Almanya'ya giden, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (ZESOB) Başkanı Muharrem Coşkun ve beraberindeki heyet, merkezi Gelsenkirchen kentinde bulunan Zonguldak Kültür ve Dayanışma Derneği'ni ziyaret etti.
Zonguldak heyetinde yer alan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Yılmaz, Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Tabuktekin, ZESOB Müdürü Soner Aksakal, İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Çetin, öğretmen Ali Gökdemir, Mustafa Kavak, Sevda Aslantürk, Kemal Turgut ve Nuray Karayavuz, dernek lokalinde vatandaşlarla bir araya geldi. Heyet, Avrupa Birliği projeleri ve Zonguldak ilindeki son gelişmeler hakkında, dernek üyelerine bilgi verdi.
Toplantıda konuşan ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun, Almanya'daki Türk kökenli işadamları ile gurur duyduklarını, Türkiye'nin de artık teknoloji alan değil, satan devlet konumuna geldiğini görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Muharrem Coşkun, Almanya'daki Zonguldaklıların hem nüfus, hem de ekonomik olarak ciddi bir konuma geldiklerine de vurgu yaparak, tüm Zonguldaklıları lobicilik konusunda daha etkin davranmaları konusunda uyardı. Coşkun, "Avrupa Birliği kapsamında 'eğitimde teknoloji nasıl kullanılır' projesi kapsamında burada bulunuyoruz. Daha önceleri de 'Leonardo da Vinci Projesi' kapsamında burada bulunmuştuk. Hannover'deki makine sanayi fuarına katıldık.
Oradaki Türk firmalarını görünce çok duygulandım. Burada dünya makine sanayisinde Türkiye'nin büyük ses getirebileceğini gördük. Buradaki Zonguldaklı işadamı Cilas Fabrikası sahibi İrfan Cilas ile birlikte ileride Zonguldak'ta ne gibi yatırımlar yapılabilir konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Biz istiyoruz ki buradaki işadamlarımız ülkelerine yatırım yapsınlar" dedi.
Dernek Başkanı Erol Yukarıbaş da, dernek olarak 2005 yılından beri bu tür projelere destek verdiklerini Türkiye'den gelen tüm heyetler ile yakından ilgilendiklerini ve Zonguldak'ın sorunlarına dernek olarak çare aradıklarını belirtti. Yukarıbaş, ''Dernek yönetimi olarak, heyetle birlikte Hannover'deki makine fuarını gezdik. Oradaki firmaların çoğunluğunun Türk şirketleri olması beni çok mutlu etti. Almanya'daki iş adamlarımız bugün ciddi cirolara ulaştılar. Bulunduğumuz eyalette de, birçok insana istihdam sağlıyorlar. Göçün 50. yılında işçi olarak geldiğimiz bu ülkede, iş veren konumunda olmak büyük bir avantaj. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Buradaki Zonguldaklı iş adamlarımızın memleketlerine yatırım yapmalarını istiyoruz'' diye konuştu.
İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Yılmaz ise, Avrupa Birliği projeleri ve eğitim konularında Zonguldaklılara bilgiler verdi. Yılmaz, Ulusal Ajans'ın açtığı proje çalışmasında Zonguldak ilinin 13. olduğunu belirterek, derneklerin eğitim konularında ciddi çalışmalar yapmasını istedi.