Birleşik Kamu-İş’e bağlı Eğitim-İş Sendikası Zonguldak Şubesi, CHP, ADD, TGB ve İP’in destekleriyle dün, 24 Ocak 1993 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu’yu anmak üzere Madenci Anıtı önünde basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasına; CHP eski İl Başkanı ve Milletvekili Aday Adayı Osman Yayla, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Karadeniz Bölge Sorumlusu Erol Sarıal ve ADD Zonguldak Şube yönetimi, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Şube Başkanı Savaş Oruç ve yönetimi, İşçi Partisi (İP) İl Başkanı Mehmet Uslubaş ve yönetimi ile Eğitim-İş Sendikası yönetici ve üyeleri katıldı.
“KATİLLER 18 YIL GEÇMESİNE
RAĞMEN YAKALANAMADI”
Evinin önündeki aracına binerken, bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu’yu anmak üzere Madenci Anıtı önünde toplanan kalabalık, basın açıklamasının ardından sloganlar attı. Daha sonra Mumcu’nun katillerinin aradan geçen 18 yıla rağmen hala yakalanamadığını söyleyen Eğitim-İş Sendikası Zonguldak Şube BaşkanıMetin Kahveci, basın açıklamasında şunları söyledi;
“Cumhuriyet ve demokrasi mücadelesiyle ucunu sivrilttiği keskin kalemi 24 Ocak 1993’te uğradığı hain suikastta kırıldı Uğur Mumcu’nun. Aramızdan ayrılışının 18’inci yıldönümünde, onu derin bir özlem ve saygıyla anıyoruz. Ülkemizin ve Türk basınının kaybettiği en büyük değerlerden biri olan Mumcu, mafya ve siyaset ilişkisine, teröre, yolsuzluğa, kökten dinci akımlara karşı, somut belgelere dayalı çalışmaları ve yayınladığı eserleriyle önder bir gazeteci olmuştur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerinin yol göstericiliğinde daha iyi bir geleceğin izini sürmüş olan araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, dürüstlüğü, ilkeleri, devrimci ve Atatürkçü kimliği ile aydınlanmanın öncülerindendir. Yaşamı boyunca ülkesini karanlığa götürmek isteyen emperyalist güçlere, irticaya ve bölücülüğe karşı mücadele etmiştir. Türkiye üzerinde oynanan emperyalist kirli oyunları kalemiyle açığa çıkarmaktan çekinmeyen cesur Uğur Mumcu’nun, ülkemizin sürüklenmekte olduğu yöne dair tespitlerinin doğruluğu, Türkiye’nin bugünkü durumunu daha o günlerden öngördüğünü kanıtlamıştır. Terörizm ve emperyalist iş birlikçileri; bağımsız, özgür, çağdaş, demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti’ni savunmak ve yüceltmek için mücadele eden aydınları, Uğur Mumcuları, Abdi İpekçileri, Muammer Aksoyları, Bahriye Üçokları, Ahmet Taner Kışlalıları ve daha nicelerini hedef almıştır. Ne acıdır ki üzerinden uzun süre geçmesine karşın pek çok cinayet hala daha aydınlatıl(a)mamıştır. Bu durum devleti yönetenlerin bir ayıbıdır.”
“VURULDUN, AMA HALKIN
SENİ UNUTMAYACAK”
“Gün, karanlık odakların Atatürkçü insanları kahpece katletmelerinin aydınlığa çıkarılma günüdür. Gün, ‘Ne ABD, ne AB tam bağımsız Türkiye ve Türkiye laiktir laik kalacak’ diyenlerin günüdür. Gün, etnik ayrımcılığa yol açacak ana dil eğitimi gibi hiçbir ulus devletin kabul edemeyeceği emperyalist istekleri kabul etmeme günüdür. Gün laiklik olmadan demokrasinin olmayacağını ifade etme günüdür. Gün, Ulu Önderin ilkelerini davranışlarıyla ifade edenlerle,  takiyeci, liboş, yalaka, genetiği değişmiş insanların ayırt edilme günüdür. Eğitim-İş, aydınlanma devriminin, demokrasimizin uğuru ve şehidi Uğur Mumcu’yu saygıyla anarken, laik Türkiye Cumhuriyeti’ni koruma kararlılığını, Atatürk devrim ve ilkelerine bağlılığını bir kez daha vurgulamaktadır. Onun görüş ve düşünceleri yolumuzu aydınlatmaya bir başka deyişle çözümün Kemalizm’de olduğunu söylemeye devam edeceğiz. Vuruldun, ama halkın seni unutmadı, unutmayacak! Vurulduk! Ey halkım unutma bizi diyen Uğur Mumcu’yu gönüllerimizde yaşatırken katillerinin bir an önce yakalanarak adalete hesap vermesini istiyoruz.”
Basın açıklamasının ardından Madenci Anıtı’na çelenk ve karanfil bırakıldı. Göstericiler açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldılar.