ZERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, gelinen noktada sermayenin yanı sıra bilginin, teknolojinin, markaların öne çıktığı, sınır tanımayan küresel rekabetle baş edebilmenin, yerel ve korumacı politikalarla mümkün gözükmediğini söyledi.

YENİ SEÇENEKLER: Yeni yabancı sermaye, dışa açılma ve özelleştirme politikaları, enerji önceliklerindeki değişimler vs. derken, yeni ekonominin dalgaları çoktandır Zonguldak bölgesinde artarak devam etmektedir. Zonguldak ekonomisinin madencilik ve demir çelik sanayi eksenine sıkışmaktan kurtulup, yeni iş fikirlerine olanak sağlayacak ortama kavuşturulmalıdır. Bölgemizdeki girişimci ruhunu harekete geçirmek için KOSGEB ve benzeri kuruluşların çalışmalarını yoğunlaştırmak, bununla birlikte yeni sektörlerle daha zengin ve daha ufuklu bir ekonomik yapıya kavuşabilir.

Zonguldak, Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, Zonguldak ekonomisinin madencilik ve demir çelik sanayi eksenine sıkışmaktan kurtulup yeni iş fikirlerine olanak sağlayacak ortamlara kavuşması gerektiğini söyledi. ZERÇEV tarafından hazırlanan Araştırma Raporu 2011 kitabına genel bir değerlendirme yapan Kır, daha zengin daha ufuklu bir ekonomik yapıya kavuşması için Zonguldak insanının kendisine güvenmesi, kendi dinamiklerini iyi analiz edip buna uygun stratejiler geliştirmesi halinde bunu başarması rahatlıkla mümkün olabileceğine vurgu yaptı. Kır'ın konuya ilişkin yaptığı değerlendirme şu şekilde:

GLOBAL EKONOMİ
Zonguldak, Ereğli ve Çevresi Kalkındırma Derneği (ZERÇEV) olarak, bölgemizin ihtiyaç duyduğu önemli alanlar ve konular üzerine basılı yayınlar yapıyoruz. 2007 yılında Karaelmas Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Canbaz ile birlikte yayımladığımız 'Zonguldak Sosyo-ekonomik Görünümü' Araştırma raporu ile bölgemizdeki sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koyduğumuz çok önemli bir yol haritası olmuştur. Dünyadaki yaşanan mali krizin esintisi değişmiştir. Bizden kaynaklanan bir kriz olmamasına rağmen Global ekonomiyle entegre olan ülkemiz, Global ekonomideki değişim ve dönüşümlerden derinden etkilenmektedir.

REKABET SINIR TANIMIYOR
Yeni dünyada var olabilmek, yeni ekonominin dinamiklerini doğru anlamak ve değerlendirmekle mümkün olacaktır. Gelinen noktada sermayenin yanı sıra bilginin, teknolojinin, markaların öne çıktığı bu sınır tanımayan küresel rekabetle baş edebilmek, artık yerel ve korumacı politikalarla mümkün gözükmemektedir. Ülkemiz ve bölgemiz ekonomisinde de uzun bir zamandır bu gerçeklerin izleri hissedilmekte, kamudan özel sektöre tüm kesimlerde bir uyum ve dönüşüm arayışı göze çarpmaktadır. Ülkelerin de firmaların da gelecekleri, bu uyum ve dönüşümde ne denli başarılı olacaklarına bağlıdır. Nitekim Türkiye ekonomisi için daima önemli bir şehir olma özelliğini taşımış olan Zonguldak'ın bu vasfını koruması, bu dönüşümlerden bağımsız düşünülmemelidir. Zaten yeni yabancı sermaye, dışa açılma ve özelleştirme politikaları, enerji önceliklerindeki değişimler vs. derken, yeni ekonominin dalgaları çoktandır Zonguldak bölgesinde artarak devam etmektedir.

BAZI FIRSATLARA YELKEN AÇILMAKTA
Bu düşünce, bu şehir ve birey için birlikte bazı sorunlar getirse de, bazı fırsatlara da yelken açmaktadır. Zonguldak ekonomisinin madencilik ve demir çelik sanayi eksenine sıkışmaktan kurtulup, yeni iş fikirlerine olanak sağlayacak ortama kavuşturulmalıdır. Bölgemizdeki girişimci ruhunu harekete geçirmek için KOSGEB ve benzeri kuruluşların çalışmalarını yoğunlaştırmak, bununla birlikte yeni sektörlerle daha zengin ve daha ufuklu bir ekonomik yapıya kavuşabilir. Zonguldak insanının buna inanması, kendine güvenmesi ve kendi dinamiklerini iyi analiz edip buna uygun stratejiler geliştirmesi halinde bunu başarması rahatlıkla mümkündür