CHP İl Başkanı Yayla, AKP İl Başkanı Uçar’ın “referandumda hayır demenin ülkemize ihanetle eşdeğerde sayılması?” sözlerine sert tepki gösterdi.

 

AKP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar’ın 12 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek referandum ile ilgili açıklamalarına oldukça sert yanıt veren CHP Zonguldak İl Başkanı Osman Yayla, Uçar’ın maksadını aştığını söyledi.

AKP İl Başkanı Uçar’ın, “referandum” ile alakalı değerlendirmesini, mensubu olduğu partinin dikte edici görüşünü yansıttığını belirten Yayla, “İnciticidir, vatandaşa hakaret içermektedir. Ne demek referandumda hayır demenin ülkemize ihanetle eşdeğerde sayılması?” Böyle bir yorum olabilir mi?” sözleri ile başladığı açıklamasında, Uçar’ın ya ihanet teriminin anlamını bilmediğini ya demokrasinin ne demek olduğunda yanılgıya düştüğüne dikkati çekti. Yayla yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Vatandaşımız referandumda Ak Partinin neyi getirdiğini, neyi getireceğini, şimdiye kadar ne yaptığını iyi değerlendirecek ve serbest iradesi ile oyunu verecektir. Ak Parti yöneticileri “Hayır ” seslerini duydukça endişeye kapılıyor olmalılar ki ihanetten bahsedip vatandaşımızın iradesine ağır ithamlarla ipotek koymaya çalışıyorlar. Kadınlar, çocuklar, diğer kesimler için pozitif ayrımcılık gibi bunların hepsi gündem değiştirme ile alakalıdır. Esas sorunları raflarda bekletme çabasıdır.  Ne yani şuan ki anayasada kadınlarımızın, çocuklarımızın, engelli vatandaşlarımızın refahını önleyen bir maddemi varda bu sorunlara çare bulunamıyor? Hayır. Aksine kadınlarımız, çocuklarımız, engelli vatandaşlarımız tüm halkın refahı, mutluluğu, işi, aşı, ekonomisi için nice hükümler var ama uygulayan yok. Bugün kadınlarımızın gördüğü şiddet, töre, örf, adet adı altında onların öldürülmeleri, hatta canlı canlı gömülmeleri gözümüzün önünde oluyor. İktidar ne yapıyor? Sokaklarda çocuklar perişan iktidar ne yapıyor? Bunlara iktidar çözüm bulacakta yasal bir engel mi var! Hayır. Bu örnekleri yüzlerce çoğaltabiliriz… Bu gün telefonla bile rahatça görüşemez iken hangi daha fazla hak ve özgürlükten bahsediliyor? Bugün ceza muhakemeleri usul yasası, tutuklama ile ilgili mevzuat özel yetkilerle adeta keyfi olarak kullanılabilirken, daha fazla hak ve özgürlüklerden nasıl bahsediliyor? Yazarlar, ilim adaları, birçok bürokrat ceza evlerine tıkanmış, özgürlükleri kısıtlanmış, kanser hastalığına yakalananlar bile tedavi imkânını bulamıyorlar, böyle bir dönemde “biz daha çok insan hak ve özgürlükleri getiriyoruz”. İddiası ne kadar doğrudur, ne denli samimidir? Bütün bunları halkımız biliyor. Gerçeği görüyor. Elbette gerekeni yapacaktır. Ak Parti İl Başkanı arkadaşımız maksadını çok aşmış, büyük bir hata yapmıştır. “ihanet” Tabirini bu halk hazmedemez. Bu tabirin ayrıca cevabı verilecektir. Ancak Hamdi arkadaşımız söylediği bu söz için hemen halktan özür dilemelidir. Bu halk kendine ihanet etmez. Netice öylede olsa, böylede olsa sonuç ihanet tabiri ile değerlendirilebilinir mi? Halk nederse odur. Ben inanıyorum AKP İl Başkanı yaptığı yanlışı çoktan görmüştür. Görmek zorundadır. Gerekeni yapacaktır”