Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Eğitim Şubesi Müdürlüğü tarafından 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri kapsamında Valilik Binası önünde stant kurularak vatandaşlara günün anlam ve önemini belirten el broşürleri dağıtılarak bilgilendirildi. İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Rüstem Albayrak, Ülkemizde Bakanlığımız tarafından yayımlanan 'Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım' araştırma raporuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum için oranı yüzde 3.5 düzeyinde olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle toplumun yüzde 96.5'i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmamaktadır. Fiziksel hareketsizlik dünya genelinde ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir. Bu nedenle Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın amaçlarından birisi toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir. Toplumda düzenli ve yeterli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasında fiziksel aktivite ile ilgili özel gün ve haftaların etkin olarak kutlanması önem arz etmektedir dedi.
Fiziksel aktiveteler hakkında da bilgiler veren Albayrak, Yürümek, bahçe işleri ile uğraşmak, oyun oynamak, araba temizlemek, ev temizlemek, merdiven çıkmak, egzersiz, spor ve benzeri aktiviteleri kapsar. Performansı artırmak, fiziksel uygunluğu ve sağlıklı durumunu geliştirme gibi amaçlarla planlanarak yapılan birden fazla hareketler toplamıdır diye konuştu. Fiziksel aktivitenin yararları hakkında da bilgiler veren Albayrak şöyle konuştu:
Obezite, kalp-damar hastalıkları, osteoporoz, diyabet, hipertansiyon ve benzeri riskinin azalmasında rol oynar. Ergenlerin ve gençlerin zararlı alışkanlıklardan ve şiddetten uzaklaşmasına yardımcı olur. Kendine güveni artırır. Ruh sağlığını ve mental sağlığı geliştirir. Sosyal ortamlara uyumu artırır. Sağlıklı beslenme alışkanlığını geliştirir. Yaşlıların, ruh bozukluklarının rehabilitasyonuna yardımcı olur.