ERDEMİR MENSUPLARI VAKFI GRUBU, VAKFIN 2010 MAYIS AYI KATSAYISI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİ BİLDİRDİ.

 

GÜVENSİZLİK VURGUSU:  Vakfın 2009 yılı faaliyet raporunda hisse senedi alım satım işlemleri miktarları gizlenerek, 1 Nisan 2010 tarihinde yapılan olağan Genel kurula yanıltıcı bilgi sunulması sonrasında Vakıf yönetimine güvensizlik dile getirilmişti.  Vakıf yönetimine güvensizliğin asıl kaynağı;  Erdemir deki amir-memur ilişkisinin Vakıf Genel kuruluna taşınarak, Vakıf genel kurullarında özgür tartışma ve eleştiri ortamının engellenmesi ve vakıf yönetiminin özgürce belirlenememesidir.

 

İnternet ortamında “Erdemir Mensupları Vakfı Grubu” oluşturan Erdemir Vakfı üyeleri ve emeklileri, vakıf yönetimiyle ilgili düşüncelerini açıklarken bazı endişelerini dile getirdiler. Grup adına Bekir Çelik imzalı açıklamada şöyle denildi:

 

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları T. A. Ş. (Erdemir)  Mensupları Yardımlaşma Sandığı Vakfı, Erdemir den tamamen bağımsız, Erdemir çalışanlarının kurduğu bir kuruluştur. Kısaca Erdemir Vakfı olarak anılması, çoğu zaman Erdemir T.A.Ş ne bağlı bir kuruluş olarak anlaşılmaktadır.

Erdemir Mensupları Vakfı Mayıs 2010 ayı katsayısını %  -0.19 açıklaması nedeniyle, üyeler ve emekliler Vakfın açıklamasını yeterli ve güvenilir bulmadığı için grubumuza yapılan talepler nedeniyle Erdemir mensupları Vakfının üyeleri ve emeklileri için bu açıklamayı, basın aracılığıyla yapmak zorunda kaldık. Grubumuz tüm üyeler ve emeklilerle iletişimi sağladığında bilgilendirme dorudan üyelerimize ve emeklilerimize duyurulacaktır.

 

Vakıf yönetimi, vakfın web sayfasındaki açıklamasında; 

“Vakıf aktifinin; % 48,66 mevduat, % 49,5 Devlet Tahvil – Hazine Bonosu, geri kalan kısmı duran varlıklardan oluşmaktadır. Tahvillerin yaklaşık % 58 lik kısmını (aktifin % 29) ise TÜFE kâğıtları teşkil etmektedir.” bilgisini vermiş ve daha sonraki açıklamaları gerçeği ifade etmekten kaçınan savunma mekanizması ile yazılmış hikâyemsi açıklamaları kapsamaktadır.

 

Öncelikle Vakıf tüzüğünün;
"10.2.1.2: Borsada işlem gören hisse senetleri, A tipi ve benzeri fonlar, kıymetli madenler ve portföy yönetim şirketlerince yönetilen fonlar gibi Değişken Getirili Yatırım araçlarından oluşturulacak portföyün toplam değeri, bir önceki aydaki Vakıf aktifinin %30'unu geçemez.

Her bir hisse senedi veya bir fonun toplam değeri bu oranın %10'unu, Erdemir hisse senedi için %25'ini, portföy yönetim şirketleri toplamı için ise %30'unu geçemez."

maddesindeki kısıtlamaya uyulmadığı ve risk yönetimi konusunda, 2000 yılında yaşanmış olumsuz deneyimlerden vakıf yönetiminin haberdar olmadığı anlaşılmaktadır. 

Vakıf tüzüğü değişken getirili enstrüman yatırımını % 30 la sınırlamış olsa bile, bugünkü piyasa koşullarda vakıf aktifinin % 10’ nu üzerinde değişken getirili enstrümana yapılacak yatırımın, Vakıf katsayısını sıfır yapabileceğini yöneticilerin hesap ediyor olması gerekir.

Ayrıca vakıf yönetimi yaptığı açıklamada ki;

“ Ay sonu fiyatı ile değerlendirdiği TÜFE kâğıdını, diğer Tahvillerde olduğu gibi reeskonta dönerek açıklayabilme imkânı olmasına rağmen, gelecek aylardaki getirileri dikkate alarak, Mayıs katsayısını eksi açıklamakta bir sakınca görmemiş ve bilgileri sizlerle açık bir şekilde paylaşmıştır.”

İfadeler vakıf yönetimine güvensizliği artırmıştır. Bu ifadelerden sanki eksi katsayıyı saklayabilirlermiş gibi bir mana çıkmaktadır. Hâlbuki TÜFE ye bağlı tahvillerde, diğer (maliyet esasına göre ve vade sonuna kadar tutulan)  tahvillerde olduğu gibi reeskonta dönerek, reel getiri kaybını açıklayabilme imkânı yoktur. Bu sebeple bu açıklama yeterli ve güvenilir bir açıklama değildir. Vakıf yönetimi “gerçek katsayıyı” açıklamakla yükümlüdür.  Aksi bir durumda, yani katsayı üzerinde yapılacak bir manipülasyon (geçmişte 2002 yılından önce, yıllık kümülatif katsayılar üzerinde yapılan oynama ve ayarlamalar, haksızlıklara neden olduğu için aylık katsayıya geçilmiştir)  üyeler ile emekliler arsında ve kısmi para alan emekliler açısından haksızlığa neden olur.

Vakfın 2009 yılı faaliyet raporunda hisse senedi alım satım işlemleri miktarları gizlenerek, 1 Nisan 2010 tarihinde yapılan olağan Genel kurula yanıltıcı bilgi sunulması sonrasında Vakıf yönetimine güvensizlik dile getirilmişti.

Vakıf yönetimine güvensizliğin asıl kaynağı;  Erdemir deki amir-memur ilişkisinin Vakıf Genel kuruluna taşınarak, Vakıf genel kurullarında özgür tartışma ve eleştiri ortamının engellenmesi ve vakıf yönetiminin özgürce belirlenememesidir. Bunun yanında 4500 üzerinde vakıf emeklilerinin delege temsilcilerini seçme, genel kurullarda temsil edileme hakkının bulunmayışı; emeklilerin vakıfla sağlıklı iletişim kurmasını engellemekte ve Vakıf yönetimine güvensizliği daha da artırmaktadır.  
Erdemir Mensupları Vakıf üyeleri ve emeklileri; bilinçli olarak bir araya gelip, ortak düşünce etrafında hareket edebildikleri ölçüde vakıf yönetimi üzerinde etkili olabilecektir. Bu nedenle grubumuza vakıf üye ve emeklilerinin katılımını beklemekteyiz.

 

*ERDEMİR MENSUPLARI VAKFI GRUB YÖNETİCİLERİ

 

Erdemir Mensupları Vakfı üyeleri ve emeklilerini, vakıf hakkında doğru bilgilendirme ve haberleşeme amacıyla internet ortamında GOOGLEGROUPS imkânı kullanılarak “Erdemir Mensupları Vakfı Grubu” oluşturduk. Grubumuzun amacı kısaca aşağıda özetlenmiştir.

 

 

GRUBUMUZ HAKKINDA

Erdemir Mensupları Vakfı Üyeleri ve Emeklileri Grubu; vakıf üyeleri ve emeklileri tarafından Mayıs 2010 da oluşturulmuştur.

 

Amacımız; Erdemir Mensupları Vakfı üyeleri veya emeklileri arasından gönüllü olanları, bir araya getirerek, vakfımız ile ilgili haber, bilgi ve fikir paylaşım ortamı vasıtasıyla, Vakfımızın faaliyetlerinin amacına uygun ve güvenli sürdürülmesine destek olmaktır.  

 

Gruba gönderilen yazıları, Vakfımızla ilgi olacaktır. Erdemir şirket yönetimi veya Erdemir ile ilgili konular, grubumuzda tartışma konusu yapılmayacaktır. Grubumuzdaki yazışmalar, Vakıf üye ve emeklisinin ortak çıkarını ilgilendiren, vakıf faaliyetleri ile ilgili haber, bilgi ve fikir paylaşımı çerçevesinde yürütülecektir. 

 

Bu bağlamda gruba gönderilen yazılar; gönderenin sorumluluğunda olup, gönderenin kendi düşünceleri olarak değerlendirilmeli, demokratik bir ortamda karşılıklı saygı, sevgi ve hoşgörü  ile haberleşmemiz yürütülmelidir.

 

Yukarıda tanımladığımız amacımız çerçevesinde, yazışmalarımızı ve düşünsel alışverişimizi haberleşme platformumuzda yürütebileceğimiz inancındayız. 

 

Grubumuza üye olmak isteyen vakıf üyeleri ve emeklileri (…@erdemir.com.tr olmayan)  [email protected],  [email protected], [email protected], [email protected], vb… mail adreslerini;

 [email protected]     veya

 [email protected]   grup mail adresine gönderirlerse, grubumuza dâhil edebiliriz.

 

Saygılarımızla,

ERDEMİR MENSUPLARI VAKFI GRUB YÖNETİCİLERİ