Zonguldak İl Müftüsü Refik Bulut, yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle Zonguldak merkez ve ilçelerinde geniş kapsamlı çalışmalar başlattıklarını ifade etti. Çalışmalardan bahseden ve vatandaşlara oruç tutma konusunda uyarılarda bulunan Bulut, ibadet yaparken insanların hayatlarını tehlikeye atmamasını, sağlık sorunları bulunanlara oruç tutmamalarını önerdi. Bulut, açıklamasında şunları söyledi;
“HALKIMIZIN RAHAT VE HUZUR İÇERİSİNDE GEÇİRMELERİ İÇİN CAMİLERİ DÜZENLEDİK”
“Sağlık ve sıhhat içerisinde, ülkemizin birliği, beraberliği ve bütünlüğü içerisinde bir Ramazan ayına daha yaklaşmış bulunuyoruz. 31 Temmuz akşamı ilk teravih namazını kılacağız, 1 Ağustos günü de orucumuza başlamış olacağız. Halkımızın bu Ramazan ayını feyzinden, bereketinden daha çok istifade edebilmeleri için hazırlıklarımıza şimdiden başladık. İlçe müftülerimiz ve ilimizdeki bayan vaizler de olmak üzere bütün vaizlerimizle beraber toplantılarımızı yaptık. Çok önemli olan mazeretlerin dışında bütün görevliler, müftüsünden hizmetlisine kadar Ramazan ayında izin kullanamayacaklar. Herkes görevinin başında olacak. Halkımızın rahat ve huzur içerisinde geçirmeleri camilerde ibadet yapabilmeleri için camilerin iç ve dış tertip düzeni, temizliği ve camilerdeki elektrik ve ses sistemleri bir defa daha gözden geçirilecek. Hiç kimse bu konulardan rahatsızlık duymayacak. Bunun yanında bayanlarımız teravihlere coşkulu bir şekilde devam ediyorlar. Camilerimizde bayan cemaatimiz için havadar, güzel yerlerde mekanlar hazırlayacağız. Abdestlerini almaları ve ihtiyaçlarını giderme yerleri oluşturacağız. Ramazan özel vaaz ve irşat programı oluşturduk. Vaaz ve irşat programında daha çok komşuluk ilişkileri ağırlıklı olmak üzere sevgi, saygı, şefkat, merhamet konuları üzerinde duracağız. Bütün merkezi yayından ve diğer camilerimizdeki arkadaşlarımız bu konuya hassasiyet gösterecekler. Ezanlarımızda bir takım değişiklikler yapacağız. Ezanlarımız imsakla birlikte okunacak. Önceden güneşin doğmasına bir saat kala okunuyordu. Sahur zamanının tam bittiği anda biz ezanı okuyacağız. Minarelerin kandilleri akşam ezanında yanacak, sabah ezanında söndürülecek. Ramazan ayının içinde Kadir Gecemiz var. İlçelerimizde gerekli güvenlik tedbirleri alacağız.”
“BU SENENİN ASGARİ FİTRE MİKTARI 7,5 TL. OLARAK BELİRLENDİ”
“Bütün görevlilerimiz çevresindeki yaşlı, özürlü, fakir, muhtaç, yetim, özellikle şehit ailelerine ziyarette bulunacaklar. Varlıklı olan ailelerin muhtaçlara yardım etmesini teşvik edeceğiz. Ramazan’da iftar sofraları kurulacak, ihtiyaç sahiplerinin o sofralarda bulunmalarını sağlayacağız. İnşallah bu ramazan ayını birlik ve beraberlik içerisinde geçireceğiz. Ramazan ayı hem sıcak bir mevsim ve günlerin uzun olduğu güne denk geldi. Bu sene oruç tutarken zorlananlar olabilecek. Ama bu ibadet Allah’ın bize emrettiği hem dünyevi faydaları olan, hem de bize öbür dünyada sevabı çok büyük olan bir ibadettir. Gücümüzün ve imkanımızın ölçüleri içerisinde tutmaya çalışacağız. Ama tutamayacak derecede rahatsız olanlar varsa, hastalığı artacaksa, emzikli ve hamile kadınlar, yolcular oruçlarını tutmazlar. Tutamadığı günler sayısınca ramazandan sonra havalar da serinleyecek, o zaman tutabilirler.  Dinimizin özelliği kolaylık dinidir, dinimizin kolaylığından da istifade etmemiz gerekir. İbadet yapacağım diye de hayatınızı tehlikeye atmayın. Tutamadığınız günler için fitre de ödeyebilirsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu bu seneki fitre miktarı asgari olarak 7,5 TL olarak belirledi. Bu bir fakirin bir günlük yiyeceğidir, bundan yukarısının sınırı yok, o insanların gönlünden kopan miktara kalıyor.”
“DENİZE İSLAMİ ÖLÇÜLER İÇERİSİNDE GİRİLİRSE ORUCU BOZMAZ”
“Orucun bozulması için ağzından burnundan suyun girmemesi gerekir. Dolayısıyla su girmiyorsa herhangi bir şey olmaz. Tabi ki bunun yanında İslami ölçüler içerisinde denize girmesi gerekiyor. Bu kıyafet anlamında da olabilir, yoksa denize girmek orucu bozmaz. Buna kadın da, erkek de dahil, erkek kadına bakar ama kadın da erkeğe bakıyor. Belediyenin Kapuz Plajı’nda oruçlu insanların da iftardan sonra denize girmesi için aydınlatma hizmeti de güzel düşünülmüş. Ama genel ilkelerimize ters düşmemek şartıyla olabilir.”
Eski ve şimdiki Ramazanların arasında bir kıyaslama yapan Bulut, şu duygu ve düşünceleri dile getirdi;
“ÇOCUKLUĞUMUZDAN MI YOKSA O ZAMANLAR FARKLI MIYDI BİLEMİYORUM, AMA ZEVKİ BAŞKAYDI”
“Hem mevsime göre düşünürsek, havalar sıcak ve günler uzun olduğu için insanlar bunalabiliyor. Çocukluğumuzda geçirdiğimiz Ramazanları hatırlıyoruz, Ramazanlar bambaşka idi. Teravih namazlarına katılımımız, iftarı beklememiz, gece sahura kalkmamız hepsinin zevki bir başkaydı. O günleri özlüyoruz.
Çocukluğumuzdan mı yoksa o zamanlar farklı mıydı bilemiyorum ama zevki başkaydı. Şimdi halkımız da fazla duyarlı, şu anda bile üç aylarda oruç tutanlar var. Onları da kutluyorum. İçinde bulunduğumuz üç aylar bir Müslümanın hayatında bir dönüm noktası, bunu iyi değerlendirmemiz gerekir. Halkımız inşallah huzur içinde bir ramazan ayı geçirir. Ramazan ayının hem ülkemiz, hem İslam Alemine hayırlar getirmesini diliyorum.”