Türkiye'de ikincisi Zonguldak'ta düzenlenen "Maden Makineleri Sempozyumu ve Sergisi"nin açılışı gerçekleştirildi. 4-6 Kasım tarihleri arasında yapılacak sempozyum, ZKÜ Konferans Salonu'nda açılış konuşmalarıyla başladı.
Maden Makineleri Sempozyumu ve Sergisi açılış törenine; CHP Zonguldak Milletvekilleri Ali Koçal ve Ali İhsan Köktürk, Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, 3'üncü Jandarma Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Süleyman Yüksel, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Baro Başkanı İ.Kerem Ertem, ZKÜ Rektörü Prof.Dr.Bektaş Açıkgöz, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Emin Koramaz, GMİS Genel Sekreteri Taci Alkaya, TMMOB EMO İl Temsilcisi Bülent Özgümüş, KESK Dönem Sözcüsü Tahsin Kumkumoğlu, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ve Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Atıf Mete, ilçe temsilcileri, ve davetliler katıldı.
MÜFTÜOĞLU; "TÜM KURUM VE
PAYDAŞLARINA ULAŞMAYA ÇALIŞTIK"
Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Prof.Dr.Yadigar Müftüoğlu, yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi
 "İlki iki yıl önce Kütahya'da düzenlenen bu sempozyumun ikincisi 160 yıllık kömür madenciliği geçmişine sahip Zonguldak'ta düzenlenmesinden gurur duyuyoruz. Sempozyumun belirtilen amacına ulaşabilesi için iki şube başkanımızla birlikte sektörün tüm kurum ve paydaşlarına ulaşmaya çalıştık. Ülkemizde maden makineleri sektörü çeşitliliği ve potansiyeli hiç de küçümsenmeyecek bir boyuttadır. Bu kriz ortamında davetimize olumlu yanıt vererek sergimize katılan tüm kuruluşlara ayrıca teşekkür ederim."
KAYMAKÇI; "SEKTÖR TEŞVİK EDİLMELİ"
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, bu tür etkinliklerin bir birikim ürünü olduğunu belirterek şunları söyledi;
"Etkinliğimizin amacı; iş ve maden makinelerinin kullanıcıya tanıtılması, bu alanda yaşanan sorunların tartışılarak ortak bir çözüme ulaştırılmasıdır. Dünyamız çok hareketli günler geçiriyor. Bu hareketlilik ve değişim; ekonomi, siyaset ve teknoloji alanlarında daha bariz hissediliyor. Dünyada madencilik sektöründe söz sahibi ülkelere baktığımızda tümünün kendi maden makineleri sektörünü kurdukları açıkça görülüyor. Maden makineleri ancak üretim bölgelerine bağlı olarak, eğer varsa o alandaki bölgesel teşviklerden yararlanabilmiştir. Maden makinesi üreten sektörler, akılcı planlar çerçevesinde uygun yöntemler kullanılarak teşvik edilmelidir."
METE; " MAKİNE PARKI
ENVANTERİ ÇIKARILMALI"
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Atıf Mete, sözlerine Makine Mühendisleri Odası'nın yıllarca üzerine düşen görevi yaptığını belirterek başladı. Mete, "Ülkemizin ekonomik alanda gelişiminde maden makineleri öneli bir yer tutuyor. Bu nedenle maden makinelerinin yerli üretimine yönelik bir sektör oluşturulması ve bu alanda dışa bağımlılığın kaldırılması önem arz ediyor. Özel sektör ve kamu sektörünün makine parkı envanteri çıkarılmalı, bu envanter için önce temel kıstaslar belirlenmeli ve bu kıstaslara göre çalışma yapılmalı" diye konuştu.
ZKÜ Rektörü Bektaş Açıkgöz, iki şubeyi de kutladığını belirterek, "Sektörün iki önemli paydaşlarını bir arada görmek, birikimlerini bizlerle paylaşmaları ve öğrencilerimizin bu birikimlerden faydalanabilmeleri bizleri mutlu etti" dedi.
TORUN; "MADENCİLİĞİ, TOPLUM
SORUNLARINDAN AYRI TUTMUYORUZ"
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, maden ve madenciliği toplum sorunlarından ayrı tutmama bilincinde olduklarını belirtti. Torun, "Ekonomik kriz madenciliği etkiledi. Üretimde düşüşler ve istihdamda azalmalar oldu. Madencilikte yeni gelişen teknolojinin kullanılmaması, madencilikte istenen düzeye gelmeyi etkiledi" şeklinde konuştu.
KORAMAZ; "İTHAL MAKİNE
ORANI ÇOK YÜKSEK"
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Emin Koramaz da, bu dönemdeki yaptığı etkinliklerden bahsederek şunları söyledi; "Maden makineleri sektörünü içine alan makine imalat sektörünün gelişimi de doğal olarak bu süreçten olumsuz olarak etkilenmiş bu alandaki dışa bağımlılığımız daha da perçinlenmiştir. Öyle ki, yerli üretimde dahi yüzde 61 oranında ithal girdi kullanılıyor, ihracat artışı ithalatı da körüklüyor. Bütünlüklü bir bilim teknoloji politikamızın olmaması ve bu alandaki kamusal desteklerin yetersizliği ihracatımızın büyük ölçüde katma değeri düşük konvansiyonel genel makineler ve aksamlarla sınırlı kalması sonucunu da doğurdu. Yüksek katma değerli ürünler makine ihracatı içinde yüzde 11'i aşmıyor, genelde fason çalışma sürdürülüyor. İç pazar talebinin yüzde 52'si ithal makineler ile karşılanıyor."
KUMKUMOĞLU; "ULUSAL
MADENCİLİK POLİTİKASI BELİRLENMELİ"
KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tahsin Kumkumoğlu, bu sempozyumun ülke madenciliğine yapacağı katkıların büyük olduğunu belirterek, "Madencilikte halktan yana, çevreye duyarlı, yeraltı zenginliklerimizin gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarımını sağlayacak, emekten yana ulusal bir madencilik politikası belirlenmeli" diye konuştu.
ALKAYA; "ÜRETİMDE BEDEN
GÜCÜ DAHA DA AZALACAK"
GMİS Genel Sekreteri Taci Alkaya ise, üretim politikalarından bahsederek, "Maden makinelerinin, maden üretiminde beden gücünün azalacağı ve üretimde gelişmeyi sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ise, Zonguldak'ın, maden makine sektörü ve teknolojik yenilikleri ve gelişmeleri yaşayan kent olduğunu belirtti.
KÖKTÜRK; "SEKTÖRÜN
AYRILMAZ PARÇASI"
CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, maden emekçilerini ve maden şehitlerini saygıyla andığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti;"Atatürk madencilik konusunda teknik eleman yetişmesine çok önem verirdi. Ulusal bir maden politikasından söz etmek mümkün değil. Maden makineleri, maden sektörünün ayrılmaz bir parçasıdır. Madencilikte teknolojik yatırımlar, iş kazalarını önleyecektir."
KOÇAL; "TEŞVİK PAKETİNDE
MADEN MAKİNELERİ SEKTÖRÜ YOK"
CHP Milletvekili Ali Koçal ise, maden makine sektörünün fazla gelişmemiş ve dışarıya bağımlı olduğuna değinerek, "Dışarıya bağımlı kalmanın sonucu olarak ülkemiz makine mezarlığına haline geldi. Dışarıdan makineler getirtiliyor ve kullanılmıyor.
Teşvik paketine uzaktan yakından ilgisi olmayan sektörler alındı, fakat maden makineleri sektörü yazılmadı. Bu sempozyumdaki konuşmalar burada kalmasın, bu sorunları yetkili mercilere ulaştıralım" şeklinde konuştu.
AYLANÇ; "MADEN MÜZESİ İHALE EDİLDİ"
Son konuşmacı olarak kürsüye çıkan Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Valilik olarak sempozyumdan beklentilerini dile getirerek, "Biz de madencilik konusunda "maden müzesi" ihalesini yaptık.
4 milyon TL'lik bir yatırımla maden müzesi açacağız" dedi. Konuşmaların ardından Maden Makineleri Sergisi'nin açılışı yapıldı. Sergiyi gezen davetlilere, firma yetkilileri ayrıntılı bilgiler verdi.