1 Temmuz 2004 tarihinde Hayvan Hakları Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra, Karadeniz Ereğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından modernize edilen Karadeniz Ereğli Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'nde, evcil ve yırtıcı hayvanlara yönelik çalışmalarına devam ediyor.

 

Yaklaşık sekiz yıldır, zamanın her döneminde kendini yenileyen ve özellikle bakıma muhtaç hayvanların tedavilerinin yanı sıra, sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasında ve aşılanmasında önemli çalışmalar gerçekleştiren Karadeniz Ereğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Cumhuriyet Halkevi bünyesinde oluşturduğu kanatlı hayvan parkı ve sahil bandındaki kedi beslenme eviyle de toplumun takdirini kazanan çalışmalara imza atmıştı.

İSTEYENE KÖPEK VERİLİYOR

Türkiye'de Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen Geçici Hayvan Bakımevi İzin Belgesi'ne sahip olan ender belediyelerden biri olan ve Eski Zonguldak Valisi Erdal Ata tarafından, bu yöndeki başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür belgesi ile ödüllendirilen Karadeniz Ereğli Belediyesi bünyesindeki rehabilitasyon merkezi başta olmak üzere müdürlüğünün çalışmaları ile ilgili olarak yerinde bilgiler veren Veteriner İşleri Müdürü Atilla Bulak, Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nde sahipsiz, bakıma muhtaç ya da sahipleri tarafından terk edilmiş köpeklerin bakımı ve tedavilerinin yapılarak yemek ihtiyaçlarının karşılandığını bununla birlikte de isteyen vatandaşlarımıza bu sokak hayvanlarının sahiplendirilmesinin sağlandığını belirtti.

HAYVANLARA TIBBİ DESTEK

Çalışmalarına sokak köpeklerinin bir merkezde toplanıp tedavi edilmesi ve kısırlaştırılması çalışmalarıyla başlayan rehabilitasyon merkezinde, zaman içinde sokak kedilerine de yer verildiğini, doğadaki bazı sebeplerden dolayı yaralanan ve bakıma muhtaç hale gelen kanatlı yırtıcı hayvanların bile gerekli tedavilerinin aynı merkezde yapıldığını ifade eden Bulak, ihtiyaç görüldüğü durumlarda da sürekli olarak merkez içerisinde çeşitli tadilat ve düzenlemelerin gerçekleştirildiği bilgisini verdi. Merkez içerisindeki kapalı bölümlerde 32 kapının değiştirildiğini, açık gezinti alanındaki eskiyen kulübelerin yenileri ile değiştirilerek 20 adet yeni kulübe alındığını sözlerine ekleyen Bulak, 450 metrekarelik kilit parke döşenen merkez içinde 40 metre de su oluğu yaptırıldığını söyledi.

3 BİNE YAKIN İŞLEM YAPILDI

2011 yılı içerisindeki temel çalışmalar hakkında da bilgiler veren Karadeniz Ereğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Atilla Bulak, merkezde bakıma alınan 290 köpeğin sahiplendirildiğini, bunun yanında 260 köpeğin girişinin yapıldığını bildirdi. Aynı dönem içinde 2 bin 965 adet tıbbi işlem ve aşı, pansuman, operasyon gibi 123 rehabilitasyon işleminin gerçekleştirildiği bilgisini veren Bulak, merkez içinde ayrıca 11 kedi ve 18 de değişik türdeki kanatlı hayvana tedavi uygulandığını belirtti. Bulak; Ülkenin birçok yerinde sağlıksız barınakları gördükçe, bu barınaklarla bizim çalışmalarımızı kıyaslayanlar, sıkça teşekkür ifadelerini bizlerle paylaşıyorlar. Ben öncelikle, ilçemizde hayvan haklarına duyarlı olan, bütün canlıların da nefes alıp verdiğimiz bu topraklarda yaşam hakkı bulunduğuna inanarak bizlere böyle geniş imkanlarla dolu çalışma zemini hazırlayan Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Elbette böyle bir barınakta yüzlerce hayvana bakmak çok zor.

ERDEMİR'E TEŞEKKÜR

Özellikle de en büyük sıkıntı genellikle yiyecek temin etme konusunda yaşanır. Ancak, hayvanların yiyeceklerinin temin edilmesinde Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları'ndan büyük destek görüyoruz. Barınağımız açıldığı ilk günden bu yana hayvanlarımızın beslenmesinde en büyük desteği şirket yöneticilerinden gördük. Ana mutfakta çıkan yemek artıkları ile personel yemeklerinden artanlar bizim tarafımızdan gönderilen kovalarda biriktirilerek barınaktaki hayvanlarımıza ulaştırılıyor. Ben bu hizmette emeği geçen tüm yöneticilere de, başta Koruma Müdürü Rıdvan Sezer olmak üzere teşekkür ediyorum dedi.

 

 SOKAK KEDİSİ BESLENME ÜNİTESİ

Açıklamasında Karadeniz Ereğli sahil bandında, Bozhane mevkisinde bulunan Sokak Kedisi Beslenme Ünitesi'nin durumu hakkında da bilgiler veren Veteriner Atilla Bulak, sokak kedilerinin yemek yiyebildiği ve yuva olarak kullanabildiği bu beslenme ünitesinin tüm ihtiyaçlarının da belediye tarafından karşılandığını söyledi. Müdürlük personelinin her gün düzenli olarak Kedi Beslenme Evi'nin bakımını yaparak sokak kedileri için yemek ve su bıraktığını belirten Bulak; Ancak bazı kendini bilmez insanların kedi beslenme evine sığınan hayvanlara taş attığını öğreniyoruz. Bu bizleri çok üzüyor. Özellikle akşamları beslenme evinin cephelerini tamamen kapatarak sadece kedilerin girebileceği bir bölümü açık bırakıyoruz. Vatandaşlarımızdan, çevrelerindeki insanların sevgisine muhtaç olan bu hayvanlara eziyet etmemelerini özellikle rica ediyorum dedi.

10 CİNSTEN 60'A YAKIN HAYVAN

Bulak, açıklamasının ilerleyen bölümlerinde de Karadeniz Ereğli Belediyesi tarafından hayata geçirilen Cumhuriyet Halkevi Projesi kapsamında Veteriner İşleri Müdürlüğünce oluşturulan Kanatlı Hayvan Parkı hakkında da bilgiler sundu. Halen 10 ayrı cinste 60'ın üzerinde kanatlı hayvan bulunan parkta 7 adet ısıtıcı kullanılarak, yöremiz iklimine alışkın olmayan hayvanların uyum sürecini sağlıklı atlatmalarına özen gösterdiklerini ifade eden Atilla Bulak, açıklamasını; Yaptığımız çalışmaların halka daha iyi anlatılmasını sağlamak amacıyla bazı etkinlikler düzenliyoruz. Sevgi, Barış, Dostluk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi ile Kanatlı Hayvan Parkı'na gezi düzenlenmiştik. Geçtiğimiz yıl içerisinde de Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi ile Kanatlı Hayvan Parkı; Hayvan Hakları Federasyonu, Hayvan Severler Derneği gibi sivil toplum kuruluşları, okullar, Avrupa Birliği Gençlik Değişim Programı çerçevesinde Avrupa'dan gelen öğrenciler, basın ve halkımız tarafından ziyaret edildi cümleleriyle tamamladı.