Filyos Vadisi'nde proje kapsamında hak sahiplerinin ödeneklerini beklediği kaydedildi. Filyos beldesinde yapımı yılan hikayesine dönen ve Karadeniz'in GAP'ı olarak adlandırılan Filyos Vadi Projesi kapsamında Çaycuma'ya kadar kamulaştırılan alanlarda hak sahipleri ödeneklerini beklemeye başladı. Konuyla ilgili olarak Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen değerlendirmelerde bulundu. İlk ayak olarak 500 dosyanın adliyeye sevk edildiğini belirten Gülşen, Maliye Bakanlığı'nın kamulaştırma ile ilgili olarak 85 milyon TL'yi Zonguldak Valiliğine serbest bırakıldığını söyledi. Gülşen, "Filyos Vadi Projesi kapsamında ve ilan edilen serbest bölgeler kapsamında, Çaycuma ilçemizin Filyos nehri yatağında, yaklaşık 19 milyon metrekarelik arazinin 4 milyon 700 bin metrekarelik kısmı vatandaşlarımızın özel mülkiyetine sahip arazilerden teşkil etmektedir. 5 bin 300 hak sahibinin önümüzdeki günlerde kamulaştırma istinat paraları dosyaları hızlı bir şekilde hazırlanmakta olup, süratle Çaycuma Adliyesi'ne yani bilirkişi tespit ve tayin etmek kaydıyla, mahkemelerimize yetkili kurum ve resmi kurumlarımız, dosyaları intikal ettireceklerdir. Filyos Liman Projesi ile ilgili birinci bölge, Derecikören'den deniz bölgesine bakan kısmı, ikinci bölge ise Saltukova köprüsünden Çaycuma köprüsü arasında kalan kısımdır.
Kamulaştırma birinci kısımdan başlamış bulunmaktadır. Şuan itibariyle Maliye Bakanlığı kamulaştırma ile ilgili 85 milyon TL'yi Zonguldak valiliğimize serbest bırakılmıştır. Artık vilayetimizin hesabındadır. 500 dosya da süratli bir şekilde, ilk ayak olarak hak sahibi 500 dosya hazırlanıp adliyeye sevk edilmiştir. Bilirkişilerle beraber kamulaştırma yaklaşık birkaç ay içerisinde netice alınacağına inanıyoruz. Toplam kamulaştırmalarımız yılbaşına kadar devam edecektir" dedi.
Başkan Gülşen, Filyos Vadisi'nin 1992 senesinde kıyı kenar kapsamı içerisine alındığını belirterek, "Kıyı kenarla ilgili bir sıkıntıyı da burada belirtmek istiyorum.
Filyos Vadisi 1992 senesinde kıyı kenar kapsamı içerisinde alındı. Irmak yatağımız sel bölgesi olduğu gerekçesi içerisinde, bir koruma bandı olarak, Bayındırlık Bakanlığınca, İl Müdürlüğünce, kıyı kenar tespitleri yapılmaktadır. Bu çerçevede, kıyı kenar içerisinde kalan arazilerin, kamulaştırılmaları hak sahipleri arazilerin kendilerine ait geriye dönük olduğunu ispat ederlerse, kamulaştırma çalışmaları ondan sonra devam edecektir. Kıyı kenar dışında kalan sorunsuz arazilerin, kamulaştırma çalışmaları devam edecektir. Para 85 milyon lira ile sınırlı kalmayacaktır. Bakanlıklardan aldığımız yetkililerden aldığımız bilgiler doğrultusunda, bu para daha da artacaktır. Mahkeme ne karar verirse derhal paralar hak sahiplerine ödenecektir" diye konuştu. Burada serbest bölgenin kaldırılıp endüstri sanayi bölgesi kurulması gerektiğini belirten Başkan Gülşen sözlerini şöyle tamamladı:
"Bir taraftan sette çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar iş makinesi ve araç gereci firma tarafından biz çoğaltılmasını talep ettik. Önümüzdeki günlerde sette çalışmaları hız kazanacaktır.
İller Bankası jeotik jeoteknik çalışmalarını Filyos Vadisi'nde tamamlamak üzereler 1 aydır çalışıyorlar. Bundan sonraki bir ay içerisinde de bu çalışmalar bitecek ve akabinde imar çalışmaları devreye girecektir.
Filyos'un imarı olmayan bölgeye bir arazi tahsisi yapılması mümkün değildir. Filyos Liman Projesi'nin yap-işlet-devret modeline göre ihaleye çıkartılması mümkün değildir. Filyos Liman Projesi'nin yap-işlet-devret modeline göre ihaleye çıkartılmasıyla da ilgili, serbest bölgeler Genel Müdürlüğü'nden o arazinin kapsam dışı bırakılması gerekiyor. Çalışmalar devam ediyor."