Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin 12 Kasım'da yapılan genel kurula katılan herkese teşekkür ederek, "To plantıda ortaya konulan fikir ve görüşler ile raporumuza son şekli verildi. Söz konusu çözüm öne rimizi kapsayan yol haritası ve ilkeler, Meclis'te görüşülmek üzere Zonguldak Belediyesi'ne iletilecek ayrıca bilgi olarak Zonguldak Valiliği'ne ve TTK Genel Müdürlüğü'ne de sunulacak" dedi.
Başkan Sezgin, yazılı açıklamasında şunları söyledi; "Kent Konseyimizin 12 Kasım tarihli toplantısı hepimizi mutlu eden bir katılımla gerçekleştirildi. Belki de bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek katılımın sağlandığı Kent Konseyi Genel Kurulumuz, Zonguldak halkının gündemimizi oluşturan Lavuar alanı sahası konusuna ne kadar duyarlı olduğunun da gös tergesi oldu. Genel kurulumuza katılan kent konseyi temsilcilerimize,  tüm sivil toplum kuruluş larımıza ve özellikle halkımıza çok teşekkür ediyorum. Kent Konseyimiz, Lavuar alanı için çözüm önerilerini 4 aylık süre sonunda bu toplantı ile sonuçlandırdı ve en kısa sürede en uygun çözüme ulaşmak için izlememiz gereken yol haritasını ve ilkeleri belirledi. Toplantıda ortaya konulan fikir ve görüşler ile raporumuza son şekli verildi. Söz konusu çözüm önerimizi kapsayan yol haritası ve ilkeler, Meclis'te görüşülmek üzere Zonguldak Belediyesi'ne iletilecek ayrıca bilgi olarak Zonguldak Valiliği'ne ve TTK Genel Müdürlüğü'ne de sunulacak. Özetlemek gerekirse, Lavuar alanının en uygun şekilde değerlendirilmesi için yapmamız gerekenler ve izlememiz gereken yöntem için önerilerimiz şu şekilde; Alanın Projelendirilmesinde uygulanması gereken yöntem 'Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği'ne göre ulusal ölçekte tek kademeli Kentsel Tasarım Proje Yarışması düzenlenmesidir. Bu yarışmaya ekip olarak katılımlar sağlanmalı ve her ekipte 1 Şehir plancısı, 1 mimar ve 1 peyzaj mimarı olma zorunluluğu getirilmeli. Planlama yaklaşımı geçmişin değerlerini gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak, çevre yapılaşmayla bütünleşecek ve çağdaş yaşamın gereği düzenli, planlı ve sürdürülebilir nitelik taşıyan yeni işlevler ve tasarımlar içeren, kentsel ihtiyaçları ve sorunları da göz önünde bulunduran bir planlama şeklindedir. Planlama alanının sınırı bütüncül bir yaklaşım düşünülerek 08.12.2006 tarih ve 335 sayılı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla belirlenen tescilli 22.000 metrekarenin dışında çevre yapılaşmayla uyum ve bütünlüğünü sağlayacak olan yapı adalarını ve deniz ile bağlantılı olan küçük bir dolgu alanını da kapsayacak şekilde yaklaşık 80.000 metrekare olmalı.  Proje Yarışma şartnamesi içerisinde Zonguldak olarak planlama alanından beklentilerimiz ile ilgili maddelerin yer alması gerekmektedir. Alan için hazırlanacak projeden ana hattı ile beklentimiz sosyo-kültürel bir odak tasarımı ve bir cazibe merkezi yaratacak mekanların kurgulanması şeklindedir. Koruma Kurulu'nun kültür ve ticaret kullanımı şeklindeki tavsiye kararları da dikkate alınarak belirlediğimiz Alanda yer almasını istediğimiz işlevlerin ve mekansal çözümlerin detayları ileteceğimiz raporumuzun içinde yer almaktadır.
Planlama sınırının içerisinde kalan alanın tamamına yakın bölümü TTK mülkiyetinde bulunmaktadır. Alanın işlevsel kullanımı ile ilgili durumun belli olmaması ve ortada kesinleşmiş bir proje olmaması sebebiyle bu aşamada mülkiyet konusuna çözüm önerileri getirmek yerine proje ortaya çıktıktan sonra mülkiyet konusunda değerlendirme yapılması doğru yaklaşım olacaktır. Bu konudaki önerimiz, proje yarışmasının sonuçlanmasından sonra uygun bulunan projenin Koruma Kurulu'na sunulması aşamasında, Zonguldak Valiliği, Zonguldak Belediye Başkanlığı ve TTK temsilcilerinden oluşturulacak komisyon tarafından (her kurumdan 3 kişi olabilir ) projenin uygulamasının nasıl gerçekleştirileceğine karar verilmesi şeklindedir. Kentimiz ile ilgili konularda söyleyecek sözü olan, bildireceği görüşü olan herkesi Kent Konseyimizin bundan sonraki toplantılarına da katılmaya bir kez daha davet ediyoruz."