Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Zonguldak İl Başkanı Ali Topaloğlu, “Torba Yasa Tasarısı”na sert eleştirilerde bulunarak, AKP hükümetinin çalışanların haklarını gasp eden maddeleri saklayarak vatandaşa sunduğunu söyledi.
Başkan Topaloğlu, ülkede toplu bir demokratikleşme hareketine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Hükümeti çalışma yaşamını güvencesizleştiren maddeleri bu torba tasarıdan çıkarmaya çağırıyoruz” dedi.
Topaloğlu, açıklamasında şunları kaydetti;
“Hükümet, çalışma yaşamını güvencesizleştiren düzenlemeyi torbadan çıkarmalı. AKP Hükümeti’nin hazırlayıp ‘devletin borçlarının yeniden düzenlenmesi’ adı altında Meclise getirdiği Torba Yasa Tasarısı güvencesiz çalışma yaşamını iyice yerleştiren maddeler içeriyor. Düzenleme ile çalışan milyonlarca insanı işsizlikle tehdit eden, işçiyi işsizlikle karşı karşıya getiren uygulamalara son verme yerine, güvencesiz çalışma yaşamı yasallaştırılıyor. Sendikaların yoğun itirazları ve önerileri dikkate alınmıyor. AKP Hükümeti, çalışanların haklarını gasp eden maddeleri kamufle ederek sunuyor. Çünkü kendisi de, çalışan milyonlarca insanı mağdur edeceğini çok iyi biliyor. Çalışma yaşamının, ücretli çalışanların ve işsizlerin ekonomik ve sosyal haklarını arttıracak yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyacı var.”
“KÖKLÜ BİR DEMOKRATİKLEŞME HAREKETİ GEREK”
“Çalışma yaşamının temelini, etkin bir iş güvencesi sistemi oluşturur. Çalışanların sosyal güvenlik hakları da dahil olmak üzere, güvenli çalışmalarını düzenleyecek yasalarda köklü bir demokratikleşme şarttır. İnsani ve sosyal bir çalışma yaşamı oluşturulması için yapılacak yeni düzenlemenin, katılıma açık olması ve sendikaların önerilerine başvurularak hazırlanması gerekir. Başta Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ürettiği kurallar olmak üzere, uluslararası çalışma hukukunun demokratik esasları, kararları, sözleşmeleri kabul edilmeli ve bunlar yasal düzenlemeye dönüştürülmelidir. Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak, hükümeti çalışma yaşamını güvencesizleştiren maddeleri bu torba tasarıdan çıkarmaya çağırıyoruz. ‘Çalışma hayatının yeniden düzenlenmesi’ başlığı altında, öncelikle sendikaların önerileri dinlenerek, yeni bir yasal düzenleme yapılmalıdır.”