'Kısa adı Zohyad olan Zonguldak Hasta ve Hasta Yakınları Hakları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Adanur, ilaç takip sisteminden dolayı hasta ve yakınlarının mağdur olduklarını ifade etti.
İlaç Takip Sisteminin tam olarak oturtulmadan uygulamaya geçilmemesi gerektiğini belirten Adanur, "Sağlık Bakanlığının Türkiye genelindeki yetkili birimi İl Sağlık Müdürlükleridir.  Gerek İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri gerekse illerdeki Eczacılar Birlikleri gerekli kontrolleri yapmalıdır.Birlik beraberlik içerisinde vatandaşların sıkıntılarını gidermeliler.Gerek ilaç firmaları gerekse Eczacılar odası , ilaç karekodlarının tüm eczanelere dağıtılmalarının sağlanması için, gerekli çabayı göstermelidirler" dedi.
Zohyad adına yapılan açıklama şu şekilde:
"Sağlık Bakanlığı, İlaç güvenliğinin sağlanması için Türkiye genelinde ilaçların her birinin izlenmesi için, "ilaç takip sistemi" adı altında alt yapı oluşturmaya başladı. 16 Mayıs 2010 tarih itibarıyla sistem üzerinden, Eczaneler tarafından hasta veya yakınlarına ilaçlar verilmeye çalışılıyor. İlaç takip sisteminin kullanılmasının zorunlu olmasından dolayı, hasta ve yakınları hem de eczaneler sıkıntılarla uğraşıyorlar.
Hasta ve Yakınları ilaçlarını alabilmeleri için, Eczanelere gittiklerinde hayal kırıklığına uğruyorlar. Saatlerce beklemek zorunda kalıyorlar. Ya sistem tıkanıyor yada ilacın karekod'u sisteme girilmediğinden Eczacılar tarafından okutulamıyor.Sağlık Bakanlığı İlaç Takip Sistemini tam olarak oturtmadan uygulamaya geçmemeliydi.Sıkıntılarla vatandaşlar uğraşırken yetkililer bu konuda gayet rahat görünüyorlar.
Sağlık Bakanlığının Türkiye genelindeki yetkili birimi İl Sağlık Müdürlükleridir.  Gerek İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri gerekse illerdeki Eczacılar Birlikleri gerekli kontrolleri yapmalıdır.Birlik beraberlik içerisinde vatandaşların sıkıntılarını gidermeliler.Gerek ilaç firmaları gerekse Eczacılar odası , ilaç karekodlarının tüm eczanelere dağıtılmalarının sağlanması için, gerekli çabayı göstermelidirler. Zonguldak Hasta ve Hasta Yakınları Hakları Derneği olarak temennimiz, bu sıkıntıların olmamasıdır. Hasta ve Yakınları, ilaçlarını eczanelerden alırken, bu sıkıntılarla karşılaşmamalarıdır."