TTK'dan yapılan yazılı basın açıklamasında kaçak maden ocağında yapılan kurtarma çalışmalarında hakkında yapılan eleştirilere cevap verdi. Bazı basın organlarında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, 21.01.2012 günü saat 24.00 sularında Kilimli Bölüm Mahallesi Yayla mevkiinde bir kaçak ocakta göçük olduğu ve bir kişinin posta altında kalarak öldüğü haberini Kilimli polis karakolunun bildirmesi üzerine müessese tahlisiye istasyonu nöbetçilerinden oluşturulan kurtarma ekibi hemen olay yerine gönderilmiştir.

"TALEPTE BULUNULDU"

Beş kişiden oluşan tahlisiyeciler olay yerine intikal ederek emniyet görevlilerinden baca ağzında bir güvenlik şeriti oluşturmalarını ve kalabalığı bu alanın dışında tutmaları talebinde bulunmuşlardır. Bu arada kurtarma ekip başı olay hakkında görevlilerden ön bilgi almıştır. Alınan bilgilere göre saat 19.00'da kaza olmuş bir kişi posta altında kalmış ocakta çalışan diğer arkadaşları tarafından kurtarılmaya çalışılmış ancak bu müdahaleler sonucunda kazalıyı kurtaramayacaklarını anlayınca olay Kilimli emniyet görevlilerine bildirilmiş Kilimli emniyet görevlileri de saat 24.00'da müessesemizden yardım talebinde bulunmuşlardır.

KAZAZEDE 01.30'DA YAŞAMIYORDU

Kurtarma ekibi gerekli önlemleri aldıktan sonra saat 0l.30'da ocağa girip arında kurtarma çalışmalarına başladıklarında kazazedenin yaşamadığını tespit etmişlerdir. Kaçak ocağın derenin altında olması nedeniyle çalışma arının tavanından su geldiği görülmüştür. Zaman zaman da tavanda biriken su patlayarak kurtarma ekibinin ilerlediği alanı şlamla (su ve kömür karışımı posta) doldurmuş ve ilerleme çalışmalarını yavaşlatmıştır. Bunun üzerine diğer vardiyelerde kurtarma ekiplerinin sayıları 8'er kişiye çıkartılmış ve ekip ikiye bölünerek dönüşümlü olarak çalışmaya devam edilmiştir.

3'ER KİŞİLİK EKİP KURULDU

Diğer yandan ocağın içini bilen sivil madencilerden de arın gerisinde posta alma, ocağın içine ağaç tahkimat malzemesi indirme ve benzeri işler için 3'er kişiden oluşan ekipler kurulmuştur. Ancak bu sivil madenciler kesinlikle arında çalıştırılmamış ve kurtarma ekip başının gözetiminde tutulmuşlardır. Böylece ilerleme hızı artırılmaya çalışılmıştır. Buna rağmen tavandan birkaç defa daha su patlaması yaşanmış ve ocak içine ikinci bir tulumba kurularak sular çektirilmiştir. Şlam halindeki sudan dolayı tulumbaların krıpinaları bir kaç kez tıkanıp su atım çalışmaları kısa süreli durmuş olup tulumbaların krıpinaları temizlenerek tekrar çalıştırılmıştır.

VANTÜP DÖŞENEREK HAVALANDIRILDI

Diğer yandan doğal olarak havalandırılan ocakta yoğun çalışmadan dolayı oksijen düştüğü için baca ağzına pervane kurulup ocak içine vantüp döşenerek havalandırılmıştır. Ocak açıklığının tam olarak bilinmemesi, ocak içinin çok dar olması, açığa çıkan şlam postanın ancak plastik kovalarla veya elle çekilerek alınabilmesi, çıkan postayı kovacak ver olmaması nedeniyle geriye doğru taban yoluna yayma zorunluluğu, su seviyesinin zaman zaman yükselmesi ile çalışmaların kısa süreli de olsa kesintiye uğraması, diğer yandan kurtarma ekibini risk altına atmadan olayı sonlandırmak gayreti içerinde çalışmalar sürdürülmüştür. Ocak şartlarının tüm olumsuzluklarına rağmen (adeta slamlı posta içinde kulaç atarak) kurtarma ekipleri özverili çalışmaları sonucu görevlerini kesintisiz emek harcayarak yapmışlardır. Kazalı şahıs tahlisiye ekiplerince göçükten çıkartılıp hastaneye gönderilmiştir. Anılan kazaya ilişkin olarak bazı basın yayın organlarında çıkan çelişkili haberlerin gerçeği yansıtmadığı anlaşıldığından, kurum olarak söz konusu kaza sonrası tahlisiye ekiplerimizce yapılan çalışmalar hakkında açıklama yapılması zaruriyeti doğmuştur denildi.