yıl rekoltenin düşüklüğüne rağmen 192 bin ton fındık ihraç edildiğini, ülkeye 1,6 milyar dolar girdi sağlandığını belirterek, "İtalya gibi bazı ülkeler kuraklıktan etkilendi. Onların fındık rekolteleri yeterli değil. Dolayısıyla fındık para edecek. Üreticimiz, fındığını pazara indirirken, çok fiyatlar yükselecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye nazaran, dünya genelindeki fındık rekoltesinin yüksek olmadığına dikkati çeken Bayraktar,
"Geçen sene 1,6 milyar dolar döviz getirmişiz Bu sene de bu parayı kazanırız ama burada üreticinin ucuza mal kaptırmaması önemli çünkü fındığı alıp bekleten pahalıysa satacak. Üreticimiz, fındığını pazara indirirken çok dikkatli olmalı, emanete bırakmamalı" dedi.