Kdz. Ereğli Sağlık Grup Başkanı ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Yüksel Tuncer, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak 2011 yılında 105 bin hastaya hizmet verdiklerini söyledi.

Kdz. Ereğli Sağlık Grup Başkanı ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Yüksel Tuncer, 2011 yılını değerlendirdi. İlçenin merkezi ve köyleri ile birlikte yaklaşık 210 bin nüfusa hizmet vermeye çalıştıklarını belirten Tuncer, hizmet kalitesinin ise her geçen gün yükseldiğini kaydetti. Merkez bünyesinde 19 hekim ve 5 hemşire ile vatandaşlara daha kaliteli ve iyi hizmet verme amacında olduklarının belirten Tuncer, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak çalışmalarımız sürüyor. 2011 yılının ortasında 2 tane hekim gelmiştir, daha sonra bir hekimimiz daha gelmiş ve toplam 19 hekim ve 5 hemşire ile hizmet vermekteyiz. Bu süreç içerisinde 2010 yılına oranla 2011 yılında hasta sayımız yüzde 30 artmıştır. 2010 yılında ortalama 70 bin hastaya bakmış iken, 2011 yılında bu sayı 105 bine çıkmıştır. Tedavi ve dolgu oranlarımız artarken, diş çekim oranlarımızda azalma meydana gelmiştir. Merkezimize yeni teknolojinin kazandırdığı ürünlerden almaya devam ediyoruz. Zaman zaman periyodik olarak intant işlemleri ve gömülü 20 yaş dişi operasyonu yapmaktayız. Ünitemizi genişleterek ve kalitesini yükselterek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu arada 2011 yılında Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulundan denetleme geçirdik, denetleme sonucunda birçok yerden teşekkür aldık, küçük birkaç yerden de yapmamız gereken şeyler konusunda not aldık. Kalite çalışmaları doğrultusunda İl Sağlık Müdürlüğünce kalite çalışmalarımız ile ilgili denetleme geçirdik. Denetlemeler sonucunda 90'ın üzerinde puan aldık. Çalışmalarımızı denetlemeler sonucunda aldığımız puan çerçevesinde devam ettireceğiz. Daha iyi ve kaliteli hizmet vermek vermeye ve hastalarımıza daha güzel bir ortam hazırlamak için çalışmalarımız devam edecektir dedi.
İlçedeki koruyucu hekimlik çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Tuncer, Koruyucu hekimlik ile ilgili çalışmalarımız var. Bu aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri uygulaması içerisinde birincisi flüorür uygulaması yapıyoruz. Tüm okullarımızda birinci, ikinci ve üçüncü sınıflara bu uygulamayı yapıyoruz. Aynı zamanda okullarımıza eğitim amaçlı programlar yapıyoruz. 2011 yılının son günlerinde Kışla İlköğretim Okulunda yaklaşık 150 öğrenciye altıncı ve yedinci sınıf öğrencilerine ağız ve diş sağlığı ile ilgili, diş fırçalama ve beslenme ile ilgilim seminer verildi. Bu eğitimleri değişik zamanlarda ve değişik okullarda bir program dahilinde devam ediyoruz. Ereğli farklı bir konumda eğitim ve öğretim seviyesi yüksek, ama kırsala doğru gidildiğinde ağız diş sağlığı ile ilgili yetersizlikler, aksaklılar ve olumsuzluklarla karşılaşmaktayız. Ama 100 bin nüfuslu Ereğli'yi baz alırsak ben birçok il ve birçok bölgeden daha iyi konumda olduğumuzu düşünüyorum diye konuştu. 2012 yılı hedefleri ile ilgili bilgiler veren Tuncer şunları söyledi:
2012 yılında hasta sayımızı yine yüzde 30 arttırarak yaklaşık 130 bin seviyesine çıkarmak, tedavi oranlarımızı yüzde 6'dan yüzde 7,5'lara çıkarmak, dolgu sayısı oranlarını yüzde 22'den yüzde 25-26 seviyesine çıkartmak ve diş çekim sayısını azaltmak, aynı süre içerisinde sabit ve hareketli protez sayılarını azaltarak kaliteyi yükseltmektir. Sağlık Grup Başkanlığı'nın 2011 yılı faaliyetleri hakkında bilgiler veren Tuncer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Ereğli Sağlık Grup Başkanlığı olarak bünyemizde toplam 50 tane aile hekimimiz var, biliyorsunuz 2010 yılının Eylül ayında aile hekimliğine geçildi. Bu süreç içerisinde başta ufak tefek sorunlar yaşanmış olsa da şu anda aile hekimliği yüzde 90 oranında oturmuş durumda, aile hekimlerimiz kendi birimlerinde kan tahlili yaparak, kan alarak tetkik ve tedavi yapmaktadırlar. Vatandaşlarımız da aile hekimlerini serbest ve rahat bir şekilde istedikleri yerde aile hekimlerini seçme şansları vardır. Aile hekimlerimizin de bu konuda vatandaşımıza karşı daha duyarlı, daha ilgili ve tedbirli olduğunu düşünüyorum. Çalışmalarımızı bu yönde ilerletiyoruz. Vatandaş odaklı çalıştığımız için önce vatandaşımızın sağlığı diyor, bu amaç doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sağlık konusunda birçok alanda çalışmalar yapılmaktadır. Bunlar aşı programı, flüorür jel uygulaması, verem savaş ile ilgili çalışmalar, ana çocuk sağlığı çalışması ve eğitim programlarıdır. Bu süreç içerisinde öğrencilerimiz aile hekimlerine gidip okul sağlığı taramalarını yapmaktadırlar.
Aile hekimlerimizde mobil hizmet vererek köylere gidip belirli günlerde vatandaşlarla birebir sağlık taramaları yapmaktadır. Bizde Sağlık Grup Başkanlığı olarak ana çocuk sağlığı ile işbirliği yaparak okul aşılarını yapmaktayız ve Verem Savaş Dispanserimizde doğrudan gözetimli tedavi ile verem hastalarımız takip edilmekte ve ilaçları düzenli bir şekilde verilmektedir. 112 acil servisinin yeni binasına taşınacağını kaydeden Tuncer sözlerini şöyle tamamladı:
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen, ihale yapılıp bitme aşamasında olan Devrek Yolu üzerindeki Fevzi Özdemir Aile Sağlı Merkezinin altındaki boş alan yeniden yapılandırıldı.
İnşaatı ve iç donanımı bitmek üzere en kısa zamanda buranın yeni 112 acil servis olarak değerlendirilerek hizmet vereceğini düşünüyoruz.