Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, göreve geldiği bir yıldaki çalışmaları değerlendirdi.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, göreve geldiği bir yıllık süre içerisinde yapılan çalışmaları Belediye Nikah Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Yaptığı çalışmaları gösteriş olmasın diye bugüne kadar anlatmadığını kaydeden Başkan Akdemir, yapılan eleştirilere de cevap verdi. Eleştirilerin dozunun kaçtığını belirten Akdemir, gazetecileri kendi açılarından düşünmeye davet etti. Başkan Akdemir, Zonguldak için birlikte Zonguldak halkına huzuru mutluluğu yaşam koşullarının iyileştirilmesi için birlikte yapacağımıza söz vermiştim ve bunun arkasındayım. Onlarda bana son derece güven duyuyorlar benim yanımda olduklarını hissediyorum. Ben yaşamdaki birikimleri bana kazandırdıklarını şuanda da icraat etmeye çalışıyorum. En maksimum seviyede kullanmaya çalışıyorum. Bunda meclis üyelerimin büyük katkıları var. Onlarla her konuyu beraber paylaşıyoruz. Beraber Zonguldak için yapılanları göğüslemeye çalışıyoruz. Belediyecilik çöp toplamak, yol yapmak, suyun düzgün akışını sağlamak değil, sosyal anlamda da gelişmeyi sağlamaktır. Tüm dünyada belediyeler sosyalleşme içindedir. Zonguldak'ın coğrafi yapısı çok zor, burada hizmet etmek daha da zor. Hepimiz farlı mahallelerde oturuyoruz. O mahallelerin sıkıntılarını görüyoruz. Oradaki yaşam koşullarını görüyoruz. Hiçbir zaman belediye başkanı üstlenmiş olduğu sorumluluğu için bir mazeret üretmemeli. Yapabildiklerini en iyi şekilde, en ihtiyaç olan bölgeden, en ihtiyaç olmayan bölgeye kadar bu hizmetleri götürmektir. Çalışma içerisinde bunları yapmaya çalıştık. Ancak bu arada gerçekten hiç hesapta olmayan bir iklim şartlarını yaşadık. 30 yıldır yağmayan kar 1.5 aydır yağmakta. Kar yağışının devam edişi, bizim şehir rampalı şehir, 10 dakika kar yağdığı zaman bütün rampalar kar olmakta ve araçların çıkışı zorlaşmaktadır. Havalar açılmakta inşallah. Allah Zonguldak'a doğal güzelliği vermiş, deniziyle yeşiliyle bir arada. Bu güzellikler burada yaşayan insanlarımıza ruhuna, kalbine işlemiş durumda. Ben böyle görüyorum. Zonguldak halkı çok sevecen, çok anlayışlı olarak görüyorum. Ben yaşamım boyu hep böyle gördüm. Şimdiye kadar hiçbir arkadaşımdan olumsuzluk yaşamadım. Bu da Zonguldak insanının arkadaşlığa ne kadar önem verdiğin göstermekte. Bu Zonguldak'ta yaşayan insanlar içinde devam edecektir. İl dışından gelen dostlarımız bunu çok iyi şekilde görüyorlar. Belediye personeli meclis üyeleri hep birlikte bir ekibiz, güçlü bir ekibiz. Bu güçlülük o arkadaşlarımızın kararlıklarından geliyor. Bir kurum olduğunu kendileri de hissediyor, o nedenle bütün çalışanlarıma söylerim, sevgiye saygıya dayalı bir çalışma ortamı olmalı. Görüşü ne olursa olsun, ama bir kurumda sevgi ve saygı olmazsa o kurumda başarıdan bahsetmek mümkün değildir dedi.

GÖSTERİŞ İÇİN İŞ YAPMAM
Kendisinin gösteriş için iş yapmayacağını kaydeden Akdemir, Bazen eleştirilerde önüme geliyor. Halbuki meslek hayatım boyunca gösterişten uzak çalıştım. Ama göstermek gerekiyormuş. Biz görevimiz icabı yerine getirmeye çalışırken, birileri memnun olsun diye değil gerekti için yapmışımdır. Ben gösteriş için bir iş yapmam. Gerekli ne ise yapmaya çalıştım. Bir iş gerekiyorsa o konu üzerinde istekler oluyor ama o işin gerekli olduğuna inanıyorsam meclis üyesi arkadaşlarımla görüşüp onu yamıyoruz. Ama yaptıklarımızı halkımıza anlatacağız. Bu eleştirilerin dozajı bazen farklılaşıyor. Ben tüm eleştirilere açığım diye konuştu.

KANALİZASYON VE ATIKSU PROJESİ
Kanalizasyon atıksu arıtma tesisi çalışmasını da değerlendiren Başkan akdemir, tesisin yüzde 85'nin bittiğini söyleyerek şunları kaydetti:
Benden önceki başkanın çabalarıyla bir kanalizasyon projesi başladı. Zonguldak için önem arz eden konu. Ben katkısı olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bizde devlette devamlılık esası vardır. Bunu hiçbir yönetici gözden kaçırmamalıdır. Bizde devamlılık esası olduğundan devam eden projeyi devam ettiriyoruz. Özellikle en son şekliyle gördük. Yüzde 85 itibariyle bitmiş durumda. Özellikle bizler Zonguldak'ta çarşı içindeki meseleleri görüyoruz. Esas üniteyi gözden kaçırıyoruz. O ünite hiçbir basın mensubu arkadaşımız gezip gördü mü? Görmedi. Bakın şunu söylemek istiyorum. Türkiye'de en modern atık su tesisi olacak. Gerçekten öyle olacak. Ancak tabii ki bu işi yaparken, Zonguldak'ımızın coğrafi konumu, çarşı içerisinde tek cadde geçiş noktası nedeniyle halkımızı zor durumda bırakıyor gibi gözüküyoruz. Ama bu iş yapılacak. Halkımız 2-3 ay sıkıntı çekecek ama daha sonra faydasını görecektir. 60 yıldır dereden pislik akıyor bu kalkacak ortadan. Halkımıza bu rahatlığı yaşatacağız. Yaşatırken her konuda bir sıkıntı vardır. Çünkü biz toplusal olarak kanıtsıyoruz bazen. İlk tepkiler maalesef dozajı kaçıyor, ve de fazla ileri gidilebiliyor. Bu olmamalıydı. Her çalışmanın içinde aksaklık oluyor. Bazen gözden kaçan şeyler oluyor. Tabii ki çok dikkatli olmak gerekiyor. Bunun arkasına sığınmamalı. Çalışma süresinde o işin zorluğu rahatlığı bakımından gözden kaçabiliyor. Çalışma süresinde yolun kapatılması çok gündeme geldi. Kazılan yolların 20-30 gün oturması gerekiyor. Yoğun baskı olması nedeniyle biraz erken yaptık. Yapıldı çökmeler meydana geldi. Şimdi ikinci bir işle uğraşıyoruz.

DOĞAL GAZ ÇALIŞMALARI
Başkan Akdemir, doğal gaz çalışmalarının da başlayacağını belirterek, İhalesi yapıldı. Buda bir proje Zonguldak'ın temiz havaya ulaşması olacak. Zonguldak'ı kömür memleketi olduğu için kömür yakıyor. Şehrin ortasında kurum yağıyor. Karabük'e Ocak ayında gittiniz mi? Önceden nefes alamazdınız. Ama şimdi doğal gaz var. Temiz havaya kavuştular. Ben halkımın sıkıntılarını bilmiyor muyum, sıkıntılarını göğüslemek istemiyor muyum? Biz bu işler bitene kadar kazı çalışmalarını kapatamayacağız. Nereden sızıntı var kaçak var bunları bilmek zorundayız. Doğal gaz çalışmaları biraz daha vatandaşımızla esnafımızla karşı karşıya geleceğiz. Basındaki arkadaşlarımız eleştirilerini yaparken kendinizi bizim yerimize koyun. Eleştireler tabi ki olacak eleştirileri dikkate almama gibi bir durum söz konusu değil. Bir daha kazdığımız yer bozulmayacak. Bu projeleri yatırımları hepsi aynı anda başlayacak ve aynı anda devam edecek. Bir daha kaz bir daha boz olmayacak. Bunu Zonguldak'ta sağlayacağız. Böyle bir projeyi ilk defa Zonguldak düşündü. Ben sizlerden destek istiyorum. Yollarımız bozuk, bunun kararını almıştık, Zonguldak'ı ayırt etmeksizin tüm mahallelerimizi en güzel şekilde asfalt çalışması yapacaktık. Ancak önümüze doğal gaz çıkınca asfaltı ertelemek zorunda kaldık. İnşallah Zonguldak'ımıza bizler meclis üyesi arkadaşlarımızın katkıları ile güzel bir asfaltı kazandıracağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın dedi.

MÜTEAHHİTLERE SESLENDİ
Belediye Başkanı Akdemir, müteahhitlere de seslenerek, Yaşanılabilir bir kenti bizler, tüm ekip bu katkıyı vererek ortaya çıkaracağız. Hem görsel olarak, hem ihtiyaç olarak. Müteahhit arkadaşlarıma sesleniyorum; gelişi güzel yapılaşma, gayri nizami çalışmayı reddediyorum. Bütün çalışmalarını hangi zaman şatları içerisinde yapacaklarsa, atık sularını bir proje dağilinde bizlere başvurarak gelişi güzel bağlamayarak, bizim nezaretimizde bu şekilde yapmalarını istiyorum. Onlarda bizlere destek versinler. Kamyonlarını yüklerken, tozu, çamuru olmadan taşımaya çalışsınlar. Bu Zonguldak bizim, başka Zonguldak yok. Biz ekmeğimizi buradan çıkarıyorsak, bu tertiplerini yasınlar istiyorum. Bu bozuk yollar, beton çalışması ise beton, parke çalışması ise parke yapılacak. Bu Zonguldak'ın toz duman olayını ortadan kaldıracağız. Ama kar yağışı bütün planlarımızı alt üst ediyor. Bunu sadece ben yaşamıyorum. Kozlu, Kilimli ve Çaycuma'mız yaşıyor. Bu konuda büyük sıkıntımız var. Kar yağışı bize çok büyük bir maliyet getirdi. Bu işin başında üç gün uyamayan arkadaşlarımız var. Bu şekilde çalışacağız. Özellikle mahallelerimizde sıkıntı var. Halkımızda bize destek verecek. Herkes acele ediyor, herkes söyledikleri saatte olsun istiyor, olmaz arkadaş her işin bir maliyeti var, süresi var diye konuştu.

MAHALLELERDEKİ SORUNLAR
Başkan Akdemir, mahallelerde yaşanan sıkıntılara da değinerek şunları söyledi:
İki gündür Karaelmas Mahallesi ile ilgili resimler çıkıyor. Ben orayı gezerken, hiç yapılmayan hiç onarılmayan bir yolu, oradaki vatandaşlarımız, öğrencilerimiz okula gidip geliyor. Yol yaptım. Şimdide 'rampa oldu' diye şikayet ediyorlar. Arkadaşlar ben yol yaptım. Halkım istedi bende yaptım. Fen işleri uygun gördü. Ortadan merdiven yaptım. Bunu eleştiriyorlar. Ben ne yapmalıydım? Oradaki evleri kaldırıp başka bir şey yapacak halim yok. Biraz insaf, biraz insaflı düşünmemiz lazım. Ben hiç yapılmayan yolu yaptım. Rampa karda kayıyor. Yaya kaldırımlarından arkadaşlarımız rahatsız, bende rahatsızım. Yürürken suyun sıçraması. Ancak hava koşulları, yağmur yağarken bu yapılmaz ki. Ama şimdi hava açıyor hemen tamirata başlıyoruz. Yarından itibaren bütün ekiplerimiz acil lan erlerde bu işleri bitirecekler. Yağmur yağarken beni eleştiriyor halkım basınım. Ama daha mantıklı biraz daha düzgün düşünerek eleştiri yamak gerekir. Mithatpaşa Mahallesi'ni gezerken çok üzülmüştüm. Su yukarıdan aşağıya akıyordu. Menfez çalışması başlattık. Bu hizmetler halkımıza getirilmeli. Bu çağda öyle bir su akışı öyle bir mahalle olmamalı. Bu çok masraflı bir iştir. Ama yapılması gerekir. Yapılması gereken birkaç tane daha var sonlarda yapılacak. Bu menfez yapmakla birde yol kazandıracağız. Çınartepe Mahallesi'nde 80 metre menfez çalışması yapıldı. TOKİ İlköğretim Okulu'nun olduğu yerde merdiven yapılmamış, kaldırımı eksik yapılmış. Biz oraya merdiven yaptık. Halbuki bunu TOKİ yapabilirdi. Oyun alanları halkımızın çocuklarımızın dinlene bileceği vakit geçireceği yerler olmalı. Karaelmas Mahallesi'nde böyle bir yer olmamış. Biz bitirdik. Oradaki halk gidip akşamları havaların güzel günlerinde oturup sohbetlerini orada yapıyorlar. Ben gördüm. Bunları daha da fazlalaştırdık. Tepebaşı Mahallesi'nde bir yer vardı çöp alanıymış ben burayı park olarak değerlendirdim. Planlamalarımız var bunları da yapacağız. Çocuklar için oyun alanları yapacağız. Roman vatandaşlarımızın mahallesine de oyun alanı kuracağım. Çünkü söz verdim.

LAVUAR ALANI
Lavuar alanındaki binanın yıkılmasını da değerlendiren Başkan Akdemir, yapılan yarışmada birinci olan projeyi hayata geçirmek istediklerini söyledi. Binadan kurtuldukları için mutlu olduğunu ifade eden Başkan Akdemir, Şimdi üstesinden geldik. Sade ben değil. Bizim bir sürü görüşmelerimiz yazışmalarımız var. Katkısı olanlar da onlara da teşekkür ediyorum. Bu binayı yıktırdık birlikte görüşerek bunu hallettik. Zonguldak halkının kafasında farklı düşünce olan bina hiçbir işe yaramıyordu. İçindeki malzemeler kalsaydı başka türlü kullanılabilirdi. İçinde hiçbir özellik yok. Bunun yerine farklı bir konsept yapılabilir. Zonguldak'ın sanayisini, geçmişini tanıtacaksak, bunu yapabiliriz. Ama neyle içindeki malzemeleriyle mi. Ama boş bir binanın neyini tanıtacaksınız. Bu bina hiçbir işe yaramıyordu. Böyle bir alan kazandık. Önümüzdeki festivalimizi bu alan içerisinde yapmak istiyoruz. Bu alan içinde düzenlemeler olacak. TTK genel müdürümüz ile görüştük bir komisyon oluşturduk. Hem belediyeden hem TTK'dan komisyon çalışmalarını yaptık. TOKİ'den arkadaşlar geldi. Gezdiler raporlarını tuttular. Bizlere nelerin olması gerektiğini anlattılar. Bizde uygun bir şekilde orayı Zonguldak halkına kazandırmaya özen göstereceğiz. Burası kimin? Burası TTK'nın, az bir yeri Hazine'nin çok az bir yer bize aktarılıyor. Esas yer sorunu halledildikten sonra. Bir yarışma yapıldı. Bu projenin uygulanmasından yanayız. Ufak tefek değişiklikler olabilir. Bunu yapmak istiyoruz. Festivali orada yapacağımız için o güvenlik duvarını yıkamıyoruz. Orayı yıktıktan sonra 10 metre Milli Egemenlik Caddesi'ni rahata kavuşturacağız dedi.

DİĞER ÇALIŞMALAR
Belediye tarafından yapılan diğer çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Akdemir konuşmasını şöyle tamamladı:
Terminalin tadilat esasında kolonların zayıfladığı ortaya çıktı. Böyle bir konsept çıktı ortaya. Sadece açılışını değil etrafını da planladık. Çok kısa zamanda etrafını halkımızın rahat oturabileceği, dinlenebileceği bir ortam yapacağız. Kazım Karabekir Caddesi'nde kaç yıldır değişmeyen, su sıkıntısı olan her gün borusu patlayan bir mahallemizin sorunu çözmeye çalışmaya başladık. Bugüne kadar dikkate alınmamış. Ben geçici çözüm değil, kalıcı çözüm istiyorum. Hemen ihalesi yapıldı ve çalışmalar başladı. Bundan sonra su sıkıntı yaşanmayacak. Tabii ki şartlar içerisinde iki aydır kar yağıyor çalışmalarda aksaklıklar oldu. Halkımız biraz sıkıntı çekti. Ama bundan sonra daha düzenli bir şekilde çalışma ortamı bularak bunu çözeceğiz. Zonguldak'ta mahalleler caddeler her gün yıkanacak. Bunları sizler göreceksiniz. Biz bu kadar kar yağışı beklemiyordum. Çok fazla kar yağışı bizi gerçekten zor durumda bıraktı. Arabalar yollarda park edilmiş, bırakılmış greyderlerimiz bu yollara girerek temizleme yapamadı. Her yerde aynı sıkıntıyı çektik. Bu nedenle iş yapılamıyormuş gibi görünüyor. Biz hiçbir hastamızı mağdur etmedik. Evinin yolunu açtık hastaneye ulaştırdık. Ben ev kadınlarımızdan çöplerini poşetleyerek çöp kovalarına atmaların istiyorum. Mahallede köpeklerimiz oluyor onlar yemek bulamadıkları için poşetleri parçalıyorlar. Eğer bunları çöp kutularına atarsak hiçbir sıkıntı olmayacak. Zabıta denetimlerimiz de daha da sıklaştı. Bu konuda özellikle fırınlardaki gramaj eksikleri ile dikkat edilmesi daha güzelini yapmaları için yardımcı oluyor arkadaşlarımız. 54 bin 180 gelir, 51 bin 558 giderimiz var. İhtiyacı olan ailelerimize sünnet çocuğumuzu sünnet ettirdik. Çok güzel bir sünnet şölenini yerine getirdik. Türk halkının yarım severliğini, paylaşımcılığını bir kez daha gördük. Van depremi bizleri çok üzdü. Kim yardım ettiyse en temiz şekilde kutulayarak kendimizin kullanmayacağı şeyleri asla Van'a yollamadık. Kendimizin kullanacağı eşyaları vana yolladık. Birinci elden aldığımız eşyaları oraya yolladık. İki TIR dolusu yardımı Van'a ulaştırdık.