Büro Emekçileri Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Hayri Anıl Çetin, gelir dağılımındaki adaletsizliğin her geçen gün daha da derinleştiğini söyledi.

BES Zonguldak Şube Başkanı Hayri Anıl Çetin beraberinde KESK'e bağlı bazı sendikaların yönetim kurulu üyeleri ile BES üyelerinin Zonguldak Sosyal Güvenlik Kurumu önünde yaptığı açıklamada, Güvenceli iş, güvenli gelecek istiyoruz. Performans esaslı çalışmaya hayır, sözleşmeli köle olmayacağız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İş-Kur'da unvan ve görevde yükselmelerde liyakat ve kariyer rafa kaldırılmış, kadrolaşma bakanlık ve bağlı kurumlarda yaygın bir hale gelmiştir. Eşit işe eşit ücret adı altında çıkarılan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile eşit işe eşit ücret vermek şöyle dursun Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının ücretlerinde kayıplar oluşmuş. Bugün dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması olarak tanımlanan açlık sınırı 1.060 TL, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen yoksulluk sınırı ise 3.351 TL'dir. İçinde bulunduğumuz yıl toplu sözleşme adı altında sürdürülen süreçte yine belirleyici olan tek başına hükümet olmuş, adından başka toplu sözleşme ile alakası olmayan bir süreç kılınmıştır. Önümüzdeki yıl için hükümetin tek taraflı olarak yaptığı belirleme ile kamu çalışanlarına yüzde 3+3'lük maaş artışı öngörülmüş olup kamu çalışanlarının önemli bir kısmı yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum edilmiştir. Emekçilerin sırtındaki asıl vergi yükü ise zorunlu tüketim maddeleri yani temel ihtiyaçlarını giderirken ödedikleri KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerden oluşmaktadır. Ülkemizde bütçe yapısının kanayan yarası dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içersindeki payının oldukça yüksek oluşudur. Gelişmiş ülkelerde dolaylı vergilerin payı yüzde 30'u aşmazken. Ülkemizde bu oran yüzde 60 civarındadır.

İNSAFINA BIRAKILMAKTADIR

2013 yılı bütçesinde gelir kalemlerindeki değişimlerde toplumsal adaletle bağdaşmamaktadır. Sosyal devlet olmanın gereği olan eğitim ve dinlenme tesisleri, misafirhane, yemekhane, çocuk bakım evi, kreş gibi tesislerin giderlerinin tamamının tesislerin işletilmesinden elde edilecek gelirlerden karşılanması hüküm altına alınmaktadır. Bu koşullarda kamuya ait olan sosyal tesislerden faydalanırken ödenen bedel piyasa koşullarının insafına bırakılmaktadır. TBMM'de bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Bütçesi, Plan Bütçe Komisyonunda görüşülüyor. Büro emekçileri sendikası olarak işkolumuzda bulunan kurumların bütçeleri, plan bütçe komisyonlarında görüşmeleri öncesi, Plan Bütçe Komisyonu üyesi milletvekillerine taleplerimize ilişkin fakslar çekerek, merkezle ilgili bakanlıklar, illerde ise ilgili kurumlar ve başkanlıklar önünde basın açıklamaları ile sorunlarımızı ve 2013-2015 bütçesinden beklentilerimizi ve taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı kurumlarda çalışan kamu emekçilerinin 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname nedeniyle doğan hak kayıplarının telafi edilmesi, insanca yaşayabilecekleri temel ücret başta olmak üzere, çalışma koşullarını iyileştiren özlük ve sosyal hakları karşılayan bir bütçe oluşturmak için başta AK Parti Hükümeti olmak üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını, Plan Bütçe Komisyonu üyelerini ve milletvekillerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışanlarının seslerini duyurmaya davet ediyoruz dedi.