Kdz. Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, yaptığı yazılı açıklama ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.
Akpınar, “Bugün bağımsız ve özgür bir Türkiye için atılmış ilk adımın 92. yıldönümündeyiz. 19 Mayıs, bağımsızlığa, aydınlığa ve geleceğe olan inancın adıdır. Bayramınız kutlu olsun. 19 Mayıs, Milletimizin kaderini değiştiren, tarihte yeniden güçlü bir ülke olarak yer almamızın miladıdır” dedi.
Akpınar’ın açıklama şu şekilde:
“Millet olarak bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını, bir kez daha, huzur ve güven içinde,  sevinç ve coşku ile kutlamanın engin mutluluğunu ve kıvancını yaşıyoruz.
19 Mayıs 1919 Anadolu'da yeni Türk Devleti'nin fiilen temellerinin atıldığı gündür ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin başlangıcıdır. Yüce Önder Atatürk'ün Büyük Nutkunu bu olayla başlatması, doğum gününü soranlara 19 Mayıs'ı işaret etmesi bunun kanıtı sayılmalıdır. 19 Mayıs'ın milli bayram olarak ilan edilmesi bu yargıyı daha da pekiştirmektedir.
Bu tarihi gün, devleti, ordusu, ekonomisi ve her şeyiyle çöktüğü sanılan bir milletin yeniden dirilişinin ilk kilometre taşıdır. 
Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru ile İstanbul'dan yola çıkarken, milli birliği sağlayarak, bağımsızlığa kavuşmayı hedefliyordu.
Samsun'a hareketinden önce işgal güçlerinin Bandırma Vapuru'nda silah aramalarından sonra, "Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz Anadolu'ya ne silah, ne cephane götürüyoruz. Biz ideali ve inancı götürüyoruz" diyerek amacını en güzel şekilde açıklamıştır.
Büyük Atatürk'ün tek düşüncesi ülkesinin kurtuluşu, ardından da çağdaş bir devletin kurulmasıydı. Bu yürüyüş Samsun'da bitmiyor, tam aksine burada başlıyordu.
Samsun'da yakılan bağımsızlık ve özgürlük ateşi, Amasya, Erzurum ve Sivas'ta büyüdü. Gönülleri, ruhları, inançları ortak kahramanlar, vatanın bağımsızlığı için aldıkları mücadele kararını adım adım hayata geçirdiler. Bu uğurda gerekirse canlarını feda etmeye hazır olduklarını tüm dünyaya ilan ettiler.
Bu; parolası "Ya istiklal ya ölüm" olan uzun ve çetin bir mücadeleydi. Neredeyse bir avuç kalmış askerle, silahsız bir halkla, fakir bir milletle işgal ordularını yeneceklerdi.
Bunu başardığımız takdirde, yakın bir gelecekte ülke yönetiminde söz sahibi olacak, ülkemizi Büyük Önder’in gösterdiği muasır medeniyet seviyesine çıkarmak için sizler de çalışacaksınız. Bu konuda size olan güvenimiz tamdır.
Bu duygu ve düşüncelerle Büyük Önder ATATÜRK’ü ve arkadaşlarını, vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi, şükranla, minnetle anıyor, hepimizin bayramını kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”