Genel Maden İşçileri Sendikası Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, Sendika Genel Merkezi’nde Genel Başkan Eyüp Alabaş başkanlığında toplandı.

Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’na GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS’in Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Amasra, MTA, Merkez Servisleri Şube Başkanları ile yöneticileri katıldı.

Başkanlar Kurulu’nun açış konuşmasını yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Karadon, Gelik, Üzülmez, Kozlu, Amasra, Armutçuk üretim bölgelerimizde ve Merkez servislerine bağlı işyerlerimizde çalışan arkadaşlarımızı ziyaret ederek önümüzdeki süreçte birlikte vereceğimiz mücadeleleri anlattık. Bizler, onların gözlerindeki inancı, mücadele azmini, yüreklerindeki heyecanı hissettik” dedi.

Eyüp Alabaş şöyle konuştu;

“9. Olağan Genel Kurulumuzun ardından ilk genişletilmiş başkanlar kurulu toplantımız için bir aradayız.

Bildiğiniz gibi Şubat ayı içinde taban delege seçimlerimizi, Mart ayı içinde şubelerimizin genel kurullarını gerçekleştirdik. 9-10 Nisan 2011 tarihinde ise Sendikamızın 9. Olağan Genel Kurulu’nu yaptık. Bu genel kurulumuzda maden işçileri bizlere görev verdi. Genel kurullarımızın büyük bir sağduyu içinde ve demokratik bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan başta maden işçilerimiz ve MTA işçilerimiz olmak üzere herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası’nın Zonguldak, bölgemiz ve Türkiye için ne demek olduğunu biliyoruz. Bizler, maden işçilerinin bizlere verdiği sorumluluğun bilinciyle görevlerimize başladık.

MADEN İŞÇİLERİNİN MÜCADELE AZMİNİ HİSSETTİK

Biz Genel Kurulumuzu, TTK ve MTA’da toplu iş sözleşmesi görüşmelerimizin devam ettiği bir süreçte gerçekleştirdik. Genel seçimler de ülkemizin gündemindeydi.  Göreve gelir gelmez TTK ve MTA toplu iş sözleşme görüşmelerimizi sürdürdük. Gerek Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası’na, gerekse Türk-İş Yönetimine toplu sözleşmelerle ilgili olmazsa olmazlarımızı anlattık, anlatmaya devam ediyoruz. Yine bildiğiniz gibi Genel Kurulumuzun ardından Zonguldak’taki tüm kurum ve kuruluşlardaki yöneticiler, çok sayıda kişi sendikamızı ziyaret etti. Bu ziyaretlerden büyük bir memnuniyet duyduk. Bizlere güç ve moral verdiler. Buradan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.

Ülkemiz 12 Haziran’da yapılacak Genel Seçimlerin atmosferi içine girdi. Biz, sürecin daha başında siyasetçilerimizin ve siyasi partilerimizin Zonguldak, bölge, TTK ve maden işçilerimiz için somut politikalar ve projeler üretmeleri yönündeki talebimizi kamuoyuna açıkladık. Bu konudaki somut önerilerimizi de bizleri ziyarete gelen tüm siyasetçilere anlattık.

25 Nisan 2011 tarihinde CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve 7 Mayıs 2011 tarihinde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan sendikamızı ziyaret ettiler. Kendilerine somut taleplerimizi ilettik ve kendilerinden destek istedik. Zonguldak, TTK ve maden işçilerimizle ilgili taleplerimizi her platformda dile getirmeye devam ediyoruz.

Genel kurulumuzun ardından Karadon, Gelik, Üzülmez, Kozlu, Amasra, Armutçuk üretim bölgelerimizde ve Merkez servislerine bağlı işyerlerimizde çalışan arkadaşlarımızı ziyaret ederek hem teşekkür ettik, hem de önümüzdeki süreçte birlikte vereceğimiz mücadeleleri anlattık. Bizler, onların gözlerindeki inancı, mücadele azmini, yüreklerindeki heyecanı hissettik.

Bizlere duydukları güven için tüm arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu yoğun tempo içinde 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nün Emeğin Başkentine yakışır şekilde kutlanması için çalışma başlattık. Uzun yıllar sonra ilk kez 1 Mayıs; Zonguldak’a, maden işçisine, Emeğin Başkentine yakışır bir şekilde büyük bir katılımla kutlandı. Katılan, destek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz.

TTK’da 24. Dönem, MTA’da 14. Dönem Toplu İş Sözleşmelerinde yasal sürelerin dolması nedeniyle arabulucu sürecindeyiz.

82 maddeden oluşan TTK Toplu İş Sözleşmemizde 60 madde üzerinde anlaşmaya varılırken 22 madde üzerinde uzlaşma sağlayamadık.

78 maddeden oluşan MTA Toplu İş Sözleşmemizde 47 madde üzerinde anlaşmaya varılırken 31 madde üzerinde uzlaşma olmadı.

Biz, öncelikle TTK’da düşük ücretlerle çalışan arkadaşlarımızın ücretlerinin iyileştirilmesi, gruplu çalışan 2006 ve 2009 girişli arkadaşlarımızın daimiye geçirilmesi konularındaki girişimlerimizi ve görüşmelerimizi sürdürüyoruz.

Bu yöndeki mücadelemizi aralıksız sürdüreceğiz. Ve toplu sözleşmelerimizle ilgili kararlarımızı, maden işçileri ve MTA işçileri ile birlikte alacağız.

GENEL MADEN-İŞ SENDİKASI BÜYÜK BİR AİLEDİR

Genel Maden İşçileri Sendikası, Genel Başkanından işyeri temsilcisine, maden ve MTA işçilerinden emeklilerine kadar büyük bir ailedir. Ailemizin bağlarını güçlendirmek, mutlulukları, paylaşarak çoğaltmak, acıları paylaşarak hafifletmek için dayanışma içinde olacağız. Demokrasi mücadalesine adını altın harflerle yazdıran, işine, aşına, ekmeğine, hakkına sahip çıkan bu sendika yeniden büyük bir aile olacaktır. Sendikamız, Zonguldak ve bölgemizdeki tüm kurum ve kuruluşlar, demokratik kitle örgütleri ve herkesimiyle bağlarını kuvvetlendirecek ve sorunların çözümüne katkı sağlayacaktır. Sendikamız, üst örgütümüz olan Türk-İş ile ilişkilerini geliştirecektir.

Bizler, savunamayacağımız hiçbir işin, hiçbir anlayışın altına imzamızı atmayacağız. Yanlış yapanlar hesabını mutlaka verecektir.

MADENCİ, SOMUT PROJELER SUNANLARA OYUNU VERECEK

12 Haziran’da ülkemizde bir Genel Seçim yapılacak. Siyasi partilerimiz ve milletvekili adaylarımız kendilerini ve yapacaklarını anlatarak destek istiyorlar. Biz görüşlerimizi ve taleplerimizi en baştan ortaya koyduk. Biz, en hassas en temel sorunlarımıza çözüm arıyoruz. Bölgemizin en önemli sorunu işsizlik. Tüm bölge insanımızın gözü kulağı TTK’nın üzerinde. TTK’nın sorunlarının çözümü demek, bölgenin sorunlarının çözümü demektir. TTK’nın sorunlarının çözümü için, çalışanlarının sorunlarının giderilmesi için,  herkes siyasetçilerin atacağı adımları bekliyor. Bizler, oy verecek seçmenler olarak en hassas sorunlarımızın çözümünü bekliyoruz.

Maden işçileri, somut projeler ortaya koyanlara oyunu verecektir.

TAŞKÖMÜRÜ İHTİYACININ ÖNEMLİ BÖLÜMÜ HAVZADAN KARŞILANABİLİR

Türkiye’nin yıllık 23 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Her yıl yaklaşık 2,5 milyar dolarımız taşkömürü ithalatı için dışarıya akıtılıyor. Zonguldak Havzası’nın taşkömürü rezervi 1 milyar 300 milyon ton. Biz, özel sektörle birlikte yaklaşık 3 milyon ton üretebiliyoruz. Oysa Türkiye’nin taşkömürü ihtiyacının önemli bir bölümü havzamızdan karşılanabilir.

Bunun için TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi, kuruma ciddi zararlar veren taşeron uygulamasının sona erdirilmesi, yatırımların yapılması ve kurumun kapasitesi olan yıllık 5 milyon ton üretmesi sağlanmalıdır. Böylece bölgemizin ekonomik anlamda yeniden gelişmesi, işsizlerimizin iş bulması, esnafımızın, emeklimizin rahat bir nefes alması, dışarıya akan milyarlarca dolarımızın ülkemizde kalması sağlanmış olacaktır. Genel Maden İşçileri Sendikası, 163 yıllık üretim kültürü ve 65 yıllık resmi tarihiyle elde etttiği tecrübe ve birikimle Zonguldak’ın, bölgemizin ve ülkemizin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümüne katkı vermeye devam edecektir.

Bu sabah Karadon Müessesesi Yeni Servis Kuyusu alanında, 17 Mayıs 2010 tarihinde taşeron şirketin çalıştığı -540 kodunda meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 30 maden şehidimizi andık.  Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, ailelerine ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.  Bu düşüncelerle toplantımıza katıldığınız için sizlere teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”