Çaycuma Aile Hekimi Dr.Erol Ünal, kış aylarında görülen grip hastalığının, ağır seyirli, tüm vücudu etkileyen, çok bulaşıcı, tedavi edilmesi ve sınırlanması gereken ciddi bir hastalık olduğunu belirterek, Arabamıza kışın nasıl ki kar lastiği şartsa, risk grubuna da grip aşısı şarttır. Grip aşınızı Aralık ayından önce yaptırın dedi.
Aile Hekimi Dr.Ünal, yazılı açıklamasında şunları söyledi;
Kış aylarında görülen grip hastalığı, ağır seyirli, tüm vücudu etkileyen, çok bulaşıcı, tedavi edilmesi ve sınırlanması gereken ciddi bir hastalıktır. Etkeni İnfluenza virüsüdür, viral etken olduğu için antibiyotikten fayda görmez. Hastalık ağırlaştığında, ikincil bakteriyel mikroplar etkilediğinde ancak doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Hastadaki bulguları; yüksek ateş, boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, kuru balgamsız öksürük, şiddetli kas eklem ağrıları, şiddetli baş ağrısı, su gibi burun akıntısı, gözlerde yanma, sulanma, ışığa bakamama, iştahsızlık ve ileri derecede halsizliktir. Grip hastalığı halen aktiftir ancak grip salgını Aralık ayının sonlarında başlayıp Ocak ayında en yüksek seviyeye ulaşır, Şubat ayında da devam eder. Özellikle risk grubu dediğimiz kişiler grip olmadan önce bu aşıyı olmalıdırlar. Gribin yaşamsal risk oluşturduğu ve tıbbi açıdan mutlaka aşılanması önerilenler: 65 yaşından büyük kişiler, şeker hastaları (diyabet), astım hastaları, kronik akciğer hastaları (KOAH,Bronşit vb.), kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları,Kalp yetmezliği olanlar), bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı -hemoglobinopati- olanlar, kanser hastalığı, immunsupresif kullananlar), huzurevi, bakımevi, kreş, yurtlar,kışla  vb ortamlarda yaşayanlar. İkincil risk grupları yukarıdaki risk grubunda yer alanlarla yakın temasta olanlar; 50-64 yaş arası bireyler, sağlık personeli, yukarıda belirtilen risk grupları ile aynı ortamda yaşayanlar, huzurevi, bakımevi ve benzeri yerlerde çalışan personel.
Spesifik gruplar için öneriler; hamile bayanlar (4 aylıktan itibaren), HIV ile enfekte kişiler, sık seyahat edenler, gribin tıbbi ve ekonomik olumsuz etkilerinden korunmak isteyen kişiler. Aşı yapıldıktan 15 gün sonra etkilemeye yani korumaya başlar. Etkinliği 9 ay sürer. Bu nedenle aşını koruyuculuğu bir yıldır. Grip aşısı her yıl yapılması gereken tek aşıdır. Nedeni virüsün yapısal özelliği nedeniyle aşıya karşı şekil değiştirmesidir. Halkımızın da en çok kafasını karıştıran budur. 'Geçen yıl yaptırmıştım, bu yıl yaptırmama gerek yok' şeklinde düşünülmektedir. Grip aşıları, hastalığı hafif geçirmemize, daha az ilaç kullanmamıza, iş kaybının önlenmesine yardımcı olur.
Hastalıktan korumak, tedavi etmekten hem daha ucuz, hem daha kolaydır. Nezle daha hafif bir hastalıktır. Grip ise daha ağır geçebilen hatta direnç çok düşük ise ölümlere yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Aşı ile korunabilen hastalıklardan ölümlerin olmasını istemiyoruz. Aşı ile korunabilen hastalıklardan hastane yoğun bakımlarının dolup taşmasını istemiyoruz. Aile hekimleriniz başta tüm sağlık çalışanları sizleri doğru bilgilendirecektir.
Lütfen sağlık konusunda sağlık personeli dışındakilere kulak vermeyiniz. Bize güveni-niz, tedbirinizi alınız, tedavi ve takiplere uyunuz. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle