Zonguldak İş Adamları Derneği'nin (ZONİAD) düzenlediği "Akademi Etkinlik" kapsamında tanınmış firmaların sahipleri, bilgi ve tecrübelerini Zonguldaklı işadamları ile paylaşmaya devam ediyor. Önceki akşam Emirgan Otel'de etkinlik kapsamında Graniser Seramik ve Rodi Mood Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Kazancı ve Satış Koordinatörü Ali Günaçar birikimlerini paylaştı. Programa; ZONİAD Başkanı Ömer Gülay, TTK Yönetim Kurulu Üyesi Salih Erbay, Zonguldak Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Yılmaz, Zaman Gazetesi Temsilcisi Mehmet Onursal, Zonguldak'ın tanınmış işadamlarından Ümit Velioğlu, Ali Özçep, Faruk Mercimek, Halit Demir, Musa Demir, Devrek, Gökçebey ve Çaycuma'dan gelen çok sayıda işadamı katıldı. Akyam yemeğinin ardından açılış konuşmasını yapan ZONİAD Başkanı Ömer Gülay, Zonguldak'ta akademi kurduklarını belirterek, "Bu üçüncü programımız, bunun devamını inşallah getireceğiz. Bizi kırmayıp davetimizi kabul eden Fettah Kazancı'ya teşekkür ediyorum" dedi.
İlk olarak deneyimlerini paylaşan Graniser Seramik ve Rodi Mood Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Kazancı, Zonguldak'ın ülke için çok önemli bir şehir olduğunu belirterek şunları söyledi;
"KOT PANTOLONDA
TÜRKİYE'NİN İLKLERİNDENİZ"
"Dünya ve ülkemiz, taşkömürünün çok önemli olduğu dönemler yaşadı. O bakımdan Zonguldak, ülkemiz açısından müteşebbisi çok olan, ekonomimize ciddi katkıları olan bir ilimizdir. Burada bizim çok şey anlatmamız tabi ki zor. Ama yaşadığımız ve geldiğimiz süreçlerle ilgili bilgiler vereceğiz. Mağazacılık grubumuzun içerisinde Türkiye'de ilk üç mağazamızdan biri Van mağazamızdır. Yaşadığımız bazı olaylar, ülke ekonomisine çok şeyler kaybettirdi. 12 Eylül dönemini hiç hatırlamıyorum, ülkede ne oldu, ne bitti. Ülkede ihtilal oldu. Bizim sektörün, özellikleri grup olarak 'kot pantolon' dediğimiz kot ürünlerinin hemen hemen ilk başlangıç yıllarını yaşayan ve sektörün Türkiye'de ilklerinden birisiyiz. O günlerde çok enteresan dönemler yaşadık. 12 Eylül'den sonra Türkiye'de iş hayatında çok farklı dönemler yaşanmaya başlandı."
"PERAKENDECİLİĞE DOĞRU
CİDDİ MESAFELER ALDIK"
"Biz de tabi sektörümüzün Türkiye'de hiç beklenmedik ciddi ataklar yapmaya başladık. Türkiye'de eskiden kot ürünleri tek tek getirtip büyük bedenleri 3-4 beden küçültüp insanlar öyle giyerdi. Bugün dünyada kot ürünleri sektöründe ürettiği kumaş kalitesi ile hakikaten ilk İtalyanlarla birlikte ilk iki arasındadır. Bu kadar ciddi mesafe kat edildi. O yıllarda tekstil sektörü çok küçüktü. O dönemde iç piyasada ciddi şeyler yaşadık. İnsanlara kot pantolonu kabul ettirmek çok zor oldu. Artık kot pantolon pazarda satılıyor. Bugün geldiğimiz noktalar, ülkemizin tekstilde geldiği nokta, anlatılacak noktalar değil. Son dönemlerde Türkiye tekstilden bir miktar umudunu kesti. Tekstil sektörü istihdamı çok yoğun bir sektör, başka sektörlere yatırım yaparken, Türkiye tekstil sektörünü kaybetti. Hatta bizler de son zamanlarda mağazacılığı yoğunlaştırınca, Uzakdoğu'dan ciddi anlamda ithalat yapmak durumunda kalıyoruz. Ülkemiz açısından iyi bir durum değil. Tekstil sektörüyle bizim ülkemizin durumu markalaşmaya ve markalaşamadan mağazacılık perakendeciliğe doğru ciddi mesafeler aldık."
"YABANCI ÜLKELERDE İŞ YAPMANIZA
KOLAY FIRSAT VERMİYORLAR"
"Şu anda biz grup olarak finansal durumumuz yeterli olursa, gideceğimiz ülkelerin çoğunda Türk tekstil mağazacılığı yapan perakendecilerin başarılı olma şansı her gün daha çok artıyor. Türkiye'de tekstil sektörü bizim başladığımız dönemlerden üretim yapan, Avrupa'ya fason mal yapan durumundan dünyada perakendecilik yapacak duruma geldi. Ukrayna'da Türkiye rüzgarı esiyor. Herkes, 'Türkiye'de ne oluyor, ne bitiyor' diye merak ediyor. Ben global ekonomiye inanmıyorum. Yabancıların gelip iş yapmasını istemiyorum. Benim ülkemde kendi insanımızın yapmasını istiyorum. Çünkü gittiğimiz ülkelerde size kolay fırsat vermiyorlar. Anadolu'daki esnafı nasıl ayakta tutabiliriz? Biz gurup olarak bunun mücadelesini veriyoruz." Ardından Graniser Seramik ve Rodi Mood Satış Koordinatörü Ali Günaçar, katılımcılarla bilgi ve deneyimlerini paylaşarak, katılımcılardan gelen soruları cevapladı.