TMMOB Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Yesari Sezgin, yaptığı yazılı basın açıklamasında, 69 Ambarları'nın bulunduğu alanın bu zamana kadar değerlendirilmeyişinin hata olduğunu belirterek, "Bu alanı değerlendirmeme lüksümüz yok" dedi.
Zonguldak'ın Ankara yönü girişinden itibaren kirli görüntüsünün bir parçası olan ambarların Milli Eğitim Müdürlüğü'ne takas yoluyla verilerek değerlendirilmesi planlandığını belirten Sezgin, yıllardır bu alanda bir gelişme kaydedilemeyişinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek şunları söyledi:
"Yapılacak her yeni yatırım için uygun yer bulmakta zorluk çekerken, yıllardır verimli olarak kullanılmayan TTK'nın eski 69 Ambarları olarak bilinen sahayı rantabl olmayan bu şekliyle kullanmaya devam etmek, kentimiz adına uygun bir yaklaşım değildir. Söz konusu alan kentin önünü açmak adına TTK tarafından Milli Emlak Müdürlüğü'ne takas yoluyla verilerek rantabl değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ancak yıllardır o bölgede gözlemlediğimiz kent merkezlerinde yer alması uygun olmayan fonksiyonlarda dahil olmak üzere alanın, şehrin Ankara istikametinden girişindeki oluşmuş çirkin mekanların arasında yer almasıdır. Artık bu alandaki sözleşmesi devam eden kiracılar konusu da göz önünde bulundurularak imkanlar zorlanmalı ve planlama ilkeleri doğrultusunda alanın kullanımı için gerekli adımlar atılmalıdır."
"TARTIŞMAMIZ
GEREKİYOR"
"Kentimizde, özellikle kamu binalarının yapımı için alan gereksinimi son bir yıl içinde her defasında büyük sorunlara yol açarken, mülkiyeti Hazine'ye ait böyle bir alanın değerlendirilmemesi ve maalesef kamusal tesislerimiz için her defasında ilk olarak Zonguldak-Kozlu sahil yolunun iki yanındaki alanların akla gelmesi doğru yaklaşım değildir. Bu alanı artık mevcut haliyle kentsel anlamda rantabl olmayan bir şekilde kullanmaya devam etme lüksümüz olmayıp, bir an önce kentin ihtiyaçları doğrultusunda ve şehircilik ilkeleri çerçevesinde kentsel tasarımını optimal şekilde gerçekleştirmemiz gerekiyor. Böylece aynı zamanda kentin o yöndeki girişine görsel anlamda olumlu bir katkı sağlamanın da yolu açılmış olacaktır.
Bu kadar açık bir şekilde yeni kamu binalarının yapımı için yer sıkıntısı çekerken bahse konu alanı içerisinde kamu binalarımıza ait fonksiyonlar da ayrılmış şekilde projelendirilmesini ve bunun yöntemini tartışmamız gerekiyor."