Kdz. Ereğli Belediyesi’nin Basın Bürosu, Erdemir Genel Müdürüne yağ çekenleri kınadı.

  

Basın bürosu; AKP milletvekili ve ilçe yöneticilerinin isale hattı konusunda yaptıkları açıklamaları gerçeklerden bihaber olmakla değerlendirirken, Erdemir yönetimini de “baskıcı” olarak niteledi.

 

Kdz. Ereğli Belediyesi’nin su borcundan dolayı Erdemir tarafından icraya verilmesini kınayan Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve meclis üyelerinin Erdemir ana kapıya siyah çelenk bırakması gündeme bomba gibi düşmüştü. AKP’li siyasetçilerin de bu olaydan sonraki açıklamalarını değerlendiren Kdz. Ereğli Basın bürosu, “Ereğli’nin suyunu çalanlardan, Zonguldak’a kaçıranlardan başka ne beklenir ki?” vurgusunu yaptı.

Belediyenin basın bürosu imzasını taşıyan açıklamada,  “Son günlerde bilerek veya bilmeyerek özellikle iktidar partisi yöneticileri yaptıkları açıklamalarla bilgi kirliliği yaratarak, kamuoyunu yanıltmaya çalışmaktadırlar. Bilmiyorlarsa hem kendilerini bilgilendirmek, hem kafası karıştırılan hemşehrilerimize, gerçek bilgileri sunma gereğinin zorunlu hale geldiğini düşünerek bu açıklamayı yapmak zorunda kaldık” denilerek gelişmeler ve değerlendirmeler şöyle sıralandı: 

 

BARAJI ERDEMİR YAPTIRDI

 

– 1993 Yılında Erdemir Tarafından DSİ’ye yaptırılan 30 milyon metreküp içme suyu ve 45 milyon metreküp su tutma kapasiteli barajın tüm maliyeti Erdemir tarafından karşılandı. Barajdan, Ereğli’ye içmesuyu isale hattı talebinde bulunan Karadeniz Ereğli Belediyesinden, Erdemir, toplam maliyetin yüzde 29’u Ereğli belediyesine ait olan baraj için 10 milyon 847 bin dolar talep etmişti. Belediye olarak bütçemizi aştığı için bu talebi kabul etmediğimizden ve ücretsiz bağlantı istediğimizden proje askıya alınmıştı.

 

ERDEMİR BEDAVA KARARI ALDI

 

Belediye Başkanı Halil Posbıyık işin peşini bırakmayarak, dönemin Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve Enerji Bakanı Zeki Çakan’ı devreye sokarak,  dönemin Erdemir Genel Müdürü Şener Macun ve Erdemir İdare Meclisini ikna ederek belediyeden para talep etmeksizin barajdan Ereğli’ye su sağlanması konusunda karar çıkartıldı.

Ağustos 2001 Tarihinde Erdemir İdare Meclisi’nden karar çıktıktan sonra, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve Enerji Bakanı Zeki Çakan’ın girişimleriyle isale hatlarını yapmak üzere DSİ İle anlaşma imzalandı.

 

İSALE HATTI 2002 DE İHALE EDİLDİ

 

Üç etapta yapılması planlanan Kızılcapınar – Ereğli hattının, 7 Km’lik  birinci etabı için       7 trilyon liralık bütçe ayrıldı. Birinci etap bittikten sonra ikinci etap ihaleye verilecek, burası da bittikten sonra, Erdemirle Kdz. Ereğli Belediyesi Kavucaktaş Mevkiinde ortak arıtma tesisleri yapacak ve arıtma tesislerinden Ereğli Belediyesi kendi imkanlarıyla Kdz. Ereğli’ye isale hattını çekecek, Erdemir’de kendi isale hattını çekecekti.

14 Eylül 2002 tarihinde Kızılcapınar Mevkiinde, Enerji Bakanı Zeki Çakan, Erdemir Genel Müdürü, Erdemir İdare Meclisi Üyeleri ve kalabalık halk gruplarının katılımı ile görkemli bir temel atma töreni yapılmıştır.

 

Ereğli’ye karşı her konuda hasis davranan AKP İktidarı geldikten sonra proje maalesef yavaşlatıldı. 2001 yılında ödeneği ayrılan birinci etap dahi halen bitirilemedi. AKP Milletvekili ve ilçe yönetimi bu projeyi yavaşlatmasaydı su konusu çoktan halledilmişti.

 

UZAYDA MI YAŞIYORLAR

 

Yerel gazeteleri üzülerek okuyoruz, Milletvekili “İsale hattı Delihakkı’ya geldi” diyor. AKP İlçe Başkanı “Belediye Arıtma Tesislerini yapsın olay biter diyor” Bunlar halkı kandırmak için ya yalan söylüyorlar ya da Ereğli’nin sorunlarından bihaberler. Uzayda veya Kazanda yaşıyorlar.

 

 

Ereğli’nin suyunu çalanlardan, Zonguldak’a kaçıranlardan başka ne beklenir ki?

 

 

Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin 129 Yıllık Tarihinde düşmediği duruma, 22 Ay gibi kısa bir zaman içerisinde düşüren ve belediyeyi borç batağına iten AK Partinin, milletvekili ve ilçe başkanının bu açıklamalarının takdirini kamuoyuna bırakıyoruz.

 

ERDEMİR YÖNETİMİ TEPEDEN BAKIYOR

 

- Özelleştirmeden sonra Erdemir Ereğli’ye bir şey vermiyor ki; Ereğli’den sürekli alıyor.  Öncelikle bizlerin ve çocuklarımızın ‘tasarruf yapma’ adına sağlığımızı alıyor. Elif Kulübe kadar olan, Ereğli halkının vergileriyle dolgu yapılan alanı bizim elimizden almaya çalışıyor. En önemlisi Erdemir yönetimi Ereğli halkına tepeden bakıyor. Erdemir’de yönetim zafiyeti var. İsdemir’i de takip ediyoruz. İskenderun’da, İsdemir çalışanlarıyla, İskenderun halkı ve  İskenderun Belediyesi kucaklaşmış vaziyette.

 

 

Biz, Erdemir’i ve OYAK Yetkililerini tenkit etmiyoruz. Erdemir bizim için çok değerli. Erdemir’in gelişmesinin, Ereğli’nin gelişmesiyle eşdeğer olduğunu çok iyi biliyoruz. Ancak; kendi personeline ve özellikle Ereğli halkına tepeden bakan baskıcı yönetim tarzının barışı bozacağına inanıyoruz.

 

GENEL MÜDÜRE YAĞ ÇEKENLER

 

Ereğli halkına yapılan bu baskılara onurlu bir şekilde karşı çıkmaya başladığımız bu günlerde, bilge kişi edalarıyla gazetelere demeç verip, genel müdüre, çıkarları için yağ çekenleri de uyarmak istiyoruz;

Kdz. Ereğli’ye gölge etmeyin başka ihsan istemiyoruz.

 

Kdz. Ereğli halkının onurlu çıkışını, aklını maddiyatla, parayla bozmuş bazı zavallıların olayı festival parası ile özdeşleştirmeye çalışmasını ibretle izliyoruz.